Senioren Journaal van maandag 16 maart
Kwetsbare ouderen dubbel getroffen
‘Het is een duivels dilemma’, zegt bestuurder Conny Helder van zorgorganisatie TanteLouise in de Volkskrant. ‘We proberen de kwetsbare groep ouderen zo veel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Maar door het bezoek aan opa of oma te beperken, dreigt ook vereenzaming en isolement. Want onze cliënten zijn juist zo afhankelijk van bezoek door kinderen en kleinkinderen, daar kijken ze enorm naar uit. Eigenlijk worden ze dubbel getroffen door deze crisis.’
Britse ouderen moeten binnenblijven
Britten van 70 jaar en ouder krijgen op korte termijn van de overheid instructies om vier maanden lang in strikte afzondering te leven. Het vormt volgens de tv-zender ITV een onderdeel van het plan van aanpak voor de bestrijding van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk , aldus een bericht van het ANP. De Volkskrant meldt dat Britten van boven de 70 jaar voor onbepaalde tijd binnen moeten blijven.
Geen ouderen van intensive care weren
Ziekenhuizen mogen niet op leeftijd discrimineren als de intensive care (ic) vol komt te liggen door de corona-crisis. De Tweede Kamer wil volgens de Telegraaf niet dat er een leeftijdsgrens komt. De voltallige Kamer stemde donderdagnacht in met die oproep van 50PLUS. In de Volkskrant noemt een Brabantse IC-arts het ‘echt een reëel secnario’ dat straks alle mensen van boven de 80 niet meer geholpen worden; en als dat onvoldoende soelaas biedt: van boven de 75, of 70, of wie weet waar dat ophoudt. De directeur van KBO-PCOB schrijft in het AD over het weigeren van 80-plussers op de intensive care, dat het coronavirus niet de medisch-etische kwesties mag gaan overstijgen. “Kijk naar de lichamelijke conditie, niet naar de leeftijd.”
‘Is oudere gezond, dan prima op bezoek’
Ouderen in Nederland maken zich grote zorgen over de risico’s van het coronavirus. En na de oproep van minister Bruno Bruins om kwetsbare ouderen niet te bezoeken, zijn veel ouderen eenzaam, is te zien in Nieuwsuur. De hulplijn van ANBO wordt plat gebeld. ANBO vindt dat minister Bruno Bruins zich ‘ongelukkig heeft uitgedrukt’. “Hij had daarbij moeten toevoegen: als u op dit moment ziek of verkouden bent. Als de oudere in kwestie namelijk gezond is, kun je prima op bezoek.”
’Coronahelpers’ in de bres voor ouderen
Onder de noemer #CoronaHulp bieden mensen zich op sociale media als Instagram en Twitter aan om anderen te helpen tijdens de coronacrisis, aldus de Telegraaf. De helpers zijn vaak jongeren of werknemers van voorlopig gesloten bedrijven. Sommigen plaatsen berichten dat ze bereid zijn om eten of medicijnen voor anderen te halen. Volgens de Volkskrant is er veel aanbod, maar weinig vraag. ‘We blijven gewoon doorgaan, want je weet maar nooit.’
Pakketjes om te ‘pennen’ met ouderen
De Bredase stichting Kletsmajoor die stagiaires en ouderen samenbrengt stapt vanwege het coronavirus over op penpakketjes, meldt BN De Stem. “Zodat je voor de komende weken penvrienden kunt worden met je oma, opa, buurman, buurvrouw of ieder ander persoon die je nu even niet kan bezoeken.” De stichting kan de eerste honderd penpakketjes gratis aanbieden dankzij steun van de gemeente Breda.
Restaurant kookt nu voor ‘opgesloten’ ouderen
Door het coronavirus regent het nu annuleringen bij restaurant Fuiks in Capelle aan den IJssel. Toch denkt de eigenaar er niet aan om arbeidstijdverkorting aan te vragen voor zijn personeel, of ingrediënten weg te gooien, meldt RTV Rijnmond. In plaats daarvan gaat hij ‘gewoon’ maaltijden koken en die bezorgen bij ouderen die door het virus hun huis niet uit kunnen.
Opa Han (82) wil zelf de regie over bezoeken
Tijdens een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen riep premier Rutte op terughoudend te zijn met het bezoeken van ouderen. ‘Onuitstaanbaar’ vindt opa Han deze uitspraak, zegt hij tegen EditieNL. “Er wordt wel over ons gesproken, maar niet mét ons. Ouderen kunnen zelf aangeven of bezoek wel of niet kan langskomen. Heel veel ouderen zijn behoorlijk weerbaar en die moeten zélf de regie hebben over de bezoeken.”
Voor vijftien weken maaltijden invriezen
Honderdduizend maaltijden om duizend kwetsbare ouderen vijftien weken lang van een maaltijd te voorzien, voor het geval dat Nederland op slot gaat vanwege het coronavirus. Hagenaar Ben Lachhab is druk met het uitwerken van zijn plan, meldt Omroep West.
Een derde ouderen slachtoffer inbraak
Inbraak is 30% van de ouderen in ons land overkomen. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. “Een derde van de ouderen heeft in hun leven te maken gehad met een woninginbraak of een poging daartoe”, zegt directeur Manon Vanderkaa. Senioren zijn over het algemeen goed op de hoogte van de inbraakmethoden die dieven gebruiken.
Gevoelig voor ‘hulpverlenerstoontje’
Hoe kijkt iemand met dementie naar zorgprofessionals? Ouderensycholoog Sarah Blom zegt in het Nederlands Dagblad dat mensen met dementie over het algemeen erg gevoelig zijn voor een ‘hulpverlenerstoontje’: Ze horen gelijk of een vraag niet oprecht en niet vanuit empathie wordt gesteld.
Huurders in de clinch met Habion
Het is koud, vervallen, niet veilig als er brand uitbreekt en de kosten zijn veel te hoog. Dat zijn volgens dagblad De Stentor, in een notendop, de belangrijkste klachten van een groep bewoners van Huis Assendorp in Zwolle. Samen gaan de ouderen nu de barricades op tegen verhuurder Habion, bijgestaan door een juridisch adviseur. Habion reageert uitgebreid en herkent veel klachten: Er wordt aan gewerkt.