Senioren Journaal van dinsdag 16 januari

Flexibele bouwcultuur richting 2050

De bevolkingsontwikkeling vraagt om een flexibele ‘bouwcultuur’ richting 2050: meer gelijkvloerse appartementen, en woningen met zorg en winkels in de buurt. Maar na tien, vijftien jaar zal de vergrijzing stagneren en zal de vraag veranderen.

Noodzakelijke zorg mislopen door digitale hel

“Ik ben dan nog redelijk computervaardig”, aldus een 81-jarige, “maar hoe moet het met al die ouderen, laaggeletterden en migranten die dat niet zijn?” “Ik ben bang dat veel mensen noodzakelijke zorg mislopen.”

Vier jaar cel voor Pieter Babbeltruc

Een 21-jarige man uit Hoogezand, ook bekend als Pieter Babbeltruc, moet vier jaar de cel in. Hij troggelde 55 mensen geld af, voor in totaal bijna een miljoen euro. De slachtoffers waren vooral ouderen, de oudste was 95 jaar.

Wat brengt Kamerdebat voor pensioenen

Woensdag debatteert de Tweede Kamer in zijn nieuwe samenstelling over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Wat is te verwachten voor het al of niet verhogen van de pensioenen?

Omarm tekenen van ouder worden

Hoe komt het toch dat het idee van ouder worden alleen maar negatieve gevoelens opwekt? “Op latere leeftijd kun je soms juist beter nadenken: je herkent beter patronen en kunt met meer afstand naar je eigen ideeën kijken.”

Hoe wordt je een beetje leuk oud in Amsterdam?

‘In de tram ben je als bejaarde je leven niet zeker.’ Ineens was Guus Luijters (80) oud en hij schrijft erover in Het Parool. Lezers van de krant reageren. “Je moet als oudje gewoon voorzichtig zijn.”

Je moet iets blijven doen

De feelgoodfilm ‘Neem me me’ gaat ook over dat je iets moet blijven doen zolang je niet ziek of dood bent, zegt Olga Zuiderhoek. “En als je dan niet een beroep hebt waarmee dat kan, zoals ik wel heb, dan moet je andere dingen verzinnen.”

Lachcoach in het verpleeghuis

Het staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. Bij verpleeghuis Olden Kinholt in Hoogeveen wisten ze daar wel raad mee. Ze schakelden een lachcoach in.

Ondanks armoede gezond oud

Dingen waardoor mensen heel oud werden, waren vaak uit nood geboren. “Gezonde ouderen moesten ooit uit armoede een moestuin beginnen. Nu is het goedkoper om naar de supermarkt te gaan en ultrabewerkt voedsel te eten.”

Erfenis maar het beste wegschenken?

Zou niet elke erfenis moeten worden weggeschonken, zoals een 31-jarige Oostenrijkse deed met een nalatenschap van 25 miljoen euro? ‘Geërfde rijkdom is het grootste obstakel voor menselijk geluk’.