Senioren Journaal van donderdag 16 december
Vaandeldrager van kwetsbare ouderen
“Nooit had ik gedacht dat ik op mijn 88ste nog eens een brief naar de krant zou sturen”, schrijft Ans Rademakers uit Tilburg in het Brabants Dagblad. “Ik ben ouder geworden, ik loop slechter, mijn gezondheid gaat achteruit, maar mijn wekelijkse hulp wordt gehalveerd.” Lezend dat voor de Vaandeldrager van Rembrandt 175 miljoen wordt betaald, werpt zij zich op als vaandeldrager van alle alleenstaande, zelfstandig wonende ouderen.
Dorp realiseert zelf woonvoorziening met zorg
Vereniging Dorpsbelang Vledder is de drijvende kracht achter de nieuwe woonvoorziening De Borgstee. Met buurtgesprekken krijgt de vereniging inzicht in de behoefte over het wonen in het dorp nu en in de toekomst. Er is animo om eigen vermogen in te leggen. Ook pioniert de vereniging met een businesscase om wonen met zorg mogelijk te maken. Nu is De Borgstee gereed: huur- en koopwoningen en een logeeropvang voor senioren met en zonder zorgvraag, bericht Platform 31.
Wijkteams kunnen zware zorg niet voorkomen
Het Centraal Planbureau publiceert volgens Trouw een onderzoek naar ouderen, hun vraag naar zorg en zogeheten wijkteams die in de gaten houden hoe het met de oudere bewoners in de wijk gaat. De conclusie luidt dat ouderen in gemeenten met wijkteams net zo vaak een beroep doen op zware ouderenzorg in de wijkverpleging of verpleeghuis als gemeenten zonder wijkteams. De uitkomsten zijn volgens het CPB opvallend.
Omzien naar elkaar!
Seniorenorganisatie KBO-PCOB is “aangenaam verrast dat het nieuwe coalitieakkoord van Rutte-IV hetzelfde motto heeft gekozen, dat KBO-PCOB al sinds jaar en dag hanteert: Omzien naar elkaar! Als het toekomstig kabinet het motto gebruikt, dan moet er wel op een juiste manier invulling aan deze woorden worden gegeven. KBO-PCOB gaat daarom graag het gesprek hierover aan.”
Hogere eigen betalingen ouderenzorg
‘Voor een toekomstbestendige ouderenzorg wordt wonen en zorg stapsgewijs gescheiden, zodat langer thuis wonen nog meer gestimuleerd wordt’, aldus het coalitieakkoord. Dit betekent dat bewoners van bijvoorbeeld een verpleeghuis huur gaan betalen. NRC merkt op dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zich onlangs afvroeg of de woonkosten in de ouderenzorg tot de “collectief gegarandeerde zorg’ moeten behoren. De WRR constateerde dat andere landen daarvoor al hogere eigen betalingen vragen. “Het is in de toekomst onvermijdelijk om wonen en zorg meer te scheiden”, concludeerde de WRR.
Pensioenen stijgen nog altijd niet
De meeste pensioenen gaan ook volgend jaar niet of nauwelijks omhoog. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een overzicht van de Pensioenfederatie. Uit het overzicht blijkt dat de pensioenfondsen er wel beter voor staan dan vorig jaar. Eind vorig jaar hadden ze gemiddeld 0,95 euro in kas voor elke toegezegde euro pensioen. Nu is dat 1,047 euro.
‘Geen oog voor inkomenspositie ouderen’
“De nieuwe regeringscoalitie heeft totaal geen oog voor de inkomenspositie van ouderen.” Zij profiteren op geen enkele manier mee van de welvaart, zeggen de gezamenlijke ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM in reactie op het coalitieakkoord. KBO-Brabant concludeert: Gepensioneerden mogen volgens het regeerakkoord verder verarmen ten opzichte van de rest van Nederland.
Stichting Wonen Zonder Zorgen
In Meppel is een burgerinitiatief opgezet om te werken aan een huisvestingsmodel waar ouderen tot hun dood thuis kunnen blijven wonen en hun omgeving zoveel mogelijk wordt ontzorgd. De nieuwe Stichting Wonen Zonder Zorgen (SWZZ) wil mensen stimuleren, enthousiasmeren, begeleiden en faciliteren om een Wonen Zonder Zorgen-complex te realiseren. Wonen Zonder Zorgen moet de druk bij de omgeving wegnemen, aldus de Meppeler Courant.
‘Wonen met een plus’ in Loppersum
“Modern noaberschap in Loppersum. Ofwel veilig wonen, ontmoeten, ondersteuning en waar nodig zorg dichtbij. Dat is de woonomgeving die we willen creëren voor het dorp Loppersum. Zodat ouderen steeds langer zelfstandig thuis kunnen wonen.’ Initiatiefnemers voor het creëren van dit zogenoemde ‘Wonen met een Plus’ zijn Woonzorg Nederland, gemeente Eemsdelta en Zonnehuisgroep Noord.
Multiculturele buurtkamer in Zwolle
WijZ Welzijn en Driezorg organiseren sinds kort een multiculturele buurtkamer in woonzorgcentrum Fermate. Elke maandag tussen 9.30 tot 13.00 uur komt er een groep ouderen met een migratie-achtergrond, meldt In de Buurt Zwolle ”In het land waar ze geboren zijn waren ze veel buiten en deden veel samen: praten en eten. Hier zitten de mensen binnen. Veel ouderen voelen zich alleen.”
Extra capaciteit verpleegzorg in 2025
Voor alle regio’s in Nederland is nu duidelijk hoeveel extra verpleegzorgplekken kunnen worden gecreëerd in bijvoorbeeld kleinschalige woonzorgvormen en verpleeghuizen. Het gaat in totaal om 22.394 plekken waarmee in 2025 aan de vraag naar verpleegzorg kan worden voldaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van alle plannen van zorgaanbieders door de zorgkantoren in hun regio’s.
Maatschappelijk grondbeleid woonvarianten
Nieuwe woonvarianten voor senioren worden realiseerbaar door een andere benadering van grond-, vastgoed- of ontwikkelbeleid bij ruimtelijke ontwikkelingen. Guido Mertens, expert grondbeleid, introduceert op Platform 31 het concept van maatschappelijk grondbeleid als integraal afwegingskader. Hij laat de maatschappelijke waarde meewegen in een ontwikkeling.