Senioren Journaal van dinsdag 15 september

Evangelie van het vrolijke verval

Het is heerlijk als het je allemaal niet zo veel meer kan schelen, zei voormalig minister Hedy d’Ancona over ouderdom in de culturele talkshow ‘Mondo’. Woorden die je tien jaar jonger maken, aldus de recensie in NRC. De oud-minister pleitte ervoor om bejaarden “niet alleen als gekwetst en compassiebehoevend te zien”. Ze verkondigde een klein evangelie van het “vrolijke verval”. Aan het eind van het gesprek stak ook de politica en activiste de kop op: “Het gaat er niet om ouderen meer respect te geven, het gaat om gelijke behandeling.”

Meer wijkverpleging na grote terugval

Na een terugval in cliënten door de coronamaatregelen maakten vanaf mei en juni weer meer mensen gebruik van wijkverpleging. Toch werd deze zomer nog minder zorg geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit van de gevolgen van corona-uitbraak voor de wijkverpleging.

Andere aanpak bij nieuwe piek

Na een aantal besmettingsvrije maanden heeft ook zorginstelling Amstelring weer twee locaties waar het coronavirus rondwaart, meldt Het Parool. Ook al lopen de cijfers verder op, over één ding is Inge Borghuis, voorzitter van de raad van bestuur van Amstelring, heel stellig: “Ik sluit geen verpleeghuizen meer voor bezoek.” Althans: geen héle zorginstellingen. “Als er een uitbraak is in een kleine woongroep, zou je die tijdelijk dicht kunnen doen.” Maar dan korter en flexibel waar het kan.

Ouderen uit Voorst moeten definitief weg

Een groep hoogbejaarden in woonzorgcentrum De Benring in Voorst moet toch verhuizen naar een ander verzorgingshuis. Sensire stopt er op 1 oktober met intensieve 24-uurszorg. Volgens zorgkantoor Midden IJssel is het leveren van deze zorg kostbaar voor vijf bewoners. Familie zegt tegen Omroep Gelderland: “We hebben geen keus. We zijn intens verdrietig en teleurgesteld.” De bewoners kunnen verhuizen naar andere woonzorgcentra van Sensire, bijvoorbeeld in Twello of Zutphen.

Proef om ouderen langer thuis te laten wonen

Het Eerstelijns Centrum Tiel begint een nieuwe zorgvorm voor zeer kwetsbare ouderen. Het gaat om de zogenoemde MESO-praktijk. Ouderen krijgen hiermee extra ondersteuning, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met zoveel mogelijk kwaliteit van leven, aldus dagblad De Gelderlander. De MESO-praktijk is een aanvulling op de huisartsenpraktijk. Tiel is een van de drie steden waarin een drie jaar durende MESO-proef gaat lopen: in Rotterdam en Zoetermeer gebeurt hetzelfde.

App om thuiszorg sneller te regelen

Drie ziekenhuizen in Noord-Brabant beginnen met een pilot om het regelen van thuiszorg sneller en eenvoudiger te maken, meldt ICT&Health. Het gaat om het St. Anna Ziekenhuis, het Maxima MC en het Catharina Ziekenhuis. Samen met thuiszorgaanbieders in drie proefregio’s (Geldrop, Eindhoven-Noord en Bladel) gaan de ziekenhuizen voor de proef de beveiligde communicatie-app Siilo inzetten.

‘Omarm wat ouderen te bieden hebben’

“Door te leren van de wetenschap van het brein kunnen we een veranderend begrip van het verouderingsproces, het menselijke relaas ervan, creëren en zodoende een rijkere wereld”, schrijft emeritus hoogleraar psychologie Daniel J. Levitin in Dagblad van het Noorden. “Dat is een weg naar kwaliteit van leven. Het is de nieuwe waarheid over oud worden.” Van Levitin  verscheen recent ‘Hoe ouder, hoe beter’.

Stem voor mensen met dementie over tech

Ter bevordering van de (wereldwijde) aandacht voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is het ook dit jaar – op 21 september – weer Wereld Alzheimer Dag. De week voorafgaande publiceert Vilans mini-interviews met medewerkers. In de eerste aflevering legt een onderzoeker uit hoe je mensen met dementie een stem kan geven in technologie-projecten, op zo’n manier dat dit rechtstreeks ten goede komt aan (zinvolle) ontwikkeling en implementatie.

Toezicht houden in verpleeghuiszorg

Hoe en wat kan de Raad van Toezicht bijdragen aan het realiseren van goede zorg voor mensen die verpleeghuiszorg ontvangen. Deze vraag staat centraal in de publicatie ‘Reisgids voor toezichthouders bij het kwaliteitskader verpleeghuiszorg’. De gids biedt Raden van Toezicht handvatten en inspiratie bij het maken van afwegingen en bij het voeren van de dialoog met elkaar én met de organisatie.

‘Publiekscampagne OV verwarrend’

Bedrijven in het openbaar vervoer beginnen een publiekscampagne zodat meer mensen weer met de bus, trein, tram en metro gaan reizen. Belangenvereniging voor ouderen ANBO noemt volgens de NOS de campagne verwarrend. “Er zijn ruim 3 miljoen 65-plussers in Nederland, een groot deel daarvan is 70-plus en hun wordt geadviseerd het openbaar vervoer juist te mijden. Dit is geen consistent beleid.”