Opkomst van levende doodskist

Voor het eerst is dit weekend een vrouw begraven in een kist van schimmeldraden. „Het einde van het leven is zo het begin van nieuw leven.”

Bouwkundige Bob Hendrikx ontwikelde de kist en geeft uitleg in NRC en bij de NOS: In een houten kistvormige mal gaat voeding – hooi of hennep bijvoorbeeld. Daar doe je de schimmel bij – Ganoderma lucidum, een soort die geen schade aanricht – en af en toe een beetje water. In een paar dagen tijd groeit er een driedimensionaal netwerk, dat werkt als een natuurlijke lijm. Als de mal met mycelium is gevuld, wordt het groeiproces gepauzeerd door er geen voeding meer bij te doen. Binnen een week heb je een solide kist die, zodra hij onder de grond komt, snel afbreekt en de vertering van het lichaam stimuleert.

Duurzamere uitvaart

Een uitvaartcoöperatie in de regio Delft en Den Haag wilde deze kist graag aanbieden. “Het past bij ons streven naar een duurzamere uitvaart”, zegt directeur Frank Franse van CUVO en De Laatste Eer in NRC. De coöperatie probeert dat op allerlei manieren te bereiken, zoals door energiezuinig cremeren en met minder vervuilende kisten. Daar is behoefte aan, zegt Franse. “Steeds meer mensen willen hun footprint zo klein mogelijk houden. Dat zie je ook aan de opkomst van natuurbegraafplaatsen.”