Senioren Journaal van dinsdag 15 november

Gepensioneerden en werkgevers gouden match

Bedrijven zijn naarstig op zoek naar personeel en ouderen kampen met inflatiezorgen. Dus werken steeds meer gepensioneerden langer door. Er zijn banen te over: op kantoor, op het land of als chauffeur. “Gepensioneerden die een hogere functie in het bankwezen hadden, rijden rond met een aanhangwagen.”

Energietransitie zwaardere stem jongeren

Draagvlak en gedragsverandering bij mensen is cruciaal, zegt een expertteam volgens dagblad Cobouw over de energietransitie. “Want hoe lager de energievraag is, hoe beter de doelen bereikt kunnen worden.” Voorzitter Bernard ter Haar van dit team ziet dat het logisch zou zijn om jongeren een zwaardere stem te geven dan ouderen. “Alle kosten van de transitie naar de toekomstige generaties overhevelen is niet fair.”

AOW-echtpaar nu zorgpremie van 500 euro

De overgrote meerderheid van de 8654 deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf is geschrokken van de nieuwe zorgpremie. “Als AOW-echtpaar gaan we nu bij VGZ 500 euro per maand betalen. Meer dan onze hypotheek. Dit is niet vol te houden”, schrijft een respondent. Tachtig procent vindt dat de schuld te makkelijk bij de vergrijzing wordt gelegd.

Eet minder en zet de verwarming lager

Als je wilt afvallen en gezonder ouder wilt worden, moet je minder eten. Dat is het, niet meer en niet minder, aldus een redactioneel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. “Wat vermoedelijk ook helpt, is de verwarming een paar graden lager zetten. Je moet dan zelf meer energie verstoken om je warm te houden. En dat komt dan weer goed uit met de gasprijs. Zo is alles weer rond en het leven heerlijk simpel.”

Hoe voorkom ik dat vader ondervoed raakt

Mijn vader zorgt niet goed voor zichzelf. Hoe voorkom ik dat hij ondervoed raakt? Voedseldeskundige Karine Hoenderdos geeft antwoord in het AD: Voldoende eiwit en energie zijn nodig om ondervoeding tegen te gaan. Eiwitten vind je vooral in zuivelproducten, vlees, vis, eieren en peulvruchten: zorg dat dit soort producten afwisselend in elke maaltijd voorkomen. Houd verder het gewicht van je vader in de gaten en roep eventueel de hulp in van de huisarts of diëtist. Meer informatie vind je op goedgevoedouderworden.nl.

Veel minder besteden aan horeca en recreatie

Consumenten zullen volgend jaar minder uit eten gaan of een terrasje pakken. Dat voorspelt ABN Amro volgens het AD in het nieuwste onderzoek naar de horeca en de recreatiebranche. “Zo geven ouderen aan dat zij 70 procent minder besteden aan bioscoop, restaurants en reizen dan aan het begin van het jaar, toen de economie nog een krachtig herstel vertoonde.”

Voor mijn 75ste verjaardag graag een pil

Een lezer mailde voor zijn 75ste verjaardag een ‘voltooidlevenpil’ of ‘euthanasiepil’ cadeau te willen hebben, schrijft Peter de Waard in een Volkskrant-column over de zorgkosten. “Die moet dan in een kluisje worden gedeponeerd met een dubbel slot. Naast hijzelf krijgt een dierbare een sleutel, zodat niet in een paniekaanval meteen naar de pil wordt gegrepen. De nabestaanden van degene die de pil meteen gebruikt, krijgen een premie van 25 duizend euro die elk jaar met duizend euro afneemt. ‘Mijn leven is op dit moment nog niet voltooid, maar op mijn 85ste zal ik er goed over nadenken of ik de 15 duizend bonus aan mijn kinderen gun.’”

Rokende oude mannen van de muur gehaald

De Universiteit Leiden heeft een schilderij van de muur gehaald omdat er geklaagd was over de afbeelding van ‘sigaar rokende oude mannen’. Het gaat om het (rokende) college van bestuur van de Leidse universiteit halverwege de jaren zeventig, geschilderd door Rein Dool. De actie van de universiteit leidt volgens dagblad Trouw op internet en bij politici tot discussie.

Leuk fietsrondje van 20 tot 25 km

Doortraproutes zijn fietsroutes speciaal ontwikkeld voor de oudere fietser, aldus de provincie Gelderland. Tot het voorjaar van 2022 zijn er in Gelderland al 13 routes ontwikkeld, dit najaar  kwamen daar nog eens 8 routes bij. “Een doortraproute is een comfortabel en leuk fietsrondje van 20 tot 25 km voor ouderen.”

Praktische ondersteuning bij dementie

Een op de vijf mensen krijgt het: dementie. Mensen met dementie en hun naasten kunnen niet zonder hulp en ondersteuning. Toch vinden weinig producten en diensten hun weg naar de persoon met dementie en zijn of haar naasten, dit gaat ten koste van de levenskwaliteit. Daarom doet samenwerkingsverband SPREAD+ de komende jaren onderzoek naar praktische ondersteuning bij dementie.

Bijeenkomst hoogbegaafde senioren

Op 23 november organiseert stichting iQ+ een bijeenkomst voor hoogbegaafde senioren in Poeldijk. “We gaan kennis opdoen en delen ervaringen. Na de inleiding door een hulpverlener gaat het ook over het leren bewust om te gaan met dit talent.”

Met nieuwe pensioenwet meer pensioen

Debat over details in het nieuwe pensioenstelsel is nuttig, maar verlies de grote lijnen niet uit het oog. Per saldo zullen pensioenfondsen meer gaan uitkeren, schrijft voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie (de koepelorganisatie van de pensioenfondsen) in NRC. Tv-programma Radar belichtte gisteravond hoe er nog veel vraagtekens zijn rond het nieuwe pensioenstelsel.

Extra verhuiscoaches gezocht

Sinds eind 2021 zijn in Gelderland verhuiscoaches actief om 55-plussers te helpen die in een (te) grote sociale huurwoning wonen en een verhuiswens hebben. “Er blijkt veel vraag te zijn. Daarom zoeken we 4 verhuiscoaches om het team te versterken. Zo helpen we gemeenten en woningcorporaties”, aldus de provincie.

Den Haan neemt het op voor Kamerpersoneel

Alleen Liane den Haan – ex-50Plus, nu leider van haar partij Goud – neemt het met veel nadruk op voor de werknemers, valt NRC in de Tweede Kamer op in de kwestie-Arib. Den Haan zegt dat ze geen oordeel heeft over Arib. En dat je als leidinggevende medewerkers boos kunt maken. Ze is zelf bestuurder geweest bij ouderenbond ANBO. “Er waren vrijwilligers die mij een bitch noemden of mevrouw Poetin. Maar als er klachten tegen je komen, moet je meewerken aan een onderzoek.”

De zorg zal schraler worden

Bij de stijgende zorgpremies gaat het volgens gezondheidseconoom Xander Koolman om een ontwikkeling die de komende jaren, en misschien wel decennia, niet snel zal stoppen. “We krijgen steeds meer schaarste, de zorg zal dus schraler worden”, legt de gezondheidseconoom uit. “Dit is niet over 1 of 2 jaar voorbij, dit gaat de komende 20 jaar nog wel door”, verwacht hij in EenVandaag.