Senioren Journaal van vrijdag 15 mei

Kwaliteit van leven krappe voldoende

Ouderen, mensen met een chronische ziekte of beperking en hun mantelzorgers waren in 2019 redelijk tevreden over hun leven. “Hun gezondheid en de zorg laten echter ruimte voor verbetering.” Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. De deelnemers aan het onderzoek geven hun leven gemiddeld een 6,6. Dit cijfer komt hiermee nagenoeg overeen met dat van 2018. Toen gaf men een 6,5.

Nieuwsbrief met zorgsignalen

De inspectie heeft dagelijks contact met zorgverleners, producenten, leveranciers en andere zorgorganisaties over de effecten van het coronavirus op het werk in de zorg. “Door dit contact hebben we een actueel beeld over de kwaliteit van zorg binnen de verschillende sectoren en over mogelijke problemen die deze zorg in de weg staan.” Vanaf deze week de inspectie deze signalen in de vorm van een nieuwsbrief, die via e-mail te volgen is.

Met dorpsondersteuner zelfredzamer

Noordoost-Groningen kent projecten met dorpsondersteuners. Hun komst is gepaard gegaan met een toename van het welzijn en daling van de huisartszorgkosten, aldus een artikel in nieuwsbrief De Eerstelijns. Elk dorp geeft zijn eigen invulling. Meestal is dat organisatie van informele zorg. “In sommige dorpen heeft de dorpsondersteuner een andere rol: sociale activiteiten organiseren om ouderen zelfredzamer te maken.”

Het netwerk in kaart

Het winnende team van de begin dit jaar gehouden hackathon ‘Ouderen aan zet!’ maakt plannen voor een campagne om het taboe op de laatste levensfase te doorbreken, meldt het Ben Sajet Centrum.  Daarnaast gaat een aantal ouderen samen met ICT-studenten een digitale oplossing ontwikkelen voor drie onderwerpen: ‘Het netwerk in kaart’, ‘Pensioenbox ‘ en ‘het sociale netwerk’.

Waarom je afweer vermindert

Ons immuunsysteem wordt al weken op de proef gesteld door het coronavirus, en vooral ouderen zijn slachtoffer. Naarmate we ouder worden, functioneert het immuunsysteem namelijk minder goed. Hoe komt dat? Hoogleraar immunologie Daniel Davis legt het uit bij NU.nl.  “Er moet meer onderzoek gedaan worden, maar zeker is dat vezelrijke voeding gezond is voor het microbioom in de darmen.”

Juiste zorg met juiste logistiek in 2030

Een consortium van verschillende partijen uit de logistieke- en zorgsector presenteert onder leiding van TNO het visierapport ‘De juiste zorg met de juiste logistiek’. Het gaat hierbij om een visie op de extramurale zorg in 2030. “Cliënten moeten thuis de mogelijkheid hebben om tussen aanbieders van zorg en diensten te kiezen om hun zorgproces te organiseren. Het gaat om een heel netwerk van stromen die geïntegreerd moeten worden en die moeten gaan samenwerken (inclusief de databronnen).”

‘Solidair zijn met jongere generatie’’

Gezien de gevolgen van de coronacrisis is het volgens Sigrid Hemels (hoogleraar belastingrecht en fiscalist) hoog tijd om het uitgangspunt van de AOW, dat alleen werkenden voor gepensioneerden betalen, los te laten. Van rijkere gepensioneerden mag solidariteit worden verwacht, schrijft zij in Het Financieele Dagblad. Dat kan eenvoudig door de vrijstelling van AOW-premies te laten vervallen.

‘Dan vragen ze, waar is iedereen?’

Op de afdeling Lindelaan van Laverhof in Heeswijk heeft het coronavirus veel slachtoffers gemaakt. In één groep overleden twaalf van de zestien bewoners. En dat heeft diepe impact. Niet alleen op de nabestaanden en de overgebleven bewoners, maar ook op de mensen die op de afdeling werken. Medewerkers vertellen Omroep Brabant een verhaal vol wanhoop en verdriet.

‘Dor hout? Dat gaat ook over mijn opa’

Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke beschrijft in haar column in de Volkskrant hoe de dode takken in de tuin doen haar ongewild doen denken “aan die verschrikkelijke metafoor van Marianne Zwagerman in de Telegraaf, over de natuur die ‘dingen zelf regelt en af en toe een virus over de aarde jaagt om het dorre hout te kappen’. Dat gaat ook over mijn opa, denk ik steeds maar: een demente man met diabetes en een hartkwaal in een verpleeghuis. ‘Dor hout.’ Hoe ga je om met een wereld waarin er mispunten bestaan die het niet zo erg vinden dat mensen als mijn opa doodgaan?”

‘Gun jongeren de terrassen’

Laten we als ouderen de komende periode nog even zoveel mogelijk thuisblijven, schrijft een NRC-lezer. “Gun die terrassen aan de jongeren. Er hoeft geen leeftijdsbeleid met terraspolitie te komen en natuurlijk mag een oudere ook best op een leeg terras gaan zitten. Maar laten we als eerbetoon aan de offers die de jongeren hebben gebracht hen voorrang verlenen op het terras. Een oproep om ons respect en onze dank voor hun solidariteit te tonen.”

‘Plaats bij alle ouderen elektrische kookplaat’

Een Telegraaf-lezer reageert op ‘de zoveelste gasexplosie in een woonhuis’. “De oplossing is simpel. Ouderen moeten langer zelfstandig blijven wonen. Ze handelen bij het koken vaak ‘op de automatische piloot’. Daarbij ontstaat het gevaar dat men wel eens (tijdelijk) vergeet het gasfornuis uit te zetten. Plaats bij alle ouderen een elektrische kookplaat met een tijdschakelaar. Dit ‘vergeet’-gedrag heeft overigens niets met dementie te maken.”

‘Onze ouderen’ bestaan niet

Een apothekersassistente schreef in het Nederlands Dagblad over ouderen die zich niet aan de corona-adviezen houden. Een keurige brief, reageert een lezer, met helaas één fout, die wat discrimínerend is: “’Onze ouderen’ bestaan namelijk niet. Verkeerd coronagedrag is niet te vinden bij ‘onze ouderen’, maar is te zien in alle leeftijdscategorieën. En onverschilligheid tref je overal wel aan. Ik ben 76 en gedegen afstandhouder.”