Senioren Journaal van dinsdag 15 maart
Wat verwacht mantelzorger van lokale politiek
Voor meer dan de helft van de mantelzorgers speelt het thema mantelzorg een rol in hun stemkeuze voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel. Mantelzorgers willen dat de lokale ondersteuning omvat: informatie & advies, persoonlijke begeleiding, emotionele steun, educatie, praktische hulp, vervangende zorg, financiële ondersteuning & materiële hulp. “Helaas verwacht 25% van de mantelzorger niets van de lokale politiek voor wat betreft het thema mantelzorg.”
Sta mantelzorger toe in stemhokje
Alzheimer Nederland pleit voor het verbeteren van de toegankelijkheid van het stemproces voor mensen met dementie. “De onderdelen die het stemmen toegankelijker maken zijn ondersteuning van een vertrouwde begeleider in het stemhokje, een eenvoudiger stembiljet met grotere letters, minder namen en grotere partijlogo’s én een dementievriendelijk stemlokaal. Zo kunnen mensen met dementie zonder belemmeringen stemmen. Mensen met dementie moeten kunnen rekenen op begrip en hulp, ook in het stemlokaal.”
Weg met obstakels op de stoep
Wat kan volgens de Utrechtse seniorenburgemeester Corrie Huiding in haar stad voor ouderen beter geregeld worden? Zij noemt in de Utrechtse Internet Courant de obstakels op straat. “De trottoirs staan vol met fietsen. Hetzelfde geldt voor de uitstalborden op straat en de uitbreiding van de terrassen. Mensen moeten hun stoepen weer terugkrijgen, in de hele stad. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen zich dan veel beter door de stad bewegen.”
Subsidie voor veiligheidsscan woningen
Jaarlijks voeren de vrijwilligers van de Belklus ruim 1.900 klussen uit bij ouderen en gehandicapten in Amstelveen. In 2022 gaat Stichting de Belklus, met subsidie van de gemeente, 100 woningen veiliger maken om zo ongelukken zoals vallen te voorkomen en de algemene veiligheid in de woning te vergroten. Dat meldt Amstelveen.com.
Rendement op doorstroming
Jaarlijks kan tot circa twee miljoen extra vierkante meter woonruimte vrijkomen vanuit de bestaande voorraad, als met een op doorstroming gericht (bouw)beleid de bestaande huizenvoorraad beter wordt benut. Die extra vrijkomende ruimte hoeft dan niet gebouwd te worden. Dat is volgens Stadszaken de conclusie uit een landelijk onderzoek ‘rendement op doorstroming’ van Springco Urban Analytics. “Het bouwbeleid van veel gemeenten en ontwikkelaars is nog te veel gericht op de bouw van grote huizen voor gezinnen.”
Nieuwe behandeling oogaandoening
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een veelvoorkomende oogaandoening bij de oudere patiënt met ernstige gevolgen voor de kwaliteit van leven. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bericht over nieuwe ontwikkelingen. Zo worden er nieuwe vaatgroeiremmers ontwikkeld die langduriger werkzaam zijn, om de behandellast en het risico op infecties te verminderen. Een andere ontwikkeling is de controle van de patiënt op afstand om de drempel voor zorg te verlagen.
Betere klachtenbehandeling pensioenfondsen
In 2018 constateerde de Ombudsman Pensioenen dat veel pensioenfondsen hun klachtenprocedure niet op orde hadden. Vier jaar later beloven de fondsen beterschap. “In juni vragen we de leden om in te stemmen met een nieuwe gedragsrichtlijn ‘zo gaan wij met klachten om”’, zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, in het AD. “In de richtlijn staat onder andere beschreven waar een deelnemer op kan rekenen en hoe een pensioenfonds zich moet gedragen.”
Solidariteit tussen generaties
“Ik ben nu 67 en en werk ruim 41 jaar, schrijft een lezer van Trouw. “Door de economische crisis en het monetaire beleid is het pensioen ingedampt. Ook krijg ik maar een halve AOW omdat mijn partner nog jonger is. In de jaren tachtig betaalden wij de vut voor de generatie die de oorlogspuinhopen opruimde. Solidariteit tussen generaties is een groot goed. Ooit hebben we elkaar misschien nodig.”
247 ouderen te weinig vaccin toegediend
Door een menselijke fout bij toediening van de tweede booster door GGD West-Brabant hebben 247 ouderen te weinig vaccin gekregen. In plaats van de benodigde 0,25 milliliter kregen de 70-plussers slechts 0,15 milliliter van het vaccin Moderna ingespoten. Dat gebeurde op vrijdag 4 maart op de vaccinatie locatie Breda International Airport in Bosschenhoofd, aldus dagblad BN De Stem.
Ophef over stemadvies aan KBO-leden
De Waalwijkse partij Lokaal Belang oogst volgens het Brabants Dagblad opnieuw forse kritiek na wéér een omstreden stemadvies onder KBO-leden. Het gaat met name om de dubbelrol van Ad van Hamond, nummer vijf op de kieslijst van Lokaal Belang én voorzitter van de ouderenbond. Ook burgemeester Sacha Ausems is niet gelukkig met de actie. “Ik betreur het achteraf ook”, stelt Van Hamond na contact met de burgemeester. “Ik had het niet moeten doen.”