Senioren Journaal van maandag 15 juni

‘Ouderen bellen past niet binnen privacyregels’

Ouderen bellen om te vragen hoe het met ze gaat, of aan de deur aanbellen met dezelfde vraag past niet binnen de privacywetgeving. Daarom gaat de gemeente Heusden dat niet doen, meldt het Brabants Dagblad. Volgens de gemeente is het schrijven van een brief echt de grens. De gemeente heeft daarover overlegd met allerlei deskundigen en instanties die te maken hebben met de privacywetgeving en die waren duidelijk in hun advies.

Proeftuin slimme zorg Twente

‘Goede Zorg Dichtbij’ is de naam van het initiatief dat ouderen moet helpen thuis te blijven wonen. Pijlers zijn een  leercentrum voor senioren, extra tijdelijke verblijfscapaciteit en een geriatrisch expertisecentrum. De polikliniek van het MST in Oldenzaal moet volgens dagblad Tubantia de plek worden waar de basis wordt gelegd voor een betere ouderenzorg in Noordoost-Twente.

Feelix lonkt naar huis van ouderen

Veel ouderen zouden graag wat geld uit hun afbetaalde huis vrijmaken, schrijft de Telegraaf. Het nieuwe ’online platform’ Feelix bemiddelt tussen huisbezitters en beleggers die woningen willen kopen voor het rendement, schrijft de Telegraaf. De huiseigenaar ontvangt 80% van de waarde van zijn huis, minus 1,5% afsluitkosten en 2% overdrachtsbelasting. Daarna mag hij er blijven wonen tegen betaling van een maandelijkse vergoeding, die niet meer stijgt. Hij of zijn nabestaanden houden recht op de toekomstige waardestijging boven die 80%.

‘Laat thuiszorg ouderen checken op corona’

Er moeten vaste afspraken komen over een coronacheck bij huisbezoeken door de wijkverpleger, vinden D66 en GroenLinks volgens het AD. Nu is de grote groep kwetsbare ouderen die thuiszitten slecht in beeld. “Wij willen bij deze mensen signalen van het virus voortvarend opsporen en ze dan aansporen de huisarts te benaderen en zich te laten testen op corona.” Als er straks een tweede golf komt, “is het extra belangrijk dat we deze mensen goed in beeld hebben.”

‘Grote nood onder mantelzorgers’

“Veel mantelzorgers van mensen met dementie dreigen om te vallen als zij niet snel meer hulp krijgen.” Alzheimer Nederland maakt zich vooral zorgen om de grote groep mantelzorgers met een naaste met dementie die thuis woont. Hun situatie lijkt verslechterd ten opzichte van de eerste meting in april. 64% geeft aan dat hij of zij méér ondersteuning nodig heeft. Ook voelt nog steeds 80% van hen zich zwaarder belast dan vóór de coronacrisis.

Speeddaten weer van start

Datingbureau DatingOost hervat de activiteiten voor senioren, is te lezen in het AD. “Onze doelgroep wordt nog steeds door velen gezien als broos en kwetsbaar voor corona. Maar geloof me, op onze speeddates komen geen zwakke oudjes. Het zijn vitale en gezonde mensen die al van alles ondernemen.” De speeddates zijn in horecalocaties met een grote zaal, “zodat we de afstandsregels kunnen handhaven”

Bezoekregels geven onrust

Versoepeling van bezoekregels in verpleeghuizen leidt volgens Trouw tot grote spanningen tussen bewoners, hun familie, medewerkers, cliëntenraden en directies. De emoties kunnen hoog oplopen nu het voor familie onduidelijk is waarom het ene verpleeghuis wel bezoek toestaat, terwijl een andere instelling strenger is dan de landelijke regels. In de praktijk worden in elk verpleeghuis de bezoekregels anders uitgelegd, schrijft ook de Volkskrant. De Haagse advocaat Jan-Koen Sluijs onderzoekt of hij een proefproces zou kunnen aanspannen.

Perspectief nieuw pensioenstelsel?

“Dit nieuwe pensioencontract biedt perspectief”, zegt KBO-PCOB over over de uitwerking van het pensioenakkoord. Door de afgesproken maatregelen “stijgt de kans dat pensioenfondsen kunnen indexeren. Tegelijkertijd is de kans dat pensioenen verlaagd moeten worden ook groter”. Volgens ANBO levert het nieuwe pensioenstelsel niets op voor gepensioneerden, schrijft Trouw. Het stelsel gaat in 2026 in, waardoor de gemiddelde gepensioneerde die volgens de ouderenorganisatie nu 75 jaar is, er pas van profiteert als hij of zij ruim 80 jaar oud is.

Veel meer plek in de verpleeghuizen

Klinisch geriater Esther Cornegé (Jeroen Bosch Ziekenhuis)  verwacht binnen een paar weken weer redelijk normaal te kunnen werken, vertelt zij tegen Medisch Contact. “Cru genoeg zijn er ook mensen op de wachtlijst overleden, door corona, of versneld opgenomen omdat de thuissituatie onhoudbaar was geworden.” Zij hoort ook dat er mensen langer thuis zijn blijven wonen. “Terwijl mensen nu wél snel terecht kunnen in verpleeghuizen, er is veel meer plek omdat er veel kwetsbare patiënten zijn overleden.”

Ouderenmishandeling vaak onzichtbaar

Vandaag is de door de VN uitgeroepen Internationale dag tegen ouderenmishandeling, schrijft de Telegraaf.  Naar schatting 170.000 thuiswonende ouderen worden jaarlijks slachtoffer van lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Dat blijkt uit het laatst bekende overheidsonderzoek uit 2018, maar wordt nog lang niet bevestigd door het maandelijkse aantal meldingen bij de stichting Veilig Thuis. “We praten er blijkbaar liever niet over”, zegt voorzitter Debbie Maas van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. “Ik vind ouderenmishandeling de meest schrijnende vorm van geweld omdat het zo onzichtbaar is.”

‘Onvoldoende aanpak financieel misbruik ‘

In Nederland is financieel misbruik een veel voorkomende vorm van ouderenmishandeling. Toch staan de preventie en aanpak ervan niet voldoende op de agenda. Nog te vaak hangt dit in de praktijk van toeval aan elkaar, schrijft Els van Oosten (verbonden aan Universiteit Leiden en Rabobank) in het FD bij gelegenheid van Internationale dag tegen ouderenmishandeling.

Vervolgde euthanasiearts doet haar verhaal

Marinou Arends had nooit gedacht dat het uitvoeren van een euthanasie in 2016 haar voor de rechter zou brengen. Uiteindelijk komt haar zaak zelfs voor bij de hoogste Nederlandse rechter. In april wordt ze door de Hoge Raad ontslagen van rechtsvervolging. De  gepensioneerd specialist ouderengeneeskunde, die al die tijd anoniem bleef, doet bij Nieuwsuur uitgebreid haar verhaal. ‘Ik zou het weer doen’