Senioren Journaal van woensdag 15 december

Blue Zone voor meer beweging en contact

Hoe krijg je senioren in je wijk meer in beweging en gezonder? De wijk Himsterhout in Drachten gebruikt de Blue Zones als voorbeeld om het natuurlijke bewegen van senioren te stimuleren, vertelt de wijkraad in de Leeuwarder Courant. “De ouderen moeten meer natuurlijk bewegen en mogelijkheden hebben om elkaar te ontmoeten. Dat is goed voor de gezondheid. Voorbeelden uit Italië, Japan en Griekenland zijn als uitgangspunt genomen. De gemeente waardeert het initiatief en heeft de wijkraad onlangs geld gegeven uit het buurtbudget.

Langer leven in eigen vertrouwde omgeving

In 2015 gingen in drie gemeenten experimenten met domeinoverstijgende samenwerking van start. Het doel was betere zorg en ondersteuning voor kwetsbare, thuiswonende ouderen. Dat is gelukt, wordt gemeld uit Dongen, Ede en Hollandscheveld: Ouderen, hun naasten én zorgmedewerkers zijn blij met de werkwijze. Die ook doelmatiger dan de reguliere zorg blijkt te zijn. De ervaringen uit de experimenten zijn nu gebundeld in een praktische wegwijzer, met tips en achtergrondinformatie. Zodat ook andere gemeenten en regio’s met domeinoverstijgend werken aan de slag kunnen gaan.

Een knelpunt dat je kon zien aankomen

Veel ouderen wachten voor de boosterprik op een brief, terwijl ze online al een afspraak kunnen maken. “Lijkt mij niet onlogisch”, schrijft Sander Donkers in zijn Volkskrant-column. “De vorige keer kregen ze wel een brief. Het is geen geheim dat 70-plussers niet altijd de meest enthousiaste internetters zijn.” Iedereen wil dat de meest kwetsbaren het eerst worden geholpen, maar de columnist vreest “dat we te zeer in de greep zijn van de technologie om nog te kunnen denken in praktische, niet-digitale oplossingen voor een knelpunt dat je kunt zien aankomen”.

Gaan nu alle opa’s en oma’s oppassen?

‘Ik denk dat we niet goed kunnen zeggen of deze maatregel veel of weinig oplevert’, zegt epidemioloog-kinderarts Patricia Bruijning in de Volkskrant over sluiting van scholen een week voor de kerstvakantie. ‘Het hangt van veel onzekerheden af. Als nu blijkt dat alle opa’s en oma’s in de week voor Kerst op de kleinkinderen gaan passen, heeft een schoolsluiting weinig zin. Tegelijkertijd is de oprukkende omikronvariant een belangrijk argument om de optie op tafel te leggen.’

Rutte wil extra aandacht voor ouderen

Premier Rutte vroeg gisteravond in de persconferentie speciale aandacht voor de oudere generatie, aldus NRC: “Gemiddeld genomen weten we dat mensen boven de 70 veel vaker in het ziekenhuis terechtkomen met corona. Laten we dat zoveel mogelijk voorkomen, door ons bij opa en oma ons zoveel mogelijk aan de basisregels te houden en het directe contact tussen 70-plussers en kinderen zoveel mogelijk te beperken. We weten dat het virus behoorlijk rondgaat onder ongevaccineerde kinderen.”

‘Nu meer dan ooit, omzien naar elkaar’

Het advies van het demissionaire kabinet om voorlopig niet naar opa en oma te gaan en niet met de kleinkinderen te knuffelen onder de kerstboom, zal volgens KBO-PCOB bij menig senior keihard binnenkomen. Voor KBO-PCOB is het daarom erg belangrijk dat iedereen extra zijn best doet om te blijven omzien naar elkaar.

Goed voorbereid ouder worden in Breda

Professionals en vrijwilligers in de gemeente Breda bereiden senioren voor op het ouder worden. Daarbij kijkt men veel verder dan sec naar ‘wonen’. Via een servicepunt, informatiebijeenkomsten en een woonscan krijgen senioren advies over veilig wonen, woningaanpassingen en hulp- of zorgverlening. En het advies tijdig na te denken over hun toekomst. Met de gemeente en Zorg voor Elkaar Breda vonden vrijwilligers en professionals een samenwerkingskader, is te lezen bij Platform31.

Juiste hulpmiddel voor steunkousen

Binnen het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH), zo meldt ZonMw, is subsidie toegekend aan een project van Zuyd Hogeschool dat wil bereiken dat mensen het juiste hulpmiddel krijgen om zelf hun steunkousen aan te kunnen trekken. Het doel is dat meer mensen hun steunkousen gaan dragen, waardoor hun klachten verminderen en hun kwaliteit van leven verbetert. Ook verwachten de onderzoekers dat hiermee de zorgkosten lager worden.

Gesprekskaarten veilige mobiliteit

Veilig blijven autorijden of fietsen. Mobiel blijven ondanks beperkingen. Vallen voorkomen. Ouderen hebben talloze wensen om zich veilig te kunnen verplaatsen. Maar zij staan daar pas bij stil op het moment dat verplaatsen niet meer lukt. Om op die momenten het gesprek te kunnen voeren over hoe hiermee om te gaan, heeft BeterOud gesprekskaarten ontwikkeld. Deze kaarten helpen bij het voeren van gesprekken over mobiliteit en verwijzen naar meer informatie.

Is demente oudere stigmatiserend?

Dementerenden en dementen staan al langer bekend als taalvormen waar mensen zich aan ergeren, aldus de taalrubriek van Trouw. Maar deze week schreef een lezer ook moeite te hebben met de woordgroep demente oudere: ‘Voor mij is oudere met dementie correcter.’ Demente ouderen is volgens Trouw qua bouw vergelijkbaar met zieke kinderen en gezonde ouderen en volstrekt welgevormd: Demente ouderen is niet meer of minder stigmatiserend dan bijvoorbeeld depressieve of behoeftige ouderen.

Huisarts gezocht

Een 93-jarige heeft een contactadvertentie geplaatst in Trouw in een poging om een nieuwe huisarts te vinden in Den Haag.Huisarts en columnist Danka Stuijver plaatste hiervan een foto op Twitter, aldus Medisch Contact, met een oproep aan haar collega’s: ‘Kom op collega’s? Wie heeft er nog een plekje voor een 93-jarige redelijk gezonde man?’ Patiëntenstops bij huisartsenpraktijken zijn al langer een probleem.

‘Kunnen ouderen dit straks nog inhalen?’

Veel jongeren vinden dat hun leven door corona erg veranderd is en niet meer is wat ze voorheen hadden, schrijft een Telegraaf-lezer. “Maar zij zijn niet de enige groep. Zij hebben nog een heel leven voor zich. Dit kunnen ouderen niet zeggen. Ook hun is veel ontnomen. En de vraag is, of zij straks nog in staat zijn dit in te halen.”

‘Benut pensioengeld waarvoor het is bedoeld’

Het stil laten staan van de pensioenen kost de Staat jaarlijks €12 miljard, stellen de pensioenexperts Jan Pierik en Rob de Brouwer in de Telegraaf. “Geld dat gebruikt had kunnen worden voor wonen, zorg en het klimaat. Er zit €2000 miljard in de pensioenkas. Benut dat geld waarvoor het is bedoeld.”

‘Discriminatie AOW’ers moet stoppen’

Het is onrechtvaardig dat AOW’ers zonder of met een klein pensioen worden gepakt, schrijft Martin van Rooijen, Eerste Kamerlid voor 50PLUS, in een ingezonden opinie bij EW. “Het is gemakkelijk onderhandelen over de rug van 3,3 miljoen AOW’ers: de politiek ziet ze als makke schapen die zich gedwee naar de slachtbank laten leiden en niet gaan grazen op het Malieveld. AOW’ers zijn zelfs politiek aangeschoten wild, want ze zijn tweederangsburgers.”

‘Ook aan pensioenen gedacht? Vast niet’

“Nu de plannen van het aanstaande kabinet langzaam naar buiten komen ben ik benieuwd hoeveel aandacht is voor de grote groep gepensioneerden, die er al jaren op achteruit gaan”, schrijft een AD-lezer. “Er is geen groep die zo weinig aandacht krijgt als deze. Ik ben er niet gerust op dat dit nu anders zal zijn.”