Senioren Journaal van woensdag 15 april
80+ met corona minder vaak naar ziekenhuis
Nieuwe patiënten in het ziekenhuis zijn steeds jonger. Vooral 80-plussers met het coronavirus gaan de laatste weken in verhouding minder vaak naar het ziekenhuis. In het begin van de crisis was ruim een kwart van de ziekenhuispatiënten 80 jaar of ouder, bij de huidige patiënten is dat één op de vijf. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant naar de instroomcijfers van het RIVM van geregistreerde ziekenhuisopnamen.
‘Thuiszorg en verpleeghuizen schrijnend’
Minimaal 8000 zorgmedewerkers zijn besmet (geweest) met het nieuwe coronavirus, blijkt volgens het AD uit cijfers van het RIVM. Volgens vakbond NU’91 is vooral de situatie in de thuiszorg, gehandicaptenzorg en verpleeghuizen schrijnend. Beroepsvereniging V&VN stelt dat de wijk- en verpleeghuiszorg te lang een blinde vlek is geweest, waardoor veel zorgpersoneel onbeschermd aan het werk is geweest.
‘Ouderen zetten soms de zorg stop’
“Sinds de corona-epidemie is angst opeens een grote factor in mijn werk”, zegt een wijkverpleegkundige uit Dordrecht tegen de NOS. “Veel ouderen zien in wijkverpleegkundigen een gevaar. Ze zijn bang dat wij het virus met ons meenemen omdat wij van cliënt naar cliënt gaan. Sommigen hebben de zorg daarom tijdelijk stopgezet en vragen nu hun zoon of dochter om te helpen met de steunkousen en de medicijnen.”
‘Wat gebeurt er achter die gesloten deuren?’
NRC-columnist Marcel van Roosmalen en arts Marion de Bruin vertelden in Op1 over de omstandigheden waarin hun demente ouders in een zorgcentrum in Mook ‘verzorgd’ werden. Zij schetsten volgens Trouw een schrijnend beeld van geen beschermingsmiddelen, slechte communicatie en huilende medewerkers. Van Roosmalen wil dat het bezoekverbod voor zorginstellingen wordt opgeheven. “Niemand weet wat achter die gesloten deuren gebeurt met hun ouders, dit is de verkeerde maatregel, er is geen controle, mensen doen maar wat.”
‘Beweeg, slaap en eet gezond’
Houd het immuumsysteem op peil door een goede nachtrust, voldoende beweging en een gezond dieet. Dat is volgends het Nederlands Dagblad de oproep aan ouderen van hoogleraar veroudering Andrea Maier naar aanleiding van de eerste uitkomsten van het onderzoek ‘Hou Ritme Tegen Corona’. Het onderzoek is een initiatief van een aantal wetenschappers en omroep MAX.
‘Voorrang bij online winkelen’
“Natuurlijk probeer ik als oudere te voorkomen dat ik besmet raak en daar heb ik hulp bij nodig”, schrijft een lezer van de Leeuwarder Courant. “Dat is de prijs die ik terugvraag voor de keuze van het weer opstarten van de economie. Ik vraag ervoor terug dat ik als oudere – en laten we de arbitraire leeftijdsgrens van 70 jaar maar nemen – voorrang krijg bij het online bestellen en bezorgen van boodschappen, en als dat logistiek niet kan, het kunnen ophalen van online bestelde boodschappen bij pick-uppoints van de supermarkten.”
Ambtenaren springen bij
De gemeente Waalwijk heeft in verband met de coronacrisis een intern uitzendbureau opgezet voor klussen binnen en buiten de deur, meldt het Brabants Dagblad. Ambtenaren kunnen tijdelijk elders ingezet worden. Ze springen bij op andere afdelingen waar het heel druk is, bellen met eenzame ouderen of doen boodschappen voor mensen die dat nu moeilijk kunnen.
Met Flexotel toch op bezoek
Met een Flexotel kunnen familieleden weer bijkletsen bij tehuizen waar nu geen bezoek mogelijk is, laat RTL Nieuws zien. De speciale cabines zijn in trek bij zorginstellingen. In bijna een week tijd zijn er al vijftig aanvragen binnen.
Het nieuwe rouwen
“Veel mensen overlijden in deze tijd zonder dat de naasten en anderen goed afscheid kunnen nemen.” Palzon (Stichting Palliatieve Zorg Onderzoek Nederland) wil met een onderzoek inzicht krijgen in wat dit voor nabestaanden betekent. KBO-PCOB werkt mee aan dit onderzoek. Per dag overlijden gemiddeld vierhonderd mensen in Nederland. Wat is de invloed van corona op rouwverwerking? ‘Dat de dood onderdeel is van ons leven, realiseren we ons des te meer tijdens deze crisis’, schrijft Trouw.
Rechter schuift levenstestament opzij
Met een levenstestament kunnen ouderen, vaak op aandringen van hun kinderen, allerlei praktische zaken te regelen. Voor de rechter houdt het echter lang niet altijd stand, zo blijkt uit een blog bij Zorgvisie. Het levenstestament kan een nuttig instrument zijn, maar kan door rechters in verstoorde familieverhoudingen ook weer gemakkelijk opzij gezet worden. “Beter een onafhankelijke derde dan een dominante naaste met eigen belangen.”