Senioren Journaal van maandag 14 oktober
’Warm eten vaak overgeslagen’
Uit een onderzoek naar de zelfredzaamheid van senioren van 75 jaar en ouder blijkt dat circa de helft van hen niet dagelijks een warme maaltijd nuttigt, meldt het Noordhollands Dagblad. Het onderzoek is gevoerd in opdracht van de gemeente Hollands Kroon door Wonen Plus Welzijn en Lokaal Samenwerkende Bonden Ouderen (LSBO) Hollands Kroon. Een andere uitkomst van het onderzoek is dat gemiddeld negentig procent van de senioren medicijnen gebruikt.
‘Het hart wordt niet dement’
Bij alle aandacht voor wat er verloren gaat bij dementie, besloot psychogerontoloog Huub Buijssen zijn eigen boek grondig te herschrijven om ook te laten zien wat er níét verloren gaat. ‘Het emotionele brein gaat niet, veel minder of veel later pas verloren’, zegt hij in de Volkskrant. ‘Als iemand geen dingen kan onthouden die zich recentelijk hebben afgespeeld, moet je daar geen vragen over gaan stellen. Je kunt het beter hebben over wat behouden blijft: ervaringen en gevoelens. Dat is misschien wel het kostbaarste wat we hebben.’
Haags voorspelmodel straks overal bruikbaar
De gemeente Den Haag kan voortaan per wijk voorspellen hoeveel langdurige zorg de komende jaren nodig is. “Als iemand beginnende artrose heeft en hulp in de huishouding krijgt, houdt dit model er rekening mee dat er later ook aanpassingen aan de badkamer nodig kunnen zijn en medische hulpmiddelen. Daarvoor kunnen we dan 6000 euro extra reserveren”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal in Trouw. Andere gemeenten staan te trappelen om er ook mee te werken, zodat het voorspelmodel overal bruikbaar is.
Valt veroudering te genezen?
Kunnen we langer leven en ook gezond blijven? Steeds meer wetenschappers denken van wel, en noemen ouderdom ‘een dynamisch proces dat vertraagd en deels zelfs teruggedraaid kan worden’, is te lezen in Het Financieele Dagblad. Dat is erop gericht de mens gezond ouder te laten worden – ver voorbij zijn natuurlijke levensgrens. Momenteel ligt het record waarschijnlijk op 122 jaar, maar 150 jaar wordt mogelijk geacht: Het anti-aging-onderzoek, ooit het lelijke eendje van de medische wetenschap, begint te glanzen.
Vroeger het snelle resultaat, nu de diepte
Cisca Dresselhuys (1943) interviewt voor Trouw generatiegenoten die in het brandpunt van de belangstelling stonden, maar het rustiger aan doen. In de eerste aflevering Hans Galjaard (1935). Als hoogleraar genetica was hij niet uit de media weg te slaan. “Stappen terug zetten is sowieso minder moeilijk als je op zoveel kunt terugkijken.” Verwijzend naar een dichtregel over ouderen die naar een andere intensiteit en een diepere deelneming moeten streven, zegt hij: “Dat wil ik graag, naar de diepte komen, terwijl ik vroeger een man was van snelle resultaten.”
Honderdplus en kerngezond
Stokoud worden en ook nog eens kerngezond zijn: Wetenschappers volgen jarenlang een groep van honderdplussers. Alzheimer-onderzoekers vierden vrijdag feest met deze honderdplussers om ze te bedanken voor de samenwerking. Omdat de groep van 43 ‘super-ouderen’ nog hartstikke gezond is, zijn ze voor artsen ‘het neusje van de zalm’, is te zien in Hart van Nederland.
Onderzoek sociale media
Onderzoekers van de Open Universiteit in Heerlen zijn volgens dagblad De Limburger in deze gemeente op zoek naar 65-plussers voor gesprekken over het gebruik van sociale media zoals Facebook en WhatsApp. Op de afdeling gezondheidspsychologie zijn onderzoekers bezig met een project om socialemediagebruik bij 65-plussers te vergroten..
Naar gemiddeld 86 (m) en 90 (v)
In Nederland stijgt de levensverwachting nog wel even verder, is te lezen in een artikel in Trouw. Nederlanders lijken nog gewoon af te stevenen op een gemiddelde 86 jaar voor mannen en 90 jaar voor vrouwen in 2060. Kanttekeningen zijn nog dat de obesitas-epidemie nog niet in de ramingen zit en dat anderzijds het aantal honderdplussers mogelijk is onderschat.
Wat is er mis met het woord ‘oudere’?
Hoezo een ander woord voor oud, schrijft een 67-jarige lezer van Trouw, ooit gevraagd om een ander woord voor jong? “Wees solidair en strijd voor onze échte naam: ouderen.” “Ook in groepsverband (Power: Veerkracht op leeftijd) leren wij, ouderen, dé experts in ouder worden, van en met elkaar. Wel eigen-wijs maar nog steeds niet helemaal wijs. Het houdt ons brein ‘jong’ en we blijven ons ontwikkelen. Dus lieve generatiegenoten, kom (als in de jaren zestig) in actie, ageer tegen de beeldvorming van jong versus oud.”
‘Ik doe graag mee, als klimaatoudere’
Een oudere riep in Trouw jongeren op ‘een vak te leren in plaats van te spijbelen om mee te kunnen doen aan een klimaatprotest’. Een eveneens oudere lezer reageert in Trouw: Wees trots op de klimaatjongeren die regeringen wereldwijd aansporen actie te ondernemen voor het te laat is. “Hulde aan de jongeren die de barricaden opgaan voor ons aller toekomst. Ik doe graag mee, voor de kleinkinderen. Als klimaatoudere. Mag die er ook zijn?”