Senioren Journaal van dinsdag 14 januari
Minister: alle 75-plussers thuis opzoeken
Zorg ervoor dat alle 75-plussers in je gemeente elk jaar een keer thuis worden opgezocht, door een wijkteam of vrijwilligers.’ Met die tip kwam CDA-minister Hugo de Jonge maandag volgens het Eindhovens Dagblad tijdens zijn bezoek aan Eindhoven. De privacywet AVG is volgens hem geen reden om dat niet te doen. Het Eindhovense college – met daarin ook een CDA-wethouder – weigert juist om ouderen een verjaardagskaart te sturen met de vraag of ze contact of hulp willen.
Mediorenwoningen in Veendam
Architect Dick Meis heeft in Veendam een plan ontwikkeld voor de bouw van geschakelde huizen voor ouderen die kleiner willen wonen. Dit jaar nog verwacht hij volgens Dagblad van het Noorden duidelijkheid voor de bouw van zeven mediorenwoningen. “Medioren zijn mensen van middelbare leeftijd die nog zeer actief zijn maar kleiner willen wonen, maar niet naar een appartement willen.”
Samenwonen Jong en Oud
Donderdag organiseren UMCG Wetenschapswinkel, gemeente Groningen, Humanitas en HANNN de bijeenkomst ‘Samenwonen Jong & Oud’. In het project wordt de verbinding gefaciliteerd tussen een student en oudere die beide behoefte hebben aan contact, een veilige woonplek en rust. “Het is een win-win situatie op basis van wederkerigheid.”
Seniorenraad wil naadloos zorgaanbod
De Seniorenraad Stichtse Vecht wil komen tot structureel overleg met alle betrokkenen bij de zorg in brede zin voor senioren in deze gemeente, meldt RTV Stichtse Vecht. Uitgangspunt is dat verpleeg- en verzorgingshuizen, gemeente, Stichting Welzijn en huisartsen samen verantwoordelijkheid willen nemen voor een naadloos zorgaanbod. Daarnaast moet een cliëntenvertegenwoordiging de actieve en preventieve rol van senioren zelf benadrukken.
Profiteren van lage hypotheekrente
De lage rentestand leidt tot een recordaantal hypotheekaanvragen. De groei is volgens Het Financieele Dagblad te danken aan oversluiters die van de huidige lage rente weten te profiteren. Een kwart van hen is gepensioneerd.
Eindhoven proef met extra poetsbeurt
Niet de vaste hulp, maar medewerksters van schoonmaakbedrijf Gascogne Thuis gaan voortaan incidentele schoonmaaktaken uitvoeren bij Eindhovense ouderen en zieken. ‘Dit betekent voor u dat u in 2020 twee keer gebruik kan maken van het aanbod van de gemeente Eindhoven. Dat wil zeggen: twee keer vier uur extra schoonmaak’, zo staat volgens het Eindhovens Dagblad in een brief aan Wmo-cliënten.
Onthou van mij
Drie vrouwen willen een vuist maken tegen alzheimer. Ze hopen volgens dagblad Tubantia in Twente allerlei acties op gang te brengen die geld voor onderzoek naar een medicijn moeten opleveren. Centraal staat een toneelstuk over dementie. Ook willen ze een bijdrage leveren aan een samenleving die vriendelijker is voor mensen met dementie. Deze week hebben ze de stichting ‘Onthou van mij’ opgericht. De naam heeft als boodschap te blijven houden van de persoon die door dementie verandert en te begrijpen dat het onthouden steeds moeilijker wordt.
‘Vergeet cliënt niet bij verpleeghuisplannen’
Cliënten en (toekomstige) bewoners van verpleeghuizen moeten altijd betrokken worden bij plannen om iets te doen aan het tekort aan verpleeghuisplekken. Dat schrijven vier organisaties aan de Tweede Kamer, die woensdag met minister De Jonge praat over tekorten aan verpleeghuisbedden.
‘Actief blijven is belangrijk’
Een korte tijd nauwelijks actief zijn, heeft vermoedelijk een grotere impact op de gezondheid dan eerder werd gedacht, vooral bij ouderen. Dat concluderen Britse onderzoekers volgens Elsevier Weekblad. Bij ouderen nam de capaciteit meetbaar af om bij inspanningen de benodigde zuurstof naar de spieren te transporteren. Ook bleken onder meer de spiercellen minder goed in staat energie te produceren.
Miljarden meer zorgkosten
De Nederlandse zorg wordt steeds duurder, en dat komt door een groot deel door het ouder worden van de bevolking. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek cijfers van de verzekeraars over zorgkosten, en maakte op basis van deze cijfers een prognose voor de toekomst. Hieruit blijkt dat deze kosten puur op basis van de vergrijzing met zo’n 5 miljard zullen stijgen tot 2029.
Nieuwe woonvormen Winterswijk?
Voor een bijeenkomst van Stichting Seniorenraad Winterswijk over woonvormen voor ouderen was de belangstelling overweldigend, meldt Achterhoek Nieuws. “Vooral de presentatie van de Stichting Knarrenhof was een groot succes.” Aan het slot van deze bijeenkomst werden enquêteformulieren uitgedeeld.
Wel een maatje, niet samenwonen
De woningnood is hoog, vooral wat betreft sociale huurwoningen, constateert een lezer van de Telegraaf: Veel van deze woningen worden vrijwel onbewoond ’bezet’ gehouden door alleenstaande AOW’ers die wel een maatje hebben maar niet willen samenwonen want dan missen ze samen ongeveer €500 netto aan AOW. “Om dit vooral zo te houden geldt per 2020 ook nog eens een verruiming van de huurtoeslagregeling.”