Senioren Journaal van vrijdag 13 november
De bank komt op afspraak thuis
De Rabobank gaat de helft van zijn filialen sluiten en dat zal vooral voor oudere klanten een aderlating zijn, schrijft de Volkskrant. Uit cijfers die de drie grote banken vorig jaar aan de Volkskrant verstrekten, bleek dat 30 procent van de 66-plussers de bankzaken nog altijd op ‘traditionele’ wijze regelt. Van de oudere Rabobank-klanten is dit zelfs meer dan de helft. Het klantenbestand van de Rabobank is relatief ouder en minder digitaal. Rabobank denkt het verdere verlies aan fysieke locaties op te vangen door mobiele adviseurs op afspraak thuis te laten komen.
Twintig miljoen voor ouderenwoningen
Het kabinet stelt volgend jaar 20 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van geclusterde woningen voor ouderen. Deze middelen zijn bedoeld om geplande projecten naar voren te halen of een laatste zetje te geven. Corporaties zetten zich al jaren in voor passende woonvormen voor ouderen. Het extra geld komt hierbij goed van pas, aldus brancheorganisatie Aedes.
Bang om de deur uit te gaan
Ouderen in Zeeland die in armere wijken wonen zijn bang om de deur uit te gaan. Dat signaleren wijkraden in onder meer Terneuzen en Vlissingen, meldt Omroep Zeeland. De ouderen zijn doodsbang om het coronavirus op te lopen. Daardoor raken ze in een sociaal isolement en vereenzamen ze.
Steun voor Cyber Beppe
Welzijnsorganisatie Kearn in Achtkarspelen krijgt een bijdrage van 24.000 euro van het Oranje Fonds voor het project Cyber Beppe. Met dit project kunnen ouderen vanuit huis contact maken met familie en vrienden, schrijft de Leeuwarder Courant.
‘Betere verbinding jong en oud’
Seniorenvereniging KBO Limburg wil de komende jaren inzetten op een betere verbinding tussen jong en oud. Dat zegt KBO-directeur Hans Hollanders op L1 radio. Het is een van de speerpunten uit het beleidsplan van KBO Limburg voor de komende vier jaar.
Volmaakt Wonen in Westland
Sinds een jaar promoot de gemeente Westland (in samenwerking met de Seniorenraad) groepswonen. In De Lier en Naaldwijk zijn inmiddels meer dan twintig kandidaten voor lokale groepswoonprojecten. De groepen in Monster, Wateringen en ‘s-Gravenzande zijn iets kleiner, maar ook die zijn actief. Als nieuw initiatief meldt AD Haagsche Courant het project ‘Volmaakt Wonen’. Hiervoor worden deelnemers gezocht die met elkaar een bouwproject van A tot Z willen invullen.
Wij & corona
Komende week staat verhalenplatform ‘Wij & corona’ geheel in het teken van de ouderenzorg. “In deze ‘zorgweek’ publiceren we de verhalen van oudere mensen die in het verpleeghuis wonen of thuiszorg ontvangen, van hun familie en mantelzorgers en van alle mensen die voor ouderen zorgen.”
Hoe brengt Oss vraag en aanbod bij elkaar?
Oss doet volgens de Seniorenraad veel te weinig om de onvermijdelijke vergrijzingsgolf in de gemeente op te vangen, schrijft het Brabants Dagblad. “We denken bijvoorbeeld aan een makelaar die op sociaal gebied vraag en aanbod bij elkaar brengt.” De Seniorenraad wil binnenkort een grote enquête houden om precies in kaart te brengen waar de behoeftes in Oss zitten. De wethouder wijst in een reactie op initiatieven omtrent armoedebestrijding, pilots om eenzaamheid tegen te gaan en een loket waar vrijwilligers terecht kunnen en ziet de brief vooral als een bevestiging om met die thema’s door te gaan.
Kerstkaartenactie ANBO
ANBO start een kerstkaartenactie. De ouderenvereniging is geschrokken van het aantal ouderen dat verwacht de Kerst alleen of hooguit met de partner te zullen doorbrengen. Bijna de helft denkt geen bezoek te krijgen of gaat niet op bezoek vanwege de coronacrisis. Met Oud en Nieuw is dat percentage zelfs 62 procent. “Zo’n kerstkaart is natuurlijk maar een klein lichtpuntje en toch zijn dit soort dingen belangrijk”, aldus ANBO tegen de NOS.
Kwetsbare ouderen in vaccinonderzoek
Aan de Nederlandse studie naar de werking van het BCG-vaccin tegen gevolgen van een corona infectie bij kwetsbare ouderen doen aan het einde van deze week al 4000 deelnemers mee, meldt UMC Utrecht. Er kunnen nog steeds vrijwilligers deelnemen.
Coronavaccin via de huisarts
“We zullen zeker het hele jaar wel bezig zijn met vaccinaties.” Dat zegt Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, tegen de NOS over het coronavaccin. Het is de bedoeling dat ouderen en kwetsbaren eerst gevaccineerd worden. Zij zullen het vaccin via hun eigen huisarts krijgen.