Senioren Journaal van vrijdag 13 maart

Coronakoorts extreem gevaarlijk

Voor de oproep het bezoek aan ouderen en kwetsbaren te beperken heeft het kabinet volgens de Volkskrant een uitstekende reden: De nieuwe coronakoorts is voor hen extreem gevaarlijk. Dat blijkt in elk geval uit de gegevens tot dusver. Gemiddeld is de sterfte aan covid-19 zo’n een tot twee procent van de patiënten, al is dat cijfer nog zeer voorlopig. Maar die last is zeer scheef verdeeld: van de besmette twintigers en dertigers overlijdt amper een op de duizend, van de besmette 80-plussers overlijdt tot wel een op de zes. Volkskrant, 13-3-2020

Het gevoel dat dit je laatste griep is

In de Tweede Kamer, donderdagavond, schetste premier Mark Rutte volgens het Nederlands Dagblad in één zin een somber beeld. ‘Ouderen kunnen het gevoel hebben dat het de laatste keer is dat ze griep krijgen.’ Zo bezorgd zijn mensen om het rondwarende coronavirus, wil hij maar zeggen.

Geen visite en ook niet meer bridgen

Even niet langs opa en oma en ook geen kaartje leggen. Het kabinet roept op om bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand te beperken. De maatregelen om het coronavirus niet verder te verspreiden leiden volgens ouderenbond ANBO tot eenzaamheid onder deze toch al kwetsbare groep. Veertig zorginstellingen in Brabant hebben als richtlijn: nog maar een bezoeker per dag, per cliënt, meldt de NOS.

‘Steeds bedenken wat je als regio wil bieden’

De website Cazhem coördineert patiënten in de regio rond Haarlem voorbeeldig naar het juiste bed. ‘Bijna altijd plek en aanmelden kost nog geen vijf minuten’, juicht een gebruiker volgens Medisch Contact. Cazhem.nl is een onlineportaal waarmee je patiënten vanaf de SEH kunt laten opnemen in een verpleeghuis in de regio. Ouderenzorgorganisatie Kennemerhart vertelt er enthousiast over: “Als onze triagist opneemt, gaat die niet Kennemerhart-bedjes vullen. Het idee van concurrentie moet je loslaten en je moet steeds bedenken wat je als regio wil bieden.”

Focusbrief dementiezorg voor gemeenten

Alzheimer Nederland biedt gemeenten een helpende hand om de dementiezorg en de preventie ervan (verder) te verbeteren. “We hebben daarvoor een Focusbrief gemeenten 2020 opgesteld met vijf adviezen en de daarbij behorende onderbouwing. De punten gaan onder meer over ‘meer maatwerk en activiteiten’ en ‘leefstijlverbeteringen en preventie’.”

‘Waarom respijtzorg? Meld je ziek’

Een bizarre ervaring, schrijft een huisarts in Medisch Contact: Een sociaal wijkteam had bedenkingen bij de aanvraag voor respijtzorg door een zoon en dochter voor hun moeder en stelde: ‘Ze zeggen dat ze het zelf niet kunnen doen omdat ze moeten werken. Maar ze zouden zich natuurlijk ook gewoon ziek kunnen melden.’ De zoon staat voor de klas in het basisonderwijs (het lerarentekort wordt een nationale ramp genoemd), de dochter is verpleegkundige in een academisch ziekenhuis waar al de hele zomer een personeelstekort is.

Naar ’t Zin in Heerhugowaard

In de commissie Mens en Samenleving in Heerhugowaard is aandacht gevraagd voor een burgerinitiatief Naar ‘t Zin, voor een hofje te realiseren met advies van stichting Knarrenhof. “Geef ons ouderen de mogelijkheid om oud te worden in een sociale omgeving. Laat ons niet alleen wonend oud worden in een vijfkamerwoning”, zegt de inspreker in het Noordhollands Dagblad.

Interventiecentrum verpleeghuis

De bestuursvoorzitter van zorginstelling Cicero denkt volgens dagblad De Limburger dat van de cliënten met dementie die de komende vijf jaar hier worden aangemeld, een derde na een tijdelijk verblijf in het interventiecentrum (een speciale afdeling binnen het verpleeghuis) weer naar huis kan. “Als je mensen in de eerste fase van dementie in de thuissituatie aan hun lot overlaat, dan zorg je voor ‘volstrekte overbelasting van de mantelzorger en de client’.

‘Dan vervalt dus ook mijn zorgpremie?’

De voorzitter van IC-artsen stelde: ‘Dan kies je voor de patiënt die kans heeft op te knappen en niet al ernstig ziek is of ouder dan 80 jaar’. Een AD-lezer reaqeert: “Ik (88 jaar) neem aan dat dan ook de ziektekostenpremie vervalt?”

Cruise: alleen nog gezonde ouderen

De cruisesector heeft zwaar te lijden onder de opmars van het coronavirus en een aantal maatschappijen stelt daarom volgens RTL een drastische maatregel voor: het weren van 70-plussers aan boord van de schepen. Ze zouden alleen nog toegelaten mogen worden als ze in het bezit zijn van een doktersverklaring.