Senioren Journaal van vrijdag 13 januari

U kunt het beter zelf regelen

Een vrouw van 85 komt na een ziekenhuisverblijf weer thuis in Vught. Ze kan niet meer traplopen en kan haar bad- en slaapkamer niet meer zelf bereiken. Ook het huishouden kan ze niet langer doen. Ze verblijft dag en nacht in de huiskamer. Haar dochter vraagt de gemeente om hulp. Tevergeefs. Een Wmo-consulent die ze aan de lijn krijgt, meldt dat haar moeder minimaal een jaar moet wachten op poetshulp en zes maanden op een traplift. ‘U kunt het beter zelf regelen’, is haar boodschap.

In Meppel leefgemeenschap met Knarrenhof

In Meppel is de intentieverklaring getekend voor de komst van wat een uniek woon- en zorgconcept wordt genoemd. Het betreft nieuwbouw voor zorgorganisatie Cosis, gecombineerd met een Knarrenhof in de nieuwbouwwijk Nieuwveense landen. De leefgemeenschap bestaat uit woningen en dagbesteding met 24-uurs ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking en woningen van stichting Knarrenhof voor senioren.

Kunst en cultuur komen naar je toe

Interesse in een film, maar is de bioscoop te ver weg? In het Rotterdamse stadsdeel Prins Alexander komt de cultuur binnenkort naar je toe. Het project Maak Mee In Je Wijk brengt onder meer films en concerten naar buurten waar veel 65-plussers wonen.

Slapeloze nachten door het prijsplafond

Een Trouw-lezer beschrijft hoe hij afgelopen weekend senioren heeft geholpen met het opgeven van de meterstanden voor het energieprijsplafond. De energieleverancier blijkt de meterstanden voor gas veel te hoog te hebben ingeschat. “Gelet op de perikelen bij de senioren in mijn buurt snap ik dat mensen er niet uitkomen. Zij hadden er slapeloze nachten van. Hun voorschot voor dit jaar werd maar liefst het viervoudige van vorig jaar. Alweer een regeling in dit land waar over de administratieve gevolgen nauwelijks is nagedacht.”

Onderkoeld naar de spoedeisende hulp

Dagelijks belanden onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp. Zij hebben na een val vaak urenlang op de grond gelegen. Klinisch geriaters en spoedartsen slaan alarm. Artsen zien dat ouderen zelf ook een rol hebben. Advies: op tijd zorg aanvragen en met de familie op tijd praten over zelfstandig thuisblijven.

Senioren Expo alles onder één dak

De 19de editie van de Senioren Expo is van 17 t/m 22 januari in NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven. “De Senioren Expo is een complete huishoudbeurs voor de 50-plusser met ruim 150 stands. U vindt er alles over sfeervol wonen en leven, reizen, gezondheid en beweging, hobby en creativiteit. De Senioren Expo is alles voor de 50-plusser onder één dak.”

Klimaatschaamte bij pensioenfonds

Groener denkende pensioenfondsen gooien drastisch hun beleggingsportefeuille om. Er woedt een revolutie in pensioenland, schrijft het FD. “Toen de Club van Rome vijftig jaar geleden zijn rapport uitbracht, heb ik het gelezen”, zegt de bestuurder van metaalfonds PME in de krant, “maar ik ben gewoon doorgegaan. Pas de laatste tien jaar maak ik me er echt druk om en daar schaam ik me diep voor. Maar misschien is het eigen aan de mensheid dat we een paar minuten voor twaalf in actie komen. Het voelt alsof we op een prachtig schip als de Titanic zitten, en je weet hoe dat afliep.”

150 jaar worden? Begin met wat minder eten

Is er zoiets als een maximale levensduur van 120 jaar? Of zullen mensen steeds ouder worden?  De Rotterdamse moleculair geneticus Jan Hoeijmakers (71) gelooft niet in het eeuwige leven, maar denkt dat 150 jaar er wel in zit. Maar dan moeten we de laatste wetenschappelijke inzichten ter harte nemen.

Alzheimer meer dan vergeetachtigheid

Apathie, somberheid, prikkelbaarheid en achterdocht zijn gedragsveranderingen die mensen met de ziekte van Alzheimer al jaren voor hun diagnose kunnen vertonen. Veel mensen weten dit niet, zelfs artsen herkennen de symptomen pas laat. Dat blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Willem Eikelboom van het Alzheimercentrum Erasmus MC.

Buurtzorg wil geen zzp’ers meer

Het aantal zzp’ers is de zorg stijgt in de afgelopen jaren hard. Buurtzorg zit met kleine thuiszorgteams verspreid door het hele land en maakt relatief weinig gebruik van zzp’ers. Buurtzorg-eigenaar Jos de Blok wil dit nog verder afbouwen, zegt hij in EenVandaag. Volgens hem druist het in tegen het principe van goede zorg en komt de continuïteit van de roosters in gevaar als er te veel zzp’ers worden ingezet.

Beleggers investeren massaal in zorgwoningen

Het gaat goed in de zorgvastgoedsector. Waar beleggers in andere vastgoedsectoren de hand juist op de knip houden, staken investeerders juist 1,3 miljard euro in zorgvastgoed in 2022. Volgens directeur Zorgvastgoed Manon Kuipers van Capital Value gaat het met name om bestaande zorgwoningen voor ouderen, aldus BNR.

Rouw is hard werken

Bewoners en cliënten bij de Friese zorginstelling Noorderbreedte hebben te maken met verlies in allerlei vormen. Dat geldt ook voor hun familie en naasten. De medisch maatschappelijk werker bij Noorderbreedte, heeft zich verdiept in het thema verlies en rouw en zegt: “Rouw is hard werken.”

Keuzehulp dementiediagnostiek

Er bestaat geen werkzaam medicijn tegen dementie. Bij (lichte) cognitieve klachten maken patiënten en hun naasten dan ook zeer verschillende afwegingen over dementiediagnostiek. Huisarts & Wetenschap beschrijft hoe een keuzehulp is ontwikkeld ter ondersteuning van gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt, diens naasten en de huisarts.

Zwaaisteen om contact aan te moedigen

Stichting De Buurt geeft honderd gratis zogenaamde zwaaistenen weg aan zorginstellingen voor ouderen. Een zwaaisteen is een vrolijke stoeptegel die mensen aanmoedigt om even contact te maken met elkaar. Er liggen er zo’n zeshonderd verspreid door Nederland. Het initiatief is in 2019 in Zwolle ontstaan.

Scheiding in laatste fase onmenselijk

Vreselijk dat echtparen tegenwoordig van elkaar worden gescheiden in de laatste levensfase, schrijft een Telegraaf-lezer. Een kennis heeft de laatste twee jaar van haar leven verdriet en schuldgevoelens gehad omdat haar man naar een verzorgingshuis moest, omdat thuis verzorgen geen optie meer was.” “Thuis blijven wonen is oké voor mogelijk 80% van de oudere mensen maar voor de resterende 20% moet er een mogelijkheid zijn om samen naar een verzorgingshuis te gaan en de laatste jaren samen te zijn.”