Senioren Journaal van dinsdag 12 mei

Voorspellen individuele kans op dementie

Bij Amsterdam UMC promoveert Ingrid van Maurik vandaag op onderzoek bij patiënten met ‘milde cognitieve klachten’ (MCI). Ze keek hoe diagnostische testen, zoals MRI-scans en alzheimereiwitten in het hersenvocht, te gebruiken om bij individuele patiënten de kans op dementie te bepalen. Door deze gegevens te combineren, kan ze beter voorspellen hoe groot de kans is dat een individuele patiënt binnen 5 jaar dementie krijgt. Deze rekenmodellen zijn opgenomen in de online tool ‘ADappt’ .

IJzingwekkende statistieken corona

Van alle ouderen van boven de 80 jaar die zijn besmet met het coronavirus overlijdt 20 procent. Dat was volgens de Volkskrant één van de ijzingwekkende statistieken die maandagochtend werden gepresenteerd tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de ouderenzorg. In de verpleeghuizen zijn de cijfers nog een stuk ernstiger: daar overlijdt zo’n 30 procent na een coronabesmetting. Percentages die het nemen van grote risico’s sterk ontmoedigen, constateert de krant.

Zorgen over ventilatie verpleeghuizen

In slecht geventileerde verpleeghuizen kunnen bewoners elkaar besmetten zelfs als ze anderhalve meter uit elkaar blijven. Experts in luchtbehandeling waarschuwen in Elsevier Weekblad. Verpleeghuizen zouden juist nu moeten ventileren met 100 procent buitenlucht; het zogenoemde recirculeren zou riskant zijn. ’Als je een uur of twee uur in een slecht geventileerde ruimte zit, ontvang je een grote dosis virusdeeltjes en kan het bingo zijn.’

Tips voor videobellen via Digibellijn

Ouderenbond KBO-PCOB heeft een hulplijn geopend voor ouderen met vragen over videobellen, WhatsApp en het werken met tabletcomputers. Senioren die de zogeheten Digibellijn bellen, krijgen een vrijwilliger aan de lijn die hen wegwijs kan maken.^“Beeldbellen heeft door de coronacrisis een enorme sprong voorwaarts gemaakt,” zegt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa in Het Parool. “Heel veel ouderen willen hier nu ook gebruik van maken of doen dat al, maar hebben nog wat tips nodig.”

Wat mag het verpleeghuis controleren?

Nu bezoek in verpleeghuizen weer mondjesmaat mag, willen sommige van deze instellingen bezoekers gaan temperaturen voordat zij naar binnen mogen (iets dat het ministerie van volksgezondheid niet concreet voorschrijft in een recente kabinetsbrief). Maar mag dat wel?  De vraag is volgens Trouw of een toegangscontrole op basis van het meten van lichaamstemperatuur is toegestaan op grond van de privacywetgeving AVG. De praktische richtlijnen voor bezoekers zijn opgesteld door zes koepelorganisaties in de zorg.

App voor sociaal contact  bij dementie

Sociaal contact met mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Om het makkelijker te maken een gesprek te starten, introduceert Alzheimer Nederland de gratis app ‘Dat ben ik’ om samen te praten en te herinneren. Naasten van iemand met dementie kunnen de app vullen met foto’s, video’s en herinneringen van hun geliefde. Vervolgens nodigen zij eenvoudig anderen uit die de app kunnen gebruiken als inspiratiebron voor gespreksonderwerpen.

Hoe belangrijk is het bezoek?

Hoe belangrijk is bezoek aan ouderen in verpleeghuizen voor het welbevinden van de bewoners, én voor dat van de zorgmedewerkers? Daarnaar doet de Maastrichtse universiteit onderzoek tijdens de pilot in 25 verpleeghuizen waar sinds gisteren weer mondjesmaat bezoek wordt toegestaan, aldus De Limburger. “Dat bezoek heel erg belangrijk is voor het welzijn van ouderen, is al bekend uit eerder onderzoek”, zegt hoogleraar Hilde Verbeek. “Menselijk contact, fysieke nabijheid van familie, ze zijn van groot belang voor ouderen. Niet alleen voor hun welbevinden, ze dragen waarschijnlijk ook bij in het actief blijven.”

‘Eenzame senioren opsporen via gemeente’

De stichting Alles voor Mekaar uit Heusden heeft een ‘noodkreet’ gestuurd naar de Colleges en Raadsleden van alle Nederlandse gemeenten. Daarin worden de gemeenten opgeroepen om alles op alles te zetten om álle kwetsbare, eenzame senioren op te sporen en ze een helpende hand te bieden. Dit met inzet van de Basisregistratie Personen, met maximale waarborgen voor de privacy.

Muziek en dementie in coronatijd

“Samen zingen maakt herinneringen, verhalen en emoties los. Het gevoel verbonden te zijn met andere mensen, is in deze coronatijd van levensbelang.” ZonMw nieuwsbrief ouderen beschrijft hoe vanwege de coronabeperkingen bij ‘Zingen in de zorg’ en Participatiekoren (zangers met en zonder dementie zingen klassieke muziekstukken) oplossingen zijn gevonden.

Noord-Nederland als proeftuin

In de nieuwsbrief van HANNN (Healthy Ageing Network Noord-Nederland) is te lezen hoe zorgprofessionals en bestuurders in het noorden hun regio zien als proeftuin voor een zorgregio. Thema’s die hierbij aan de orde komen zijn versnippering en betaalbaarheid van zorg en zelfregie bij de patiënt in relatie tot preventie, maar ook toenemende trends als de patiënt centraal, digitalisering, toenemende druk op mantelzorg, gezonder ouder worden en de juiste zorg op de juiste plaats.

Challenge innovatieve oplossing prikbord

Woonzorg Nederland heeft een challenge uitgeschreven met als doel: ‘een innovatieve en creatieve vervanger van de prikborden in onze wooncomplexen, zodat onze collega’s snel, eenvoudig en veilig op afstand bewonersinformatie kunnen delen met onze bewoners’. De challenge is uitgeschreven via StartHubs, een platform bestemd voor onder andere start ups.

‘Gedetineerden nu vrijer dan ouderen’

“Dat we al wekenlang dringend worden geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven, betekent feitelijk een lichte vorm van huisarrest”, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. Nu blijkt “dat door het coronabesmettingsgevaar in gevangenissen veelal jonge veroordeelden, waaronder zware criminelen, hun straf thuis mogen uitzitten in plaats van ze te isoleren in de gevangenis. Terwijl zij toch veel minder kans hebben ernstig ziek te worden.”

Japan deelt ervaringen Nederlandse senioren

Samen met stichting GetOud verzamelt Leyden Academy sinds eind maart de verhalen van Nederlandse senioren op het platform Wij & corona. Inmiddels hebben zo’n 130 mensen op de website gedeeld hoe zij de coronatijd ervaren, hoe hun leven is veranderd en hij zij de toekomst zien. De verhalen trekken ook de aandacht in het buitenland: zo zijn negen verhalen naar het Japans vertaald door International Longevity Center (ILC) Japan.