Senioren Journaal van vrijdag 12 juni

‘Zorg dat verpleeghuis voelt als thuis’

Een verpleeghuis moet voor de bewoners en mantelzorgers voelen als een thuis. Daarom is het nodig dat mensen die een verpleeghuis kiezen goede informatie hebben over dat verpleeghuis en wat daar de mogelijkheden zijn voor cliënten. Daarbij kunnen de ervaringen van mensen die er al wonen een rol spelen. Dat is de strekking van een brief van Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer.

Pleidooi voor zingeving en creativiteit

De focus ligt door de coronapandemie nog sterker op gezondheid. Het aspect zinvol ouder worden in onze samenleving verdient echter meer aandacht, aldus een essay vanuit het Sociaal en Cultureel Planbureau. ‘Gelukkig ouder worden in een veranderende samenleving’ (auteur Crétien van Campen) nodigt volgens het SCP uit na te denken welke creatieve oplossingen en initiatieven mogelijk en nodig zijn, zodat mensen gezond èn zinvol ouder kunnen worden.

‘Nieuw verpleeghuis over 20 jaar overbodig’

In Veghel sluit een verpleeghuis sneller dan voorzien. Dat roept in het Brabants Dagblad vragen op omdat er altijd nog problemen met wachtlijsten zijn. BrabantZorg benadrukt dat de capaciteit in stand blijft en wijst  ook op dit punt: “Een nieuw verpleeghuis zal over 20 of 25 jaar al overbodig worden als de vergrijzingsgolf op zijn retour is. Dus zijn we uiteindelijk beter af met (zorg)woningen die voor meer doeleinden geschikt zijn.”

Eenzame oudere snakt naar contact

Veel Nederlandse ouderen snakken werkelijk naar contact met familie en vrienden, schrijft de Telegraaf. Vanwege de coronacrisis krijgen veel mensen op leeftijd nauwelijks of minder bezoek, en die eenzaamheid maakt ze doodongelukkig. Dat blijkt uit het onderzoek dat onder andere de Universiteit van Maastricht hield onder de zwaar getroffen bevolkingsgroep. Vooral de emotionele eenzaamheid nam sterk toe.

‘Gepensioneerden moeten erop vooruit gaan’

Gepensioneerden kijken kritisch mee bij de uitwerking van het pensioenakkoord, zo is te lezen in Trouw. “Als je een heel nieuw huis bouwt, moet dat wel béter staan dan het gebouw waar je nu in woont”, zeggen Jaap van der Spek (73) en Joep Schouten (72). De bestuursleden van de pakweg 300.000 leden tellende Koepel Gepensioneerden schuiven regelmatig bij de minister aan om hun wensen en zorgen uit te spreken. Zij “snappen ook wel dat de minister niet iedereen blij kan maken”. “Pas als ook de ouderen erop vooruitgaan steunen wij de plannen.”

Dordrecht doet mee aan Pact Ouderenzorg

In stadskantoor van Dordrecht is het Pact voor de Ouderenzorg ondertekend, in aanwezigheid van de partijen VSP en CDA die in een gezamenlijke notitie aan b. en w. bepleitten om mee te doen aan dit pact. Met Het Pact voor de Ouderenzorg gaan volgens Dordrecht.net een keur aan partijen, zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten, bedrijven, etc. – gezamenlijk aan de slag om de zorg voor ouderen  merkbaar en meetbaar te verbeteren.

Veel coronadoden, alle richtlijnen gevolgd

Bij verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam is niets gebeurd, wat niet door de beugel kan. In een kort tijdsbestek overleed bijna een kwart van de honderd bewoners aan het coronavirus, maar dat was niet te wijten aan het tehuis, schrijft het AD. Stichting Humanitas, waartoe het huis aan de West-Kruiskade, behoort, heeft  ‘alle maatregelen genomen die op dat moment redelijkerwijs verwacht mochten worden.’ Dat is volgens Humanitas zelf de uitkomst van een onderzoek, waartoe het bestuur van de stichting opdracht had gegeven. De conclusie is dat alle richtlijnen werden gevolgd.

‘Gevolgen sociale isolatie zwaar onderschat’

De gevolgen van de sociale isolatie voor ouderen die in verpleeghuizen wonen wordt zwaar onderschat. Dat stelt professor Jenny Gierveld, expert op gebied van eenzaamheid, bij RTV Oost. Het gebrek aan vertrouwde sociale contacten kan grote gevolgen hebben, schetst Gierveld: “Mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Je kan last krijgen van slapeloosheid en verminderde eetlust.”

Een sterk wijknetwerk

Wijknetwerken waarin de eerstelijnszorg samenwerkt met welzijn en burgers kunnen het lokale zorgsysteem veranderen. En dat is nodig om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, aldus nieuwsbrief De Eerstelijns. Zo’n netwerk opzetten is niet eenvoudig. Het project ‘Sterk Wijknetwerk’ initieerde twee ‘eigen’ proeftuinen voor een sterk wijknetwerk, in Wijchen en Leiden.

Geen afgeleefde bijna-doden

Bert Keizer schrijft in zijn column in Trouw over positief Corona Nieuws: “Door het gehate virus zie je het ineens in alle journaals en talkshows: ouderen die in instituten wonen zijn geen afgeleefde bijna-doden die er eigenlijk niet meer toe doen, omdat ze economisch totaal overbodig zijn, en alleen maar geld kosten. Nee, wat blijkt uit alle reacties uit alle hoeken en gaten van de samenleving is dat de bewoners van verpleeghuizen en verzorgingshuizen mensen zijn die we vreselijk missen als we niet meer bij ze mogen zijn. En die zich van hun kant al net zo beroerd voelen als wij niet meer bij ze binnen kunnen.”