Senioren Journaal van woensdag 12 februari
Geestelijk verzorger ook bij ouderen thuis
Voor het eerst zijn er in heel Nederland geestelijk verzorgers beschikbaar die met thuiswonende ouderen en ernstig zieken praten over zingeving en levensvragen. Het afgelopen jaar hebben zij 12.000 gesprekken gevoerd met zo’n 3000 mensen, schrijft Trouw. De beroepsvereniging VGVZ verwacht dat er meer mensen moeten worden opgeleid om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.
Waalre krijgt slimme wijk voor senioren
Aalst-Waalre krijgt waarschijnlijk de eerste slimme wijk voor ouderen, meldt het Eindhovens Dagblad. Zorginstelling Oktober voor ouderen, woningcorporatie Wooninc, de TU/e en de gemeente Waalre werken hier aan. Het nieuwe wijkje, dat het komend jaar mét de omwonenden vorm krijgt, moet een ‘living lab’ worden. Daar kunnen allerlei innovaties een plaats krijgen, zoals sensoren die ouderen volgen rondom de flats, gebruiksgroen waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en zorg op afstand, ook in de thuissituatie.
Meerjarige agenda wonen en zorg
Zorgkantoren maken zich zorgen over de toegankelijkheid van de zorg voor ouderen. Er moet daarom niet alleen een breed maatschappelijk debat komen over de ouderenzorg in de toekomst, maar zorgkantoren pleiten ook voor een meerjarige agenda voor wonen en zorg voor ouderen. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die vandaag een Algemeen Overleg heeft over de verpleeghuiszorg.
Behoefte aan info over veilig internetten
Onder ouderen bestaat veel behoefte aan informatie over veilig internetten, meldt SeniorWeb. Een derde van hen zegt meer te willen weten of leren over veilig internetgebruik. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden. SeniorWeb constateert dit op basis van onderzoek onder 3.000senioren.
Tachtiger redt peuter uit water
“Pak mijn fiets aan, er ligt er een in het water”, sprak de 80-jarige Volendammer tegen zijn vrouw. Dankzij het besluitvaardig optreden wist de man een 2-jarige peuter uit Volendam van de verdrinkingsdood te redden, is te lezen in de Telegraaf.
Ouderen aan zet
Meer dan vijftig 70-plussers werkten tijdens de Hackaton van het Ben Sajet Centrum zélf aan ideeën om de zorg te verbeteren, onder leiding van professionele moderators, experts en illustratoren. De deelnemers verdeelden zich over tien teams die elk een thema bij de kop pakten. Er was 10.000 euro om het winnende idee uit te voeren: een campagne om het taboe op de laatste levensfase te doorbreken.
Virtuyal reality thuis en in dagopvang
Tientallen Zeeuwse ondernemers en onderwijsinstellingen krijgen samen zo’n 600.000 euro aan subsidie voor hun innovatieve ideeën, meldt de Vlissingse Bode. Een van de projecten is VRCARE-2: Ouderen spelen, zowel thuis als in de dagopvang, virtual reality-games om te onderzoeken hoe deze spellen de cognitieve functies van ouderen stimuleren.
Langdurige zorg nieuwe tekorten
Opnieuw dreigt een groot financieel gat voor de langdurige zorg, meldt de Telegraaf uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit. De NZa schat het tekort op minstens 342 miljoen euro, mogelijk zelfs op 475 miljoen. Het ziet ernaar uit dat minister Hugo de Jonge dus opnieuw op zoek moet naar geld.
Mensen met dementie en delinquenten één dak
In Tilburg gaan veroordeelde delinquenten onder één dak wonen met dementerende ouderen. De buurt is er volgens Omroep Brabant helemaal niet blij mee. De instanties die het plan gaan uitvoeren, zijn ODAzorg voor de dementerende ouderen en Unitio Forensische Zorg voor de delinquenten. ODAzorg benadrukt dat de bewoners apart van elkaar leven. Bij Unitio gaat het om ‘kwetsbare burgers’ die lichte vergrijpen hebben gepleegd.
Beroep tegen CBR om mensenrechten
Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn klachten gedeponeerd over het CBR. Het exameninstituut wordt door een aantal 75-plussers beticht van leeftijdsdiscriminatie, aldus de Telegraaf. Ook bij de Nationale Ombudsman regent het klachten over de chaos bij het CBR, waardoor inmiddels 86.000 ouderen een tijdelijk rijbewijs hebben ontvangen waarmee ze niet in het buitenland mogen rijden.