Senioren Journaal van woensdag 12 augustus
Run op griepprik verwacht
Er wordt dit najaar een run verwacht op de griepprik, meldt het AD. Veel ouderen en kwetsbaren willen voorkomen dat ze zowel griep als corona oplopen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat er dit najaar honderdduizenden Nederlanders extra voor een griepprik naar de huisarts gaan. Daarom heeft het RIVM naar schatting zo’n half miljoen meer vaccins ingekocht dan in andere jaren. Ter vergelijking: in 2018 kregen ruim 3 miljoen Nederlanders een griepprik.
Vriendenstichting als ambassadeur
Een jukebox met liedjes uit de oude doos of een optreden van Willeke Alberti. Het zijn zomaar wat leuke extraatjes die de dagelijkse sleur van het leven in een woonzorgcentrum kunnen opfleuren, maar dat kost geld. Bij Humanitas in Deventer is de stichting ‘Vrienden van’ nieuw leven ingeblazen om dat voor elkaar te krijgen, schrijft de Stentor. Deze ‘Vrienden van Humanitas’ moeten de nieuwe rol van een woonzorggemeenschap beter voor het voetlicht gaan brengen. De stichting moet de ambassadeur van het woonzorgcentrum worden.
Verbinding alleenstaande ouderen
Om alleenstaande ouderen in de gemeente Horst aan de Maas met elkaar in contact te brengen is de stichting Momentjes vaan Geluk opgericht. “We helpen alleenstaande ouderen niet alleen een partner te vinden, maar gaan voor hen ook op zoek naar een maatje, iemand om mee te praten en samen dingen te ondernemen”, zeggen de initiatiefnemers in De Limburger. Het initiatief is een vervolg op een eerdere bloemenactie.
Op reis met ‘dementietrein’
In Zorgcentrum D’n Horstgraaf in Venlo kunnen ouderen die in een vergevorderd stadium van dementie verkeren een treinreis maken in het gebouw. En daar leven sommige bewoners helemaal van op laat Hart van Nederland zien. Een architect heeft er met behulp van NS een treincoupé nagebouwd. Die lijkt in alles op de trein die de ouderen kennen: de stoelen, het afvalbakje en zelfs de noodrem.
‘#GeenDorHout verdient alle steun’
Voor het dagelijks leven van kwetsbare ouderen en chronisch zieken is Covid-19 volgens een commentaar van Trouw veel ingrijpender dan het is voor het leven van de meeste badgasten en feestvierders van heden. Deze groep is, al vrij snel na de lockdown in maart, door sommige opiniemakers weggezet als ‘dor hout’. Die naam getuigt volgens Trouw van een akelig, cynisch mens- en maatschappijbeeld, waarbij het economisch belang en persoonlijke vrijheid leidend zijn en risicogroepen tot tweederangsburgers zijn gedegradeerd. “Heel goed dus dat juist deze groep nu van zich afbijt, in media en op Twitter (#GeenDorHout).”
‘Term voltooid leven verhult echte probleem’
De term ”voltooid leven” is een bedrieglijk en verhullend eufemisme. Het suggereert dat het leven een klus is die op een gegeven moment wel geklaard is. De auteurs van ”12 artikelen over voltooid leven” rekenen vanuit christelijk perspectief op duidelijke wijze af met deze voorstelling, aldus een artikel in het Reformatorisch Dagblad. “De ontwikkelingen rond euthanasie tonen een hellend vlak. Theo Boer, hoogleraar ethiek, windt daar geen doekjes om als hij schrijft over het faciliteren van de dood door de overheid.”
Wat betekent het pensioenakkoord
“Als lid van FNV Senioren ben je natuurlijk al met pensioen”, aldus uitleg van de FNV over het pensioenakkoord. “Er zijn zaken die ook in het nieuwe pensioenstelsel niet veranderen: het pensioen blijft levenslang uitgekeerd. Het maakt dus niet uit hoe oud je wordt. En het blijft een collectief en solidair pensioen. Risico’s blijven we samen delen.”
‘Beste meneer Hoek’, reacties van jongeren
“Wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden”, schreef de 94-jarige Jan Hoek in het AD. Wat vinden de jongeren die worden aangesproken in de tekst van deze brief? Bij de NOS gaan vier lezersbrieven ’terug op de post’ naar meneer Hoek. “Als ik erover nadenk, vind ik ook wel dat we niet moeten zeuren over feestjes. Maar van de andere kant is het appels met peren vergelijken. Het gevoel van nood is nu veel minder dan tijdens de Tweede Wereldoorlog.”
Willen babyboomers kleinkinderen op bestelling?
Het oppassen op het kleinkind is blijkbaar de enige overgebleven vorm van vrijetijdsbesteding die zingeving combineert met status, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. “Wie tijdens de laatste dag op het werk niet kan zeggen dat hij twee ochtendjes op zijn kleinkinderen gaat passen, hoort er niet meer bij.”
‘Doortrappen’ voor bewuster fietsgedrag
Zeven gemeenten in Noord-Holland hebben bij de provincie een subsidie aangevraagd vanuit het landelijke programma ‘Doortrappen’. De subsidie is bedoeld voor initiatieven die zestigplussers bewust moeten maken van hun fietsgedrag en de risico’s in het verkeer, om zo ongevallen te voorkomen, aldus het Haarlems Weekblad. Momenteel stellen de meeste van de gemeenten met diverse partners een activiteitenprogramma samen.