Senioren Journaal van maandag 11 oktober 2021
‘Verpleeghuis kan zieker maken’
In het debat over de beste manier om ouderen met dementie te huisvesten durft Hilde Verbeek de stelling aan dat ‘verpleeghuizen mensen zieker kunnen maken’. De hoogleraar Zorgomgeving voor Kwetsbare Ouderen aan de Universiteit Maastricht vindt de huidige zorgomgeving van kwetsbare mensen allesbehalve optimaal. Met haar onderzoekslijn hoopt ze die te verbeteren.
Betaalbaar en zelfstandig wonen
GroenLinks Amstelveen houdt zaterdag 23 oktober een bijeenkomst over betaalbare en zelfstandige woonvormen voor ouderen.’ Wij ontvangen regelmatig berichten van ouderen die geen kant op kunnen. Er wordt een presentatie gegeven over verschillende woonvormen meergeneratiehofjes, kangoeroewoningen, mantelzorgwoningen.
Druk om te indexeren neemt toe
“Omdat partijen bij het pensioenakkoord daar niet uit zichzelf veel werk van maakten”, hebben de Koepel Gepensioneerden en andere seniorenorganisaties flink wat druk uitgeoefend om te zorgen dat pensioenen niet pas in 2026 of 2027 kunnen worden geïndexeerd maar zo snel als mogelijk. Dinsdag spreken zij met staatssecretaris Wiersma, vakbonden en werkgevers. “Daarbij zullen we de druk nog wat verder opvoeren: ‘boter bij de vis’.”
Minder verzekerd voor uitvaartkosten
Ouderen hebben gemiddeld een minder hoge uitvaartverzekering dan jongeren. Dat blijkt uit een analyse van Monuta over het totale klantenbestand. Klanten van Monuta zijn gemiddeld voor een waarde van € 6.539 verzekerd, terwijl klanten van 80 jaar ouder gemiddeld voor slechts € 4.159 verzekerd zijn.
Studenten tussen de ouderen
Voor studenten die iedere nacht willen feesten, is het niet geschikt, maar er zijn studenten die het fantastisch vinden: wonen tussen de ouderen. En de oudere bewoners? Die zijn al net zo enthousiast, aldus een reportage van AD Groene Hart uit Het Ouden Huis in Bodegraven. In ruil voor dertig uur vrijwilligerswerk per maand mogen studenten gratis wonen in een gloednieuw appartement. Het Ouden Huis werkt samen met Connect Generations, een bedrijf dat studenten plaatst, begeleidt en ondersteunt bij het wonen in complexen voor ouderen.
Welke rol mantelzorger in verpleeghuis?
Als de partner of ouder naar een verpleeghuis gaat stopt de mantelzorg niet. “Dat is vaak een lastige overgang” , weet hoogleraar ouderengeneeskunde Sytse Zuidema. “Thuis had de mantelzorger de complete regie over de zorg. In het verpleeghuis wordt dat in één klap overgenomen door de zorgverleners daar.”
Hoop voor versleten knieën
Artsen denken de komende jaren steeds meer patiënten met artroseklachten te kunnen behandelen. Artrose is ook in Nederland de snelst groeiende ziekte. Een remedie lijkt ver weg. Maar vanuit het Amerikaanse Rochester laat de Nederlandse hoogleraar reconstructieve geneeskunde Daniël Saris volgens de Volkskrant een opmerkelijk optimistisch geluid horen: Langzaamaan wordt de puzzel gelegd: gaandeweg zullen steeds meer groepen patiënten voor een behandeling in aanmerking komen.
FNV Senioren 19 zetels, FNV Jong 1
De vergrijzing binnen de FNV laat zich volgens een artikel in het FD scherp zien in het ledenparlement, het hoogste orgaan binnen de bond. Alle sectoren zijn daarin vertegenwoordigd. Van de 103 leden zijn er negentien van FNV Senioren. FNV Jong bekleedt slechts één zetel. ‘Daar keek ik wel even vreemd van op’, bekent een 27-jarige, die begin dit jaar namens de jongeren werd verkozen. ‘Maar het is logisch. Het aantal zetels is gebaseerd op het ledental. FNV Senioren telt veel meer leden dan FNV Jong.’
Clint Eastwood (91) denkt niet aan stoppen
“Films maken is mijn passie”, zegt Clint Eastwood volgens de Telegraaf in een interview met Bild. “Dan is het niet zo moeilijk om daar mee door te blijven gaan. Ja, oké, ik ben oud. Nou en? Voor mij betekent dat alleen maar dat ik nog meer karakteristieke rollen kan spelen. Het leven zit vol rimpels, en hé: laat ik er daar nu genoeg van hebben.” In zijn ogen is ’stilstand achteruitgang’. “Dus zolang de trein nog rijdt en ik erop kan springen, ben ik van de partij.”
Huishoudelijke hulp in plaats van jeugdzorg
Een deel van de 1,3 miljard euro die gemeenten krijgen voor tekorten in de jeugdzorg, wordt uitgegeven aan andere dingen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs alle 352 gemeenten, waarvan ruim de helft heeft gereageerd. Het geld wordt gebruikt om gaten in de begroting te dichten die de afgelopen jaren juist ontstonden door hoge kosten van de jeugdzorg. Meerdere gemeenten zeggen dat ze het geld gaan inzetten voor de Wmo, waar bijvoorbeeld hulp in het huishouden onder valt.
Geen Knarrenhof maar Knarren-hof
Als het aan de gemeente Berg en Dal ligt, dan komt er ook op het terrein van Dekkerswald in Groesbeek een Knarren-hof. De wethouder is volgens De Gelderlander razend enthousiast over het concept. Eerder bleek al dat er zeer veel animo is voor zo’n Knarren-hof aan de Pannenstraat in Groesbeek. Hier wil initiatiefnemer Wim Derksen Knarren-hof van 22 appartementen bouwen. Hij heeft het bewust steeds over een Knarren-hof, met een liggend streepje ertussen: de naam Knarrenhof bleek beschermd te zijn.