Senioren Journaal van woensdag 10 november

Digitale huisarts geen probleem?

Het groeiende tekort aan huisartsen in Twente kan volgens topman Dirk Jan Sloots van zorgverzekeraar Menist deels opgelost worden met een ‘digitale huisarts’, meldt RTV Oost. Maar heeft een vergrijsde bevolking wel behoefte aan digitale consulten? In 2030 zijn er naar schatting twintig procent meer mensen boven de 65 jaar in Twente. “Mensen zijn steeds beter in staat om met die digitale middelen te werken”, is de overtuiging van Sloots.

‘Geef ouderen zo snel mogelijk extra prik’

Ouderen en kwetsbaren moeten zo snel als dat kan een extra coronaprik krijgen. Dat stellen vaccinexperts volgens het AD. Haast is geboden, omdat de vaccins minder goed beschermen dan gehoopt. De ‘beschermingswal’ bij gevaccineerde ouderen vertoont scheuren. Demissionair minister Hugo de Jonge beslist volgens de Volkskrant niet eerder dan vrijdag of het mogelijk is eerder te beginnen met het geven van boostervaccinaties aan 65-plussers. Hij ligt onder vuur van een breed front in de Tweede Kamer dat liefst al binnen 48 uur wil beginnen. In Frankrijk moeten alle 65-plussers vanaf 15 december een extra coronaprik hebben gehad om hun coronabewijs geldig te houden,

Nog geen paniek rond kwetsbare ouderen

Vanuit verpleeghuizen, thuiszorg en ouderenbonden klinkt weer geroep om hulp, constateert Trouw. Toch is de situatie over het algemeen (nog) niet alarmerend, stellen diverse zorgorganisaties en de Vereniging voor Ouderengeneeskunde Verenso. Wel neemt hier en daar de druk toe.

Zelf nadenken over ‘hulptroepen’

Van zeventigplussers wordt tegenwoordig verwacht dat ze zo lang mogelijk in eigen huis blijven wonen. Maar is het netwerk van die senioren sterk genoeg om dit uit te laten komen? ‘Goed voor elkaar’ Asten gaat zo’n 2500 senioren hierbij helpen, meldt het Eindhovens Dagblad. De hoop is dat senioren meer nadenken over wie ze om zich heen hebben en zichzelf vragen stellen.

‘Ongelijkheid in sterfte oudere leeftijdsgroepen’

“Het goede nieuws is dat we afnames in sterfte zien binnen zowel elke inkomens- als leeftijdsgroep voor mannen en vrouwen”, schrijft promovenda Marlies Bär. Tot de leeftijd van 64 zien we dat deze afnames het grootst waren onder armere groepen. De afname in sterfte in oudere groepen groter was onder de rijkeren. “Deze tegenstelling laat zien dat ongelijkheid in sterfte zich heeft verplaatst van de jongere naar oudere leeftijdsgroepen.”

Steeds meer Sociale Benadering Dementie

“De Sociale Benadering Dementie biedt een andere mindset voor onze samenleving, waar steeds meer mensen met deze ziekte te maken krijgen. Dankzij de Social Trials en in- en externe evaluaties breidt deze visie zich steeds verder uit, meldt ZonMw. De leefwereld van de persoon en zijn of haar omgeving staan centraal bij eventueel hulpaanbod. Dat gebeurt vanuit wat er nog wél kan en waar iemand geluk en plezier uithaalt, niet vanuit protocollen. Het medische aspect speelt vanzelfsprekend een rol, maar staat nooit voorop.

Ouderen verhuizen niet zomaar

Het realiseren van ouderenwoningen is niet een oplossing die zomaar werkt, aldus René Lolkema (HEVO) in Binnenlands Bestuur: Belangrijk is in gesprek te gaan op lokaal niveau waar echt behoefte aan is. Indien de argumentatie is om ouderen uit hun te groot geworden woning te krijgen en deze te verruilen voor bijvoorbeeld een appartement, moet worden gekeken of de lokale ouderen hier nu echt willen gaan wonen. Een alternatief moet aantrekkelijk en betaalbaar zijn.

Leiderschapsrol wijkverpleegkundige

Het werk in de thuiszorg van nu doet een beroep op je leiderschap als professional, is te lezen in een Vilans-interview met een wijkverpleegkundige. Er zijn tal van samenwerkingspartners, o.a. de mantelzorger. ‘Doordat wij als wijkverpleging niet meer alle zorg kunnen leveren, maken we met de partner of andere mantelzorgers zo goed mogelijke afspraken. Formele en informele zorg doen het meer en meer samen in de wijk.’

Klachten als gevolg van ingrijpende gebeurtenis

Ruim zes op de tien Nederlandse senioren (64%) is slachtoffer geweest van een of meer ingrijpende gebeurtenissen, zoals diefstal, brand, internetfraude of seksueel misbruik. Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Vrijwel alle slachtoffers (96%) hadden daarna last van klachten. “Senioren hebben in hun leven veel meegemaakt, dat blijkt wel uit dit onderzoek. Nu wilden wij ook weten hoe zij hier mee omgingen en of zij daar hulp bij kregen. In veel gevallen gaat dat goed, maar er is ook nog een wereld te winnen.”

Eerste ‘dementie-vriendelijke oversteekplaats’

Enschede krijgt de primeur met een voetgangersoversteekplaats die dementievriendelijk is. Er is begonnen met de aanleg van deze oversteek bij een van de drukste wegen in Enschede, de Broekheurne-Ring, meldt RTV Oost. De oversteekplaats wordt verhoogd, beter verlicht en er komen herkenbare kleuren op de route ernaar toe, die dienen als geheugensteuntje voor mensen met dementie zodat ze de weg naar huis weer terug kunnen vinden.

Blijven zitten of overstappen?

Als vrijdag alle verzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend hebben gemaakt, kun je tot 1 januari van zorgverzekeraar veranderen. “Ook mensen die veel zorg gebruiken kunnen overstappen en besparen”, zegt de Consumentenbond in het AD. Intussen heeft Menzis als eerste grote verzekeraar de premies voor het nieuwe jaar bekendgemaakt.

Preventie van dementie

Bestuursvoorzitter Conny Helder van Tante Louise verwacht erg veel van de behandeling en preventie van dementie, zegt zij in Skipr. “Wij zijn ervan overtuigd dat je dementie kunt afremmen. Mogelijk kun je de negatieve gevolgen van de ziekte zelfs voorkomen door het trainen van cognitieve reserve.” Tante Louise laat volgens Helder nu al zien dat dementerenden in bepaalde gevallen terug naar huis kunnen. “Het komt voor dat mensen die wij in ontredderde toestand opnemen toch weer opknappen.”

Langer thuis met Mix & Meet en Tegeltijd

Voor een frisse blik op de toekomst van de ouderenzorg schakelde brancheorganisatie ActiZ We Are Social Rebels in. Dit sociale ontwerpbureau twee oplossingsrichtingen om de sociale cohesie in de wijk te versterken en ouderen langer thuis te laten wonen”: Mix & Meet en Tegeltijd. ‘Grijp de vergrijzing daarom aan als verzilvering, waarin we geloven in en gebruikmaken van de talenten van ouderen.’

Samenwerken om bankkantoren open te houden

Om een landelijk netwerk van geldautomaten op acceptabele afstand te waarborgen brachten ING, Rabobank en ABN Amro al hun flappentappen onder in Geldmaat. Ook met de ontwikkeling van online betalen (iDEAL) en nieuwe initiatieven om witwaspraktijken te voorkomen polderen de banken al. Het is volgens de Telegraaf “gewoon een kwestie van tijd tot de grootbanken ook de koppen bij elkaar steken om gezamenlijk hun bankkantoren landelijk goedkoop en effectief open te houden”.