Blijven zitten of overstappen?

Als vrijdag alle verzekeraars hun premies voor volgend jaar bekend hebben gemaakt, kun je tot 1 januari van zorgverzekeraar veranderen. De oude zorgverzekering moet je voor 1 januari opzeggen. Een nieuwe kun je dan tot 1 februari met terugwerkende kracht afsluiten.

In het AD leggen Sandra Mul van de Consumentenbond en Bas Knopperts van vergelijkingssite Independer uit waar je op moet letten. Prijsverschil tussen de verschillende polissen kan ook in de dienstverlening zitten. Knopperts: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat bij de goedkopere polissen alles online moet, van vragen tot declaraties. Terwijl je bij een duurdere polis misschien nog alles op papier krijgt en er een goed bereikbare telefonische klantenservice is. Je moet zelf bepalen hoe belangrijk je dat vindt.”

Als je veel zorg gebruikt

“Ook mensen die veel zorg gebruiken kunnen overstappen en besparen”, zegt Mul. “Het is dan wel zaak om goed te kijken welke zorg je nodig hebt, wat er allemaal is verzekerd en dat er contracten zijn met jouw eigen zorgverleners, zodat de zorg die je wilt hebben ook wordt vergoed.”

Collectieve korting

De collectieve korting op de basisverzekering wordt per 2023 afgeschaft. Mul zegt in het AD: “Komend jaar mogen verzekeraars nog maximaal 5 procent collectieve korting op de premie geven. Als die polis voor jou de beste is, is die korting mooi meegenomen, maar zoek de verzekering er niet op uit. Vaak geldt de collectieve korting voor duurdere polissen. Het kan goed zijn dat een andere polis beter bij jou past én voordeliger is. Zoek via een vergelijker en leg het collectieve aanbod ernaast. Dan zie je snel wat het beste voor jou is.”