Senioren Journaal van dinsdag 10 januari

Wat wil de vitale 55-plusser?

“Mensen zijn steeds langer vitaal en gezond. Als SWOA zijn we op zoek naar hoe we ook jou als deze ‘vitale oudere’ kunnen bereiken. Wie is de vitale 55+er? Wat wil de vitale 55+er? Kan een welzijnsorganisatie iets betekenen voor jou en zo ja, op welke manier?”, aldus Stichting Welzijn Ouderen Arnhem in de Arnhemse Koerier over de instelling van een klantenpanel.

Fantastische kans om regie te behouden

Tilburg University heeft prof. dr. Katrien Luijkx benoemd tot hoogleraar ‘Mensgerichte ouderenzorg en maatschappelijke impact’. “Als we samen met ouderen en hun naasten bepalen wat er mogelijk en nodig is, is de transitie van de ouderenzorg een fantastische kans voor ouderen om de regie over hun leven te behouden”, aldus prof. dr. Luijkx.

Oma’s wil is wet, ook als ze wilsonbekwaam is

Hoor je straf te krijgen als je je wilsonbekwame moeder onttrekt aan het toezicht van de curator of verpleeginrichting? Op deze vraag moet de wetgever met een antwoord komen, zegt de Amsterdamse advocaat Bernard Sprenger. “Dit raakt een maatschappelijk probleem dat steeds vaker voorkomt.”

Democratische zorg in verpleeghuizen

In de Nederlandse zorg is een transitie van paternalistische naar democratische zorg gaande, aldus Leyden Academy. In de praktijk is het soms lastig om democratische zorg te bieden. Daarom is samen met 110 zorgmedewerkers van 11 zorglocaties een leefplezierbenadering, -plan en –training ontwikkeld.

Onnodige ziekenhuisopname voorkomen

Ruim duizend kwetsbare ouderen zijn in 2022 doorverwezen via het Centraal Aanmeldpunt Zorginzet Haarlem en Meer (CAZHEM), meldt het Haarlems Dagblad. ‘Hierdoor hebben vorig jaar ongeveer drie ouderen per dag in acute situaties bemiddeling ontvangen naar de juiste zorg en is een onnodige ziekenhuisopname voorkomen’.

Ga gewoon af op de verpleegkundige

Stervende patiënten die in hun eigen ontlasting moeten liggen; verpleegkundigen die uren bezig zijn om voor hen incontinentieluiers geregeld te krijgen. De hele bestelprocedure voor incontinentiemateriaal is volgens wijkverpleegkundigen slepend en frustrerend. “Ga gewoon af op de inschatting van de verpleegkundige.”

Geluksbrengers voor het verpleeghuis

Er zijn steeds minder activiteiten voor ouderen in verpleeghuizen. De stichting Maximaal Leven wil met heuse ‘geluksbrengers’ iets doen aan die leegte. Dat gebeurt met intussen zo’n dertig ‘geluksbrengers’, meldt AD De Dordtenaar. Mensen van buiten die niet zomaar in beslag worden genomen door zorgtaken.

Oplopende wachttijden bij huisartsen

Toenemende werkdruk, vergrijzing en personeelstekorten: het is de realiteit voor veel huisartsen. De wachttijd voor niet-urgente klachten loopt volgens EenVandaag inmiddels vaak op tot 2 weken. Dokters waarschuwen dat patiënten niet meer de zorg krijgen die ze gewend zijn.

Knie en heup revalideren buiten ziekenhuis

Mensen die een knie- of heupoperatie hebben ondergaan bleven eerder meestal drie tot vijf dagen in het ziekenhuis. In Assen worden ze nu één dag na de operatie overgebracht voor revalidatie al overgebracht naar een andere zorglocatie, aldus  RTV Drenthe. “Daarmee vergroten we de beschikbaarheid op de afdeling orthopedie en verkorten we onze wachtlijsten.”

Proef met contacthonden

Een proef in verzorgingstehuizen: daar worden op dit moment 25 speciaal opgeleide honden ingezet bij ouderen die aan dementie lijden. De dieren blijken uitzonderlijk goed in het leggen van contact, bericht EenVandaag. “Dieren toveren een glimlach, bij jong en oud.”

Zorgindicatie, maar overleden voor er zorg is

50PLUS Overijssel staat volgens RTV Oost vierkant achter de actie van de werkgroep Stop Verwaarlozing Ouderen. “Steeds weer te moeten horen dat de mensen met een zorgindicatie al zijn overleden voordat er een zorgplek voor hen is gevonden is zo deprimerend “, zegt Tineke ten Bulte, lijsttrekker bij de verkiezingen voor Provinciale Staten.

Signaalstoffen alzheimer en parkinson

Marcel Verbeek is in Nijmegen benoemd tot hoogleraar Translationeel onderzoek Neurodegeneratieve aandoeningen. Hij ontrafelt de oorzaken van hersenziekten, zoals alzheimer en parkinson. Ook zoekt hij naar signaalstoffen in hersenvocht (biomarkers), die kunnen helpen bij een vroege diagnose van deze aandoeningen.

Waarde van mondzorg in palliatieve fase

Er zijn 23 tandartsen-geriatrie in Nederland. Zij hebben zich na hun opleiding tot tandarts gespecialiseerd in de ouderenzorg en zijn veelal werkzaam in verpleeghuizen. Eén van hen, Peter de Goede, legt uit wat de waarde van tandartsen-geriatrie kan zijn voor palliatieve patiënten.

Minister met grote opdracht

Minister Conny Helder (Volksgezondheid en Sport, VVD) kwam volgens NRC in het eerste jaar van het kabinet Rutte-IV in het nieuws om de verkeerde redenen: het WK voetbal in Qatar en de ‘mondkapjesdeal’ van haar voorganger Hugo de Jonge. Terwijl haar echte opdracht, de ouderenzorg verbeteren, groot is. De strategie die Helder in juli presenteerde is verder inzetten op ‘zelfredzaamheid’ van ouderen: “zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan.” Verpleegkundigen, verzorgenden en artsen zijn kritisch, constateert NRC.