Senioren Journaal van dinsdag 1 juni

Bij een op drie ouderen zorg uitgesteld

Bij 35 procent van de ouderen was tijdens de eerste coronagolf sprake van uitgestelde of afgezegde zorg bij de huisarts of in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, locatie VUmc en de VU onder ouderen naar uitgestelde en afgezegde medische zorg. Zorg werd twee keer zo vaak afgezegd door zorgverleners dan door ouderen zelf. Uitstel of afzeggen van geplande zorg kwam vaker voor bij ouderen met twee of meer chronische aandoeningen (multimorbiditeit) dan bij ouderen zonder chronische aandoeningen.

Opvallend positief over pensioenfondsen

Gepensioneerden hebben het afgelopen jaar meer vertrouwen gekregen in hun pensioenfondsen. Ze oordelen beduidend positiever over de deskundigheid en de communicatie van de fondsen. Onder werkenden is het vertrouwen juist iets afgenomen. Dat blijkt uit de Pensioenmonitor van onderzoeksinstituten Netspar en Nidi.

Hoe is het geheugen van ons afweersysteem?

Wie (opnieuw) besmet raakt met corona, zal dankzij het ‘geheugen’ van ons afweersysteem bovendien minder ziek worden, denken wetenschappers volgens een AD-artikel over de vaccinaties. Ook viroloog Marion Koopmans ziet ‘reden tot optimisme’ over het geheugen van ons afweersysteem. “Wel is de vraag hoe het zit bij verschillende leeftijdsgroepen. Ik houd er rekening mee dat de effectiviteit bij ouderen sneller terugloopt dan bij jongeren. Dan krijg je de discussie of een nieuwe dosis nodig is.”

Gerda (69) en Maya (67) helpen als verhuiscoach

Ze genieten al van hun AOW. Maar uitgewerkt zijn Maya Leijser en Gerda Liefveld nog lang niet. Sterker nog, de dames uit Gorssel hebben zich onlangs met hun bedrijf Prettig Geregeld Verhuiscoaches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. “Ouderen vinden verhuizen een hoop gedoe. Wij zijn nog hartstikke actief en hebben energie over!”, zeggen zij tegen het AD. “Als het moet, zoeken we zelfs een geschikt huis voor iemand. Of regelen gemeentelijke zaken af wanneer de persoon daar geen tijd voor heeft.”

Beter slapen na pensioen

Wanneer mensen met pensioen gaan, wordt de slaap gemiddeld genomen beter, blijkt volgens tijdschrift Demos uit onderzoek onder 60-plusstellen. Dat geldt echter alleen wanneer men een goede relatie heeft. Bij werknemers met een goede relatie, nam het aandeel met slaapproblemen af na de pensionering (van 14 vóór tot 9 procent na pensioen). “Bij degenen met een minder goede relatie zien we deze verandering niet. Waar slaapproblemen samenhangen met werkstress, kan pensioen dus een oplossing zijn.”

Maatregelen huisvesting aandachtsgroepen

Minister Ollongren wil dat er meer passende huisvesting komt om de aandachtsgroepen op de woningmarkt te helpen. Het gaat onder meer om dak- en thuisloze mensen, arbeidsmigranten, statushouders, ouderen met een zorgvraag en andere spoedzoekers. De minister heeft een interbestuurlijke werkgroep gevraagd om met adviezen voor een brede aanpak te komen.

‘Pensioenen sneller indexeren’

ANBO heeft er maandag in een gesprek met minister Koolmees opnieuw op aangedrongen om de pensioenen sneller te indexeren. ANBO vindt het onacceptabel dat er voor de meeste gepensioneerden de komende jaren nauwelijks kans is dat de pensioenen kunnen stijgen. “ANBO heeft dit samen met de andere ouderenorganisaties KBO-PCOB en Koepel Gepensioneerden op tafel gelegd. De drie ouderenorganisaties werken intensief samen op het pensioendossier om de krachten te verenigen.”

Zorgvernieuwing in verpleeghuis

Er zijn nog negen verpleeghuizen in de race voor de titel ‘Zorgvernieuwer 2021’, meldt Vilans. Zij kunnen deze titel winnen tijdens de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Op 17 juni maakt de jury bekend wie de winnaars zijn, tijdens de ICT&Health openingsmanifestatie. In de aanloop hier naartoe presenteren de genomineerde verpleeghuizen de komende weken hun innovatie in een video.

Woonzorg in kerkgebouw

Samen met inwoners van Haarle, Parochie Heilig Kruis, ZorgAccent en de gemeente Hellendoorn wil woningcorporatie Reggewoon de H.Sebastianus kerk en de grond eromheen een nieuwe invulling geven. De eerste schetsplannen liggen er, maar definitieve besluiten en bestemmingsplanwijziging zijn nodig om daadwerkelijk tot uitvoering over te gaan. De corporatie wil het kerkgebouw een woon-zorgfunctie en een sociale functie geven.

Pensioen is vooral een mannending

Bijna iedereen weet wel wat de AOW is en betekent. Maar daar houdt bij de meeste mensen meteen ook al alle pensioenkennis op. Tot 55 jaar boeit het pensioenstelsel of het eigen pensioen eigenlijk nauwelijks. Dit blijkt volgens de Telegraaf uit de NIDI-Netspar Pas vanaf 55 jaar is er enige interesse in pensioenen te ontwaren. Naarmate de leeftijd vordert neemt die interesse wel toe. Opvallend is dat vrouwen totaal niet geïnteresseerd zijn in pensioenen.