Senioren Journaal van woensdag 2 juni

Herstel pensioenen houdt stand

Miljoenen gepensioneerden en deelnemers van pensioenfondsen hoeven zich geen zorgen meer te maken over naderende kortingen. In de eerste maanden van het jaar is de financiële gezondheid van veel pensioenfondsen verbeterd, en dat herstel houden ze vast. De meeste fondsen lijken inmiddels uit de gevarenzone te zijn als het gaat om dreigende pensioenkortingen, concludeert risico- en verzekeringsadviseur Aon in de Telegraaf.

Dagbesteding met nieuwe dingen

Een dagbesteding waar ouderen geen sjaals breien of alleen maar koffie drinken, maar waar ze leren om te gaan met WhatsApp en de stad verkennen via Google Streetview. Nieuwe dingen: daar gaat het om bij de ouderendagbesteding aan de Prins Hendrikstraat in Nijmegen, aldus De Gelderlander. “De vraag is enorm groot.”

In de stress om digitaal parkeersysteem

Sinds gisteren is in Zandvoort in de wijk Nieuw-Noord vergunningparkeren ingevoerd om de parkeerdruk in de zomermaanden tegen te gaan. Niet alleen bewoners hebben een vergunning nodig om te mogen parkeren, ook hun bezoekers moeten via een digitaal systeem worden aangemeld. En dat is voor heel wat ouderen in de wijk problematisch, zo meldt NH Nieuws. Een 85-jarige inwoner: “Ik kan dit niet want ik heb geen internet.”

Campagne Laad ‘m op en laat ‘m aan

9 op de 10 Nederlanders ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie. Ook onder 75-plussers stijgt het bereik van NL-Alert. Het bereik onder 75-plussers ligt met ruim 7 op 10 ontvangers wel iets lager. Dit verschil wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat zij vaker hun mobiele telefoon uit hebben staan. Om 75-plussers beter te waarschuwen en te informeren bij noodsituaties, is de overheid de campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’ gestart.

Hoe als je geen smartphone hebt?

Voor ouderen is een vaccinatiebewijs een punt van zorg, want wat als je geen smartphone hebt? Drie ouderen vertellen in De Stentor over hoe moeilijk het is als je niet helemaal meegaat met de tijd, bijvoorbeeld met het vaccinatiebewijs. Volgens de woordvoerder van minister De Jonge is een smartphone is geen must. “Via Digid kunnen ze inloggen en een QR code krijgen. Die moeten ze uitprinten en dat kan dan in alle landen worden uitgelezen. Daar staat dan in dat je gevaccineerd bent, een test hebt gedaan of de ziekte hebt gehad.”

Woonzorgakkoord, enorme kansen

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week voor een motie voor een nationaal woonzorgakkoord om de wachtlijsten in de ouderenzorg op te lossen. De uitdaging is groot, maar de kansen zijn enorm, zegt Rian van de Schoot, directeur Advies en Implementatie bij Vilans: ouderen nemen een schat aan ervaring en kennis mee. Er zijn steeds meer burgerinitiatieven waarin allerlei diensten en activiteiten met wonen samen komen.

De Pensioenshow bij MAX

Aankomende zaterdag komt MAX eenmalig met De Pensioenshow. Astrid de Jong presenteert de twee uur durende radio-uitzending die te beluisteren zal zijn van 20.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 1. “In De Pensioenshow wordt uitgezocht wat mensen wel en niet weten over hun pensioen, zullen opvallende pensionado’s spreken en wordt onderzocht waarom mensen het onderwerp ‘pensioen’ saai vinden.”

Celstraf voor oplichten van ouderen

Twee 19-jarige mannen uit Veenendaal krijgen celstraffen voor het oplichten van meerdere ouderen. Ze maakten daarvoor gebruik van lijsten met de gegevens van 19.000 mensen. Het tweetal belde ouderen op en zeiden dat ze bankmedewerkers waren. Vervolgens vroegen ze om bankpassen, inloggegevens en pincodes, aldus de rechtbank volgens RTL Nieuws.

Inenting 50+ zichtbaar in ziekenhuis

Intussen zijn bijna een miljoen vijftigers gevaccineerd, een leeftijdsgroep waarvan tot voor kort veel mensen in het ziekenhuis werden opgenomen. Dat zij nu zijn gevaccineerd, is volgens NRC te zien in het ziekenhuis. Sinds half april is het aantal opgenomen zestigers en zeventigers spectaculair gedaald. Destijds ging het om zo’n duizend ziekenhuisopnames per week in die leeftijdscategorie, afgelopen week waren het er nog zo’n tweehonderd.

Participatie en gezondheid

Hoe belangrijk is de participatie van ouderen voor hun kwaliteit van leven? Veel mensen zijn en blijven actief na hun pensionering en willen zeggenschap en regie behouden over hun leven, aldus Leyden Academy. Dat wordt ‘sociale participatie’ genoemd. “Er zijn veel studies gedaan naar het verband tussen sociale participatie en hoe mensen hun gezondheid en welbevinden ervaren. Het patroon dat daarin naar voren komt, is dat er een positieve relatie is: oftewel, het deelnemen aan sociale activiteiten hangt samen met een goede ervaren gezondheid en welbevinden.”