Senioren Journaal van vrijdag 1 juli

Geen zin in wéér een coronaprik

De zorgen om de toenemende coronabesmettingen stijgen. Maar ouderen komen nauwelijks opdagen voor een extra boosterprik: nog geen derde (29 procent) van de 60- tot 70-jarigen heeft de herhaalprik gehad. De coronapandemie lijkt qua aandacht een beetje weggezakt, bericht Nieuwsuur. “Door de oorlog in Oekraïne en het afschaffen van de maatregelen, zijn mensen met andere dingen bezig.”

Alsof jonge mensen niet oud worden

Oude mensen moeten zich maar een beetje gedeisd houden, aldus de onuitgesproken (en soms uitgesproken) boodschap in onze wereld. Want aan die sufferds heb je niets. Daar denkt EW-redacteur Liesbeth Wytzes anders over. “Het wil er maar niet in, dat je oude mensen moet waarderen en dat je nog eens iets van ze kunt leren.”

Nog geen greep uit eigen pensioenpot

Werknemers die binnenkort met pensioen gaan, kunnen toch niet 10% van hun pensioenvermogen in één keer opnemen. Minister Carola Schouten stelt de invoering van de wet die dat mogelijk maakt met zes maanden uit naar juli volgend jaar, bevestigt een woordvoerder volgens het FD.

BIJ ONS: samen werken aan een thuis

BIJ ONS is een nieuwe methode om samen met bewoners, naasten, zorgteams en behandelaren een tastbare woonvisie te maken, aldus Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen. Het resultaat van BIJ ONS is een breed gedragen woonvisie voor een specifieke woongroep. “Beschikbaar inrichtingsbudget kan vanuit deze visie doelgericht worden ingezet, wat tot meer welbevinden onder bewoners kan leiden.”

Aanvragen energietoeslag blijven achter

Veel mensen die recht hebben op energietoeslag, hebben deze nog niet aangevraagd. ANBO vindt dat gemeenten veel meer moeten doen om deze groep te bereiken, zodat iedereen krijgt waar hij recht op heeft. Een goede telefonische bereikbaarheid is een eerste vereiste. Veel informatie over de energietoeslag is alleen online te vinden.

Nieuwe opleiding voor meer verbinding

Een nieuwe professional die zorgt voor meer verbinding in buurten, wijken en dorpen. Dat is waar twee noordelijke hogescholen op inzetten met een nieuwe opleiding. Studenten gaan niet alleen bewoners onderling met elkaar in contact brengen, maar ook bewoners en organisaties die kunnen helpen bij bepaalde vraagstukken zoals bijvoorbeeld armoede, vergrijzing en energiearmoede.

Honderd jaar ABP

Op de kop af honderd jaar geleden werd het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds opgericht, het eerste pensioenfonds voor een hele sector. In het AD kijkt de top optimistisch terug en vooruit. “Honderd jaar geleden stond ouderdom gelijk aan armoede. Door pensioen op te bouwen moest die armoede verminderen. Dat is goed gelukt.” De meeste pensioenen zijn niet verhoogd de afgelopen tien jaar, maar er zijn ook nauwelijks verlagingen geweest. “En dat terwijl de economie ook flinke klappen kreeg. Dat tekent de robuustheid van het stelsel. Dat wordt nog weleens vergeten.”

Poetshulp inzet  juridische strijd

Voor de zoveelste keer bogen duurbetaalde rechters en juristen zich gisteren volgens het Eindhovens Dagblad over de goedkoopste vorm van zorg die Nederland kent: huishoudelijke hulp voor ouderen en gehandicapten. De Peelgemeenten blijven ondanks verloren rechtszaken ervan overtuigd dat hun aanpak – ‘prestatiegericht’, met een lijst taken per oudere of gehandicapte – deugt. Ze hopen hun gelijk te halen bij de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep (CRVB). Maar de voortekenen tijdens de zitting waren niet gunstig voor de Peelgemeenten.

Habion geen inkomensafhankelijke verhoging

Vanaf 2022 kan de inkomensafhankelijke huurverhoging  ook op AOW-gerechtigden worden toegepast. Habion maakt hiervan echter geen gebruik van: De kans op inkomensstijging bij huurders is nihil en huurders met een hoger inkomen zijn veelal in het bezit van een zorgindicatie.

Wandelrolstoeldriedaagse in Amersfoort

Een muzikale afsluiting, vrolijke liedjes en een hoop stralende gezichten. Mede dankzij de hulp van ruim vijftig vrijwilligers konden ouderen van woonzorgcentrum De Koperhorst in Amersfoort genieten van een wandelrolstoeldriedaagse, meldt dagblad De Stentor. Dankzij de hulp van vrijwilligers werden de deelnemers in een rolstoel door tal van Amersfoortse straten gereden. Iedere dag was de route zo’n 4 kilometer.

Woonbestemming monumentale gebouwen

Wil mijn moeder hier wonen? En zou ik het anderen adviseren? Die twee vragen stelt Annelies Lammers (46) zichzelf bij elk project waar ze aan begint, vertelt zij in dagblad De Gelderlander. Zij adviseert en ontwikkelt nieuwbouw en zoekt bestemmingen voor monumentale gebouwen, meestal in de zorgsfeer. “Het moet een positieve keuze zijn daar te willen wonen.” In Kkwiek combineert Lammers haar kennis, interesses en netwerk in de zorg en de vastgoedsector.