Senioren Journaal van dinsdag 1 februari
Krachtig naar 80!
Wat speelt zich af in je hoofd en hart als je op weg bent naar 80? Welke levensthema’s worden dan belangrijk? En, hoe behoud je op die leeftijd een goede kwaliteit van leven, mentaal, emotioneel en psychologisch? In het boek Krachtig naar 80! gaat André M. van Leijenhorst (70 plus, levenslooppsycholoog en expert in de psychologie van goed ouder worden) in op deze levensloopvragen, vanuit een sterk autobiografische insteek. “Inspiratie voor een gevorderd leven vol levenskracht en levenslust!”
Ruimte maken voor oudere fietser
Een bewustwordingscampagne moet oudere fietsers veiliger laten fietsen. Maar dat is volgens de Fietsersbond niet genoeg. ‘Met een bevolking die vergrijst, moet je meer ruimte maken.’ Aan het project Doortraproutes hebben zo’n duizend oudere fietsers meegedaan. Het was een onverwacht groot succes. Er bleek budget beschikbaar om de gemeenten waar de 33 routes doorheen lopen tips te geven. Elke gemeente kreeg een rapport met aanbevelingen. Bredere fietspaden – de belangrijkste tip ‒ kunnen niet ineens worden aangelegd, maar gehoopt wordt dat de kiem is gelegd voor een ‘seniorproof’ fietsbeleid.
Tien procent ouderenzorg extern personeel
In de ouderenzorg is 10 procent van de medewerkers niet in loondienst, blijkt volgens Trouw uit berekeningen van inkoopcoöperatie Intrakoop. Dat zet de kwaliteit van de zorg onder druk. Want hoe meer geld naar extern personeel gaat, des te minder ruimte er is voor investeringen in de kwaliteit van de zorg, bijvoorbeeld voor technologische innovaties om juist de zorgtekorten op te vangen, stelt branchevereniging Actiz.
Bankkantoren speciaal voor jongeren
Opmerkelijk nieuws vanuit de bankenwereld, meldt EO-radioprogramma Geld of je leven: De afgelopen jaren is het ene na het andere bankkantoor gesloten, ook de pandemie zorgde ervoor dat veel deuren van lokale banken definitief dicht getrokken werden. Tot grote spijt van veel ouderen. SNS maakt nu bekend juist extra filialen te gaan openen: niet voor deze ouderen, maar juist om jongeren te bereiken. Een SNS-directielid geeft uitleg.
Tijd voor Krijt in meer plaatsen
Maatschappelijk project KNBB, met biljarten als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten onder het genot van een kop koffie, zet de succesvolle start voort op drie nieuwe locaties, meldt de biljartbond. “Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma van minimaal 10 weken op een locatie waarin biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten.” Een breed onderzoek door Mulier Instituut moet bijdragen aan de ontwikkeling van de definitieve aanpak en verdere opschaling.
De Zorggroep: veel meer tussenvormen
‘Het is nu alles of niets; ouderen wonen thuis of in het verpleeghuis. Er dienen veel meer tussenvormen te komen.’ Daarom investeert De Zorggroep elke resterende euro in haar nieuwe koers die moet bijdragen aan de ouderenzorg van de toekomst. De ambitie is stevig. schrijft Zorgvisie: nul verpleeghuisbedden erbij, meer alternatieve woonvormen, ondersteuning van de mantelzorgers en het sociale netwerk en focus op positieve gezondheid.
Actief 65+: er zijn er die de marathon lopen
Uitzendbureau Actief 65+ duizenden ouderen in zijn bestand staan die allemaal weer aan de slag willen, ruim duizend zijn aan het werk. Werkgevers zijn soms huiverig omdat ouderen zouden te snel ziek zouden zijn of digitaal niet voldoende onderlegd. “Ouderen zijn steeds fitter. We hebben ouderen die nog marathons lopen”, zeggen ze bij Actief 65+. “Ze hebben allemaal een smartphone en kunnen prima met de computer overweg.”
Raadsleden vooral oudere mannen
Jongeren zijn maar matig vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Amper 7 procent van de circa 8.500 raadsleden is jonger dan 30. Het aantal 60-plussers is ruim vijf keer zo hoog, meldt Binnenlands Bestuur. De raadszetels worden vooral ingenomen door oudere mannen. Het aandeel vrouwelijke raadsleden is beperkt tot 31 procent. Raadsleden zijn gemiddeld 54,1 jaar oud. Het jongste raadslid is 19, het oudste raadslid 85 jaar.
In maart Nationale Bouw- en Woonagenda
Minister Hugo de Jonge ziet volkshuisvesting als een taak van de overheid en hij wil als minister regie nemen. Hij kondigde aan dat hij in maart komt met een Nationale Bouw- en Woonagenda. Daaronder komen 6 actieprogramma’s: woningbouw (Hoe groeien naar 100.000 woningen per jaar?), huisvesting aandachtsgroepen, betaalbaar wonen (uitwerking huurbeleid), wonen voor ouderen, verduurzamen gebouwde omgeving en leefbare wijken.
Ga slim om met de schaarste
De ontschotting tussen zorg en welzijn moet breder worden aangepakt, aldus een artikel in het Friesch Dagblad: Waarom kan iemand die steunkousen komt aantrekken niet ook de administratie doen of omgekeerd. En hoe ontwikkel je in wijken en dorpen gemeenschapszorg, gericht op vitaliteit en samenleven: met elkaar, met betrokken partijen die ophouden met het langs elkaar heen laten rijden van zorgauto’s, eigen personeel en afgebakende takenpakketten. Bedien integraal de behoeften van ouderen en ga slim om met schaarste.
Senior&Student meer openstaande aanvragen
Stichting Senior&Student is met spoed op zoek naar studenten die in zijn voor koffiedates, uitstapjes of spelletjes spelen met een senior. Door corona is de vraag naar maatjes voor kwetsbare en eenzame 65-plussers opgelopen tot 178 openstaande aanvragen. “Na twee jaar noodgedwongen binnen zitten is de noodzaak om eropuit te trekken groot.”
Macht uitoefenen via spaartegoeden
Gepensioneerden hebben veel macht, maar gebruiken die niet, schrijft een lezer van dagblad BN De Stem: Met 3.400.000 miljoen (CBS) gepensioneerden met een gemiddeld spaartegoed van 22.500 euro (CBS) hebben gepensioneerden een totaalbedrag van 76.500.000.000 miljard euro geparkeerd bij de banken. De gepensioneerden zouden al hun spaartegoeden moeten opnemen, al is het maar voor een paar dagen. “Het gevolg is financiële ontwrichting van het Nederlandse bankensysteem.”
KMA wasstraat voor rollators
Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie gaan vrijdag meehelpen in zorginstellingen, bij de voedselbank en de dierenopvang in Breda. De officieren in opleiding willen iets terugdoen voor de stad. Het is de vijfde keer dat deze maatschappelijke corpsdag wordt gehouden, meldt dagblad BN De Stem. Bij stichting Aeneas gaan de cadetten wandelen met ouderen en richten een rollator- en rolstoelwasstraat in. De band van het Cadettencorps Band of Brothers treedt op bij verschillende zorginstellingen, buiten en op afstand.
‘We willen geen oorlog met de KBO’
Een tegenzet van Cultureel Centrum De Pas, meldt het Brabants Dagblad uit Heesch. Nu de KBO boos is en het nieuwe contract niet wil tekenen voor ‘KBO-honk’ d’n Herd, nodigt De Pas álle ouderen uit voor dagbesteding in d’n Herd. En met nadruk óók KBO-leden. De nieuwe contracten zijn volgens De Pas nodig om orde op zaken te stellen. “We willen heldere afspraken, die voor iedereen gelijk zijn. Al die oude verworvenheden van gebruikers hebben De Pas afgelopen jaren veel geld gekost.” “Heel erg jammer zoals het nu gaat, want we willen geen oorlog met de KBO.”