Senioren Journaal van maandag 1 augustus

Steeds ouder: waar ligt de grens

De eerste mens die 1.000 wordt is al geboren, zegt een Britse gerontoloog, maar bijval van andere wetenschappers blijft uit. ‘Mij gaat het erom mensen gezond van 60 naar 80 jaar te helpen’, zegt de Nederlandse hoogleraar Eline Slagboom. Haar collega Rudi Westendorp denkt dat we er elk decennium twee jaar bij kunnen krijgen.

Veroudering ziekte die je kunt behandelen

Veroudering, zegt hoogleraar Andrea Maier, is een ziekte die je kunt behandelen. Maar dan moet je niet wachten tot de aftakeling begint. “We weten dat met elke stap extra de risico’s op alle fronten minder worden, zowel lichamelijk als geestelijk.”

Je eigen moeder wassen

Je eigen moeder wassen, dat is een emotioneel moment, zegt een zoon die dagelijks bijspringt in het verpleeghuis. Hij ziet het als een soort bewustwording van de weg naar het einde, alsof het rouwproces al is gestart. “Zich door een vreemde laten wassen was een nog grotere stap voor haar; daarom doe ik het.”

Weg met stigma ouderenzorg

Envida huurt twintig appartementen in Residentie Gerlachus in Maastricht voor haar cliënten, die nog veel zelf willen en kunnen, maar de zorg graag dichtbij hebben.  “We willen het stigma dat aan de langdurige zorg kleeft wegnemen. Het moet echt anders, met nog meer oog voor kwaliteit van leven.” Voldoen aan de wensen van de bewoners: wat kunnen we voor u doen en wat moeten we laten?

Online platform Vier het Leven

Stichting Vier het Leven wil eind september een online platform lanceren waarop ouderen met elkaar kunnen chatten, digitaal musea en voorstellingen kunnen bezoeken en colleges kunnen volgen. Het laatste in samenwerking met de stichting Oud geleerd, jong gedaan. Dat meldt het Noordhollands Dagblad. In coronatijd is aantal deelnemers van Vier het Leven gedaald van 14.000 tot een kleine 10.000.

Verdachte weer aan het werk, zonder VOG

Meerdere bewoners van het woonzorgcentrum St. Elisabeth in Delden zijn eind 2020, begin 2021 bestolen van gouden sieraden, met een  totale schade van zo’n 22 mille. De verbazing in de rechtszaal was volgens dagblad Tubantia groot toen de verdachte zorgmedewerkster meldde intussen weer met dementerende ouderen te werken, via een pgb-zorgbureau waar ze geen Verklaring Omtrent Gedrag hoefde te laten zien. Daar moet zo snel mogelijk een eind komen, aldus de officier van justitie. Dat kan alleen niet via een beroepsverbod. “De wet biedt in dit geval die mogelijkheid niet.”

Achmea koopt complexen Dagelijks Leven

Achmea heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van een portefeuille van 32 woonzorgcomplexen van de internationale zorgaanbieder Orpea Group. Huurder en exploitant van de 32 complexen is Dagelijks Leven, ‘aanbieder van betaalbare en kleinschalige woonzorg voor mensen met dementie’. Volgens Achmea draait het om een combinatie van wonen, zorg, betaalbaarheid en duurzaamheid.

Verwarring rond betalingen aan CAK

Een goed bedoelde actie van het CAK om burgers niet te veel berichten te sturen, heeft er juist voor heeft gezorgd dat diezelfde burger geen goed beeld krijgt van openstaande rekeningen. Dus gaat het CAK de werkwijze aanpassen zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden, is te lezen in de wekelijkse column van de Nationale Ombudsman in de Telegraaf.

Als mantelzorger begin je met 6-0 achter

Ton verloor zijn partner Hester aan alzheimer, nu wil hij ‘andere Hesters’ helpen, vertelt hij in EenVandaag. “Als mantelzorger sta je zes-nul achter als je begint: je hebt geen kennis en ook geen tijd om het allemaal uit te zoeken.” Hij ontwikkelde samen mét mantelzorgers uit het hele land een app vóór mantelzorgers.

Uitvaart in kleine kring steeds meer mode

“Een begrafenis of de crematie ‘in kleine kring’ of zelfs ‘in besloten kring’ lijkt steeds meer mode te worden”, schrijft een Trouw-columnist. Hoe groot die ‘kleine kring’ bij het afscheid mag zijn, is een persoonlijke keuze, leest hij op het online platform RememberMe.nl.