‘De samenleving en zorgverleners moeten zich op alle mogelijke manieren richten op het eigenstandig houden van mensen’, schrijven de hoogleraren Henk Nies en Rudi Westendorp in Trouw.
Nieuwsblog van woensdag 15 mei 2019
ACTUALITEITEN
Opa (95) gaat van het gas af
Opa Joep van Baaren (95) uit Herkenrade gaat zijn complete huis verduurzamen, vertelt hij in De Limburger. Hij wil van de houtkachel en van het gas af. Een investering die goed is voor het klimaat, maar die hij zelf niet meer terugverdient. “Ik doe het ook voor onze kleinkinderen.” Als het zonnedak er eenmaal ligt, worden de kozijnen vervangen door exemplaren van dubbel glas, alle kieren en naden worden dichtgestopt en de spouwmuren worden geïsoleerd. Daarna volgt nog een warmtepomp.
Minister wil buurtteams voor zorg
Thuishulp waarbij lichamelijke zorg komt kijken, moet in de toekomst worden geboden door herkenbare wijkverpleegkundige buurtteams. Dat schrijft minister Hugo de Jonge volgens het AD. Nu kan iedere patiënt vanuit de zorgverzekering nog kiezen voor een eigen wijkverpleegkundige. Dat is duur en onnodig, vindt de minister.
’Kabinet moet aan de bak met rijbewijsregeling’
Het kabinet moet alsnog aan de bak met een oplossing voor ouderen die zonder rijbewijs zitten als gevolg van het geblunder bij het CBR. Dat eisen regeringspartijen CDA en D66, meldt de Telegraaf. De Tweede Kamer wil dat gedupeerden mogen rijden met een verlopen rijbewijs, mits zij in het bezit zijn van een geldige gezondheidsverklaring en een bewijs dat verlenging van het rijbewijs is aangevraagd.
OPINIE
‘Meer investeren in preventie en vitaliteit’
We moeten de langdurige zorg anders gaan organiseren, zoals in Scandinavië, opperen de hoogleraren Henk Nies en Rudi Westendorp in een artikel in Trouw. Meer investeren in preventie en vitaliteit vóórdat de problemen zich aandienen. Uitgaan van de eigenstandigheid van mensen, investeren in revalidatie en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Nieuwe woonvormen ontwikkelen. De digitalisering en uitwisseling van gegevens op een hoger plan tillen en de zorg eenduidiger organiseren. Dat vergt een agenda en consistent beleid van minstens tien, twintig jaar.
‘‘Eigen kracht nogal eens overschat’
Beleidsmakers, indicatiestellers en hulpverleners, maar ook ouderen zelf zijn geneigd de eigen kracht en mogelijkheden van ouderen en hun netwerken te overschatten. Dit schrijven medewerkers van Programma Zorg en Ondersteuning van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het Reformatorisch Dagblad in een artikel over knelpunten in de zorg voor thuiswonendne ouderen. Het artikel gaat onder meer over: complex zorgstelsel, drukke huisartsen, krimpregio’s
TRENDS
Communiceren via beeldscherm met één knop
KOMP, het beeldscherm met één knop dat het voor ouderen eenvoudig maakt om via foto’s, berichten en videogesprekken contact te hebben met hun familie, is nu beschikbaar in Nederland, meldt Emerce. “Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor ouderen die geen nieuwe digitale vaardigheden kunnen of willen aanleren.”
Grote Almelose Ouderendag
Het Theaterhotel in Almelo vormt zaterdag het decor voor de eerste editie van De Grote Almelose Ouderendag, meldt dagblad Tubantia. De organiserende serviceclub 41 Club Almelo selecteerde vooral vereenzaamde ouderen die wel een opkikkertje kunnen gebruiken.
TENSLOTTE
Bij BuurtBLIK maken ouderen video’s van activiteiten, waardoor leeftijdsgenoten enthousiast worden en wellicht ook in beweging komen, meldt het Haarlems Weekblad. “Het idee is dat ouderen door de verhalen van anderen ook zin krijgen om iets te ondernemen.”