‘We sparen veel, maar relatief weinig voor onze kinderen’, constateert Ed Groot in zijn column in Het Financieele Dagblad.
Nieuwsblog van dinsdag 14 mei 2019
ACTUALITEITEN
‘Eerst goede instructie voor je met scootmobiel de weg op gaat’
Vorig jaar kwamen in Nederland 44 mensen om het leven bij een ongeluk met een scootmobiel. AD Rotterdams Dagblad schrijft erover na een recent ongeluk. “Als oudere zo lang mogelijk onafhankelijk en mobiel blijven, staat voor ons hoog in het vaandel. Maar doe het wel veilig. Veilig voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers”, zegt de ANBO. De ANBO pleit niet voor een verplichte cursus. “Maar wel voor goede instructie als je met een scootmobiel de weg op wil gaan.”
Fooi na veertig jaar uitvaartverzekering
Het kan bij een uitvaartverzekering volgens de Telegraaf geen kwaad om soms te kijken waar men eigenlijk premie voor betaalt. Een vrouw klaagde vergeefs bij het financiële klachteninstituut Kifid, zo bleek uit de maandag gepubliceerde uitspraak in een zaak waarin het uit te keren bedrag sinds 1971 niet was aangepast aan de inflatie, maar de premie wel. Verzekeraar Ardanta had enige malen schriftelijk gewezen op de geringe hoogte van het verzekerde kapitaal. Bovendien stond het maximumbedrag duidelijk in de polis.
OPINIE
‘Wooninitiatieven versnellen’
“De gemiddelde tijd die het kost om een woonproject te ontwikkelen is zeven jaar. Met de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg willen we dit proces versnellen”, aldus Frank der Voort (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) op de website van Platform 31. Peter Alders (ministerie van VWS) zegt dat de regeling specifiek bedoeld is voor sociale ondernemers en burgerinitiatieven. “Zij zijn bij uitstek partijen die weten waar de behoefte ligt.”
’Deze wijk beter inrichten op ouderen’
Utrecht gaat kijken naar hoe de huisvesting van ouderen in Vleuten-De Meern op termijn kan verbeteren. Op 1 januari 2017 was 11,8 procent van de bewoners van Vleuten-De Meern ouder dan 65 jaar. Dit is na Overvecht het hoogste percentage in Utrecht. “We nemen steeds meer afscheid van de klassieke verzorgingshuizen. Mensen willen langer zelfstandig thuis kunnen wonen, en ook niet weg uit hun vertrouwde buurt. Dat kan echter alleen als er voldoende aanpassingen worden gedaan”, zegt de VVD in de Telegraaf.
TRENDS
Dagbesteding open voor iedereen
De deuren van zorggroep Ter Weel in Kruiningen, Yerseke en Rilland staan vanaf nu met de dagbestedingen ook open voor iedereen. Mensen die mee willen doen hebben geen indicatie meer nodig, meldt Omroep Zeeland. Een test wees vorig jaar al uit dat ook omwonenden interesse hebben. “Dit werkte zo positief. Mensen voelen zich niet meer alleen en hebben weer wat te doen. ”
Buurtzorg mikt op doorgroeien in China
Nederlandse instellingen zien een markt voor thuiszorg in het vergrijzende China. In Shanghai biedt Buurtzorg die al aan, schrijft Trouw. De zusters helpen dagelijks zes klanten met opstaan, bewegen en soms met een traditionele Chinese massage. Een uur lang zorgen ze dat de senioren het naar hun zin hebben. De Buurtzorg-medewerker beslist zelf wat er moet gebeuren, de zorgverlener kent de situatie immers het beste – dat onderscheidende kenmerk benadrukt Buurtzorg China graag. Buurtzorg is intussen op zoek naar partners om door te groeien in China.
TENSLOTTE
KBO Brabant organiseert samen met lokale seniorenverenigingen vitaliteitsmetingen. “De metingen staan centraal, maar verder wordt het vooral een leuke dag.”