Senioren Journaal van vrijdag 18 februari
Jonge spieren bij actieve ouderen
Spieren van sportieve ouderen laten bijna dezelfde stofwisseling zien als die van jonge mensen. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en Amsterdam UMC ontdekt in een gezamenlijk onderzoek naar veroudering in spierweefsels. Het onderzoek suggereert dat mensen veroudering van hun spieren grotendeels kunnen terugdraaien door een actieve leefstijl.
Knieartrose groter probleem dan gedacht
Huisartsen zien twee keer zoveel patiënten met knieartrose dan tot nu toe bekend is. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Artrose wordt vaak gezien als ouderdomskwaal, iets dat je erbij krijgt. Terwijl artrose een van de belangrijkste oorzaken is van verlies aan gezonde levensjaren.
Sportclub van de toekomst
“Mensen en dus ook onze leden worden steeds ouder. Het sportaanbod moet meebewegen”, zegt de omnisportvereniging DSC uit Diepenveen in dagblad de Stentor. “We willen meer sportief aanbod toevoegen, gericht op de ouderen. We zoeken de samenwerking met maatschappelijke partijen in het dorp.” Met jeu-de-boules en nordic sports heeft DSC sporten toegevoegd die populair zijn onder ouderen. “We hebben al zeven-tegen-zeven-voetbal voor 45-plussers. De vraag naar walking voetbal, voor een oudere categorie, komt ook al.”
Hoe het brein trager wordt
Het brein wordt met de leeftijd trager, blijkt uit onderzoek van universiteit van Heidelberg. Dit onderzoek laat zien dat de snelheid waarmee informatie door het brein wordt opgepikt niet omlaag gaat, schrijft Trouw: die is bij ouderen van zestig nog steeds op het niveau van een twintigjarige. De vertraging zit in wat er daarna moet gebeuren, bijvoorbeeld het in beweging zetten van ledematen. Het is alsof met de jaren kwaliteit van de beslissing belangrijker wordt dan snelheid.
Hofjeswoningen en Futurahuis
Ter Aar is na de zomervakantie zestien sociale huurwoningen rijker, in eerste instantie bedoeld voor ouderen. “Het zijn comfortwoningen, er zijn geen drempels”, zegt Woondiensten Aarwoude in AD Groene Hart. De woningen zijn onderdeel van een groter project, met ook een Futurahuis. Zo’n huis combineert zelfstandig wonen met zorg op maat: voor eten wordt gezorgd, net als voor de was, de strijk en de schoonmaak van de appartementen.
Met rollator in actie voor zebrapad
De bewoners van seniorenflat Gildestaete in Rosmalen kunnen het gewoon niet meer: een sprintje trekken naar de overkant van de straat. Daarom voerden ze gisteren actie, aldus het Brabants Dagblad: we laten ons niet van de sokken rijden. Met hulp van politieke partij Leefbaar lag er gisteren heel even een tijdelijk zebrapad, een actiepad.
Praat met me
Praat eens met ouderen. Ze zitten namelijk vol levenslessen, en kunnen bovendien de aanspraak gebruiken. Dat zegt de jonge fotograaf en filmmaker Dennis van Akkeren uit Middelburg bij Omroep Zeeland. Hij sprak met vijf ouderen en heeft hun ervaringen gevangen in de film en fotoserie Praat met me.
Leefomgeving mensen met dementie
Bij dementie kun je prikkels uit je leefomgeving (geluid, licht, beweging etc.) moeilijker filteren. CCE consulent Roos Zwart legt in een video uit hoe je de leefomgeving zo kunt veranderen dat mensen met dementie minder last hebben van de beschadigingen van hun brein. Het CCE organiseert rond dit thema op 8 maart een webinar.
Zorgboerderij geen winstjager
In totaal zijn er nu ongeveer 1.300 zorgboerderijen in Nederland, blijkt uit een artikel op Platform31. De groei neemt af, maar dat de omvang van de bedrijven neemt toe. Het zijn vooral de zorgboerderijen die van maatschappelijke betekenis willen zijn, die het redden.” Voor het geld kun je beter wat anders doen. De zorglandbouw is geen winstjager.
Het is nog tobben met toezicht Wmo
Drie jaar nadat de Inspectie Gezondheid en Jeugd constateerde dat het niet goed gaat met het toezicht op de Wmo is er nog geen haar verbeterd. Dat is de strekking van een brief van Patiëntenfederatie Nederland, ANBO en KBO-PCOB aan de Tweede Kamer. Nog steeds zijn er maar weinig gemeenten die rapporten over het niet goed toepassen van de Wmo openbaar maken, terwijl meldingen en signalen van gebruikers over gebrekkig functioneren van gemeenten niet naar buiten komen.
Lonen moeten nu omhoog
Het overleg over de grootste cao van Nederland dreigt muurvast te lopen. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties roept het kabinet op werk te maken van de benodigde loonruimte voor medewerkers in de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken. ‘De arbeidsmarkt is probleem 1, 2 én 3 in de zorg’, aldus ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken.
Zorgkosten onvermijdelijk op groeipad
Je kunt in een vergrijzende samenleving niet elk jaar een beetje minder zorg leveren, zegt hoogleraar betaalbaarheid van zorg Patrick Jeurissen in Medisch Contact.
Op een gegeven ogenblik heb je het laaghangend fruit in termen van doelmatigheid wel geplukt. “Tja, dan kom je toch weer op een groeipad uit dat rekening houdt met de vergrijzing en de komst van nieuwe technologieën: zo’n 2,5 procent volumegroei per jaar. Daar zitten we nu onder, zeg ik er maar snel even bij.”
Patiëntenorganisaties willen meer geld
“Voorkom dat organisaties van patiënten straks hun werk niet meer goed kunnen doen omdat er steeds vaker ervaringsdeskundigheid van hen wordt gevraagd, maar er nauwelijks geld is om mensen te scholen om die inbreng te leveren.” Er moet geld bij, schrijven de drie grote koepels van patiëntenorganisaties aan de Tweede Kamer, die volgende week spreekt over patiënten en hun inbreng.
Niets om mee te dreigen
‘Onbetaalbaar’, vindt Rutte het om de AOW mee te laten stijgen met het minimumloon. Een Parool-lezer reageert: “Na smijten met tientallen miljarden deed die 2 miljard Ruttes emmer blijkbaar overlopen. Maar ja, ouderen kunnen niet staken en hebben niets om mee te ‘dreigen’.”
Economie van veel groter belang
Het begrip vanuit politiek Den Haag voor de situatie van ouderen in coronatijd was al van het begin volledig afwezig, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Het grote belang, de economie en daarmee centraal staand, lag bij de werkenden en de jeugd.
De ouderen waren in deze al ’gepensioneerd’ oftewel, ze werden niet zo belangrijk gevonden.”