Zonnebloem: maximaal 12 jaar in bestuur

Het zijn supervrijwilligers, die zich al vele jaren inzetten voor een groep (hulpbehoevende) ouderen in Nijverdal, aldus dagblad Tubantia. Maar ze gaan stoppen. Niet vrijwillig, maar onder druk van de regels van de landelijke vereniging.

Bestuursleden mogen maximaal twaalf jaar aanblijven. Van deze regel wordt niet langer afgeweken. “Dat betekent dat meer dan achthonderd bestuursleden van plaatselijke afdelingen met ingang van 1 januari hun taak moeten neerleggen”, zegt de voorzitter van de afdeling Nijverdal in Tubantia. In Nijverdal moeten vier van de zes bestuursleden noodgedwongen stoppen.

Weerstand tegen fuseren

Een andere regel waar ze in Nijverdal tegenaan lopen is dat alle plaatselijke afdelingen binnen een gemeente met ingang van 2028 met elkaar moeten gaan fuseren. “Met name in landelijke gebieden bestaat hiertegen de nodige weerstand en wordt de noodzaak hiervan niet ingezien.”

Geen nieuwe bestuursleden

In Nijverdal zijn diverse oproepen gedaan om nieuwe bestuursleden te werven, maar tot nu toe zonder resultaat. Het bestuur heeft daarom na overleg met de 35 andere vrijwilligers besloten om het geplande programma tot de zomer 2025 nog af te maken en de afdeling dan op te heffen.

Ook een rol in de toekomst

Een woordvoerder van de landelijke Zonnebloem ‘betreurt’ de opheffing van de afdeling Nijverdal. Hij verwacht overigens dat nog meer afdelingen hiertoe zullen overgaan. “We handhaven nu de regels, die in het verleden met elkaar zijn afgesproken. We willen vernieuwen, omdat we als organisatie ook in de toekomst een relevante rol willen blijven spelen. Soms pakt dat dan verkeerd uit, maar ik denk dat onze doelgroep hierbij uiteindelijk meer gebaat is dan op dezelfde voet blijven doorgaan”, zegt hij.