Wie werkt er straks nog?
Over de arbeidsmarkt gingen deze verkiezingen niet, maar politieke partijen zouden volgens een commentaar van de Leeuwarder Courant wel gek zijn als ze dit onderwerp buiten beschouwing laten in de coalitievorming.
“De vraag is niet of er in Friesland voldoende banen zijn. De vraag is hoe we in vredesnaam genoeg mensen vinden om al het werk uit te voeren dat nodig is.”
We moeten onze blik op de arbeidsmarkt dus radicaal veranderen, constateert de Leeuwarder Courant. “Hoe verleid je mensen om maatschappelijk belangrijk werk te doen? Je kunt niemand verplichten om in een bepaalde sector te werken, maar de overheid zal hier wel veel sterker op moeten sturen.”
Zestigplussers rijkste groep
Kijk ook naar de economie, adviseert de krant: Zestigplussers zijn de rijkste groep in onze samenleving: zij bezitten het grootste deel van alle landerijen, huizen en ander vermogen in Friesland. Hoe groter het aandeel ouderen wordt, des te invloedrijker is dus ook hun bestedingsgedrag.
Oppotten of het geld laten rollen
“Potten ze hun geld op, of laten ze het rollen? Hoe meer de ouderen als consument en belastingbetaler bijdragen aan de economie en maatschappij, des te groter is de kans dat jongeren uit andere delen van het land bereid blijven om in onze provincie te wonen en werken.”
Omvallende voorzieningen
Veel gemeentebesturen realiseren zich volgens het commentaar van de Leeuwarder Courant nog niet wat er op hen af komt. “Ze hebben geen oplossing bedacht voor omvallende voorzieningen door personeelsgebrek. Hopelijk erkent het nieuwe provinciebestuur wel snel de ernst van de situatie. Er is nu nog tijd voor beter onderzoek en het bedenken van oplossingen. Zonder radicale keuzes koersen we af op een rampscenario.”