Waar blijven ouderen voor potjescheck

Weten of je recht hebt op een toeslag of in aanmerking komt voor een gemeentelijke regeling? Dan kun je in Den Helder naar een potjescheck. Het slaat aan. Alleen ouderen weten de weg nog moeilijk te vinden, meldt het Noordhollands Dagblad.

De plaatselijke potjescheck is een gezamenlijk project van Humanitas en het Leger des Heils. Het kwam op hun pad via het landelijke initiatief Samen Erop Vooruit, dat kennis en hulpmiddelen aanbiedt aan vrijwilligers(organisaties) met als doel meer mensen met financiële zorgen te kunnen helpen. Volgens de organisatie gaat het landelijk om zo’n vijf miljoen mensen met geldzorgen.

“Het kan helemaal anoniem. Misschien goed voor mensen om te weten, want er is toch vaak schaamte om met je financiën naar buiten te treden”, zegt bij het Leger de Heils de 75-jarige vrijwilliger die de potjescheck tijdens zijn vaste, gratis inloopspreekuur waarbij ook andere financiële kwesties kunnen worden bekeken.

Boodschappenwaardebon

De potjescheck startte eind januari en de loop zat er bij het Leger meteen goed in, aldus het Noordhollands Dagblad. Er zijn al tientallen mensen langs geweest. Al kwam dat ook wel vanwege de boodschappenwaardebon van 25 euro die aan de eerste vijftig deelnemers werd uitgereikt. Gehoopt wordt op vooral ook meer ouderen op het spreekuur.  “Jonge mensen lopen makkelijker even binnen. Oudere mensen doen dat niet. Terwijl ze vaak digitaal niet onderlegd zijn en veel kunnen hebben aan een potjescheck.”

Toeslagen spannend

Ook bij Humanitas zijn er volgens het Noordhollands Dagblad nog maar weinig ouderen over de drempel gestapt. We hebben wel geflyerd, maar er komen hier minder mensen over de vloer dan bij het Leger des Heils.”  Het door Samen Erop Vooruit gesponsorde ‘lokmiddel’ is nog in huis, er liggen veertig boodschappenwaardebonnen klaar. Ook Humanitas biedt hulp bij het aanvragen van toeslagen en dergelijke. “Dat vinden mensen toch vaak spannend om te doen.” Uit de eerder gevoerde potjechecks zijn mooie dingen gekomen, zegt Humanitas. “Soms was het een toeslag. Maar je raakt in gesprek en dan komen er ook andere dingen naar boven waar iemand tegenaan loopt. Daar kun je dan bij helpen.”