Twintigers en dertigers van nu zijn slechter af

Een forse studieschuld, geen vaste baan en al helemaal geen koopwoning. Het beeld is duidelijk: mensen die geboren zijn in de jaren negentig hebben het economisch niet getroffen. En dat beeld klopt volgens Trouw: de huidige generatie staat er inderdaad slechter voor dan die van twintig jaar geleden.

Dat concludeert het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) op basis van nieuw onderzoek. Demografen bekeken een verzameling gegevens van het CBS over mensen tussen de 25 en 35 jaar, en vergeleken die met gegevens van tien en twintig jaar geleden.

Inkomen amper toegenomen

Hoewel het aantal jonge mensen met een diploma van hbo of universiteit enorm is gestegen, vertaalt zich dat (nog) niet in een hoger salaris, constateert Trouw. Het gemiddelde inkomen van 25- tot 35-jarigen is de afgelopen tien jaar amper toegenomen: slechts met 3 procent, gecorrigeerd voor inflatie. Dit lijkt overigens deel van een bredere trend waarbij lonen achterblijven bij economische groei, noteren de onderzoekers.

Geen woning, dat drukt zwaar

Martijn Hendriks, toegepast econoom aan de Erasmus Universiteit en niet betrokken bij het Nidi-onderzoek, zegt in Trouw dat de resultaten in lijn zijn met andere studies. Hendriks is gespecialiseerd in de relatie tussen economie en geluk, en zegt dat vooral het niet kunnen vinden van een woning zwaar kan wegen op iemands welbevinden. “Méér nog dan een tijdelijk contract of een studieschuld”, zegt Hendriks.