Leeftijdsdiscriminatie op het werk

Oudere medewerkers worden in Nederland al jarenlang gestigmatiseerd. Bij sollicitaties en in het dagelijkse werk. Ben Tiggelaar beschrijft in zijn column in NRC  om welke vooroordelen het gaat en wat je kunt doen tegen leeftijdsdiscriminatie.

Wie als 60-jarige op een baan solliciteert in Nederland, heeft 41 procent minder kans om aangenomen te worden dan iemand van 35, stelden onderzoekers van Maastricht University vast. Onderzoekers noemen dit een vorm van ‘harde leeftijdsdiscriminatie’. Net als het weigeren van promotie aan ouderen. Ben je eenmaal ergens aan de slag als vijftiger, dan heb je ook te maken met ‘zachte leeftijdsdiscriminatie’, variërend van flauwe grappen tot buitensluiting.

Geen verschillen

De rode draad in onderzoek is: op het gebied van motivatie, innovativiteit, gezondheid, veranderbereidheid, vertrouwen in collega’s en problemen met de werk-privé-balans zijn er geen significante verschillen tussen oudere en jongere medewerkers. In productiviteit zijn er geen verschillen tussen jongere en oudere werkenden.

Ageism hardnekkig

Ageism, zoals het heet in de internationale literatuur, is volgens Tiggelaar hardnekkig. Erover praten, voorlichting, bewustmaking, het gebeurt al jaren en zonder veel resultaat. Wat kun je praktisch doen in je eigen werkomgeving?

Tiggelaar wijst in NRC op praktische tips rond ageism, op een rijtje gezet door Nicole Smith, redacteur van de Harvard Business Review:  Kijk eerst of er sprake is van harde en zachte leeftijdsdiscriminatie in je organisatie. Doorbreek vooroordelen door contact en samenwerking. Managers horen het goede voorbeeld te geven. “Nog één ding: Iedereen heeft baat bij het aanpakken van dit probleem. Op de korte termijn, vanwege het personeelstekort in veel branches. En op de lange termijn, omdat we dan allemaal oud zijn.”