Pesten is van alle leeftijden

Pesten gebeurt lang niet alleen op het schoolplein: ook in de kantoortuin en in woon-zorgcentra worden volgens de Telegraaf mensen gekleineerd, genegeerd, uitgescholden en geschopt.

Woensdag, op de Landelijke Dag tegen Pesten, wordt aandacht gevraagd voor het aanpakken van deze praktijken. Socioloog Beau Oldenburg deed onderzoek naar de verschillende rollen, situaties en patronen binnen pestgedrag. “Als we het over pesten hebben, denken de meeste mensen aan kinderen die elkaar schoppen, slaan en uitschelden op het schoolplein. Maar het gebeurt ook bij volwassenen op de werkvloer en bij ouderen in woonzorgcentra. Bovendien wordt regelmatig vergeten dat pesten niet alleen fysiek gebeurt; juist ook vaak verbaal. Uitschelden en roddelen kunnen net zo goed nare gevolgen hebben voor het slachtoffer als schoppen en slaan.”

Net als bij de apen

Hoe komt het dat we niet stoppen met pesten zodra we volwassen zijn? “Het zit van nature in de mens”, denkt Oldenburg, vertelt ze in de Telegraaf. “Pesten is een manier om aan je omgeving te laten zien dat jij de baas bent. Door een ander slecht te behandelen, laat je aan de rest zien: kijk eens hoe sterk ik ben! Dat zie je overal in de natuur, bijvoorbeeld bij apen.”

1 op de 5 gepest

Op de basisschool worden ongeveer 2 à 3 kinderen per schoolklas gepest. Op de middelbare school zijn dit 1 à 2 leerlingen per klas en op hogescholen en universiteiten zo’n 7% van de studenten, blijkt uit cijfers van stopppestennu.nl; 1 op de 5 leden van een sportvereniging (jongeren en volwassenen) wordt gepest; 1 op de 8 mensen met een baan wordt gepest op de werkvloer; 1 op de 5 bewoners van woon-zorgcentra wordt gepest door andere ouderen