Ouderen denken te weinig na over de toekomst

Veel senioren rekenen er blindelings op dat de overheid, hun partner en de thuiszorg het wel zullen regelen als er iets met hen gebeurt en ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. “Een groot deel van de ouderen denkt dat de zorg die hun ouders vroeger kregen nog steeds zo geregeld is”, zegt Anneke Sipkens, directeur ANBO-PCOB, in de Telegraaf.  “Maar helaas is niets minder waar, en komen veel senioren in grote problemen als ze thuis ineens hulp nodig hebben. Dat is een verontrustende constatering.”

Krachtig Ouder Worden

Dat blijkt uit het onderzoek Krachtig Ouder Worden, dat de ouderenbond onder 7718 senioren van 65 jaar en ouder liet uitvoeren. “Het laat zien dat meer dan veertig procent van de senioren ervan uitgaat dat de overheid en professionele hulp de verzorging wel zullen regelen. Of dat de partner het zal overnemen. Tegelijkertijd zien we nu al dat het aan alle kanten schuurt, dat zorg schaars is en er een steeds groter beroep op mantelzorg wordt gedaan”, stelt Sipkens in de Telegraaf.

Zonder netwerk grote problemen

Het onderzoek maakt volgens Sipkens pijnlijk duidelijk dat ouderen het nadenken over oud zijn uitstellen. ANBO-PCOB ziet dat ouderen die vrijwel geen sociaal netwerk hebben dan in grote problemen komen. Veruit de meeste ouderen (90%) wil beslist níet permanent bij kinderen of familie wonen als ze zorg nodig hebben. In het onderzoek geeft een kwart (24%) van de senioren die nog zelfstandig wonen aan dat ze geen regelmatig contact hebben met vrienden, familie, collega’s, buren of kennissen.

Landelijke campagne

Een woordvoerder van het ministerie van VWS zegt in de Telegraaf de cijfers en boodschap van ANBO-PCOB te herkennen. “Het is duidelijk dat ouderen te weinig nadenken over hun toekomst. Daarom wordt er gewerkt aan een landelijke campagne ’praat vandaag over morgen’, waar we op korte termijn meer over bekend zullen maken.”