Opgelicht?Je bent een held als je het vertelt

In Den Helder kwamen 180 senioren af op een informatiebijeenkomst over digitale oplichting, in de schouwburg gepresenteerd door Catherine Keyl.

Sybren van der Velden, landelijk projectleider en coördinator Senioren en Veiligheid, hamerde er volgens het Noordhollands Dagblad op bij twijfel altijd de politie te alarmeren. “Vroeger hebben we geleerd; bel 112, daar red je levens mee. Nu voegen we daar aan toe; bel 112, daar vang je boeven mee. Komt er iemand aan deur en je vertrouwt het niet, bel ons dan zo snel mogelijk. Zeker als de persoon nog in de buurt is.”

High Impact Crimes

Digitaal getild worden,veroorzaakt niet alleen een vervelende kater, zegt Van der Velden in het Noordhollands Dagblad. “Het kan je hele leven verwoesten. Daarom scharen we dit onder ‘High Impact Crimes’. Soms raken mensen hun hele pensioen kwijt en zijn ze veroordeeld tot een verder bestaan achter de geraniums. Ik sprak een mevrouw die zei; ‘voor mij hoeft het eigenlijk niet meer. Digitale oplichting hakt er enorm zwaar in.” Schaamte vormt een grote drempel bij oplichting, aldus Van der Velden. En ook hier heeft hij een duidelijk advies: “Je bent een held als je het vertelt.”

Bij u om de hoek

De gemeente Den Helder werkt actief aan preventie van digitale oplichting en deed volgens het Noordhollands Dagblad een verzoek aan ouderen zich te melden met hun verhaal. “Dan nemen wij interviews af om hiermee te voorkomen dat anderen het slachtoffer worden van fraude en oplichting. Deze vraaggesprekken zijn uiteraard op anonieme basis. Dit soort praktijken speelt zich niet alleen elders af, maar juist bij u om de hoek.”