Krakau ziet vergrijzing niet als probleem
Het Poolse Krakau probeert van de stad een fijnere plek te maken voor senioren. Daar zit enige haast achter, want de vergrijzing gaat er snel. Dus is er volgens Het Parool een reeks programma’s opgetuigd, zoals een ouderenraad die de gemeente adviseert.
Ongeveer een kwart van de inwoners is 65 jaar of ouder (in Amsterdam was dat begin vorig jaar 13,1 procent) – en dat percentage groeit. “Vergrijzing wordt vaak gezien als een probleem,” zeggen ze in Krakau. “Maar we kunnen senioren ook beschouwen als een bron van competentie en ervaring. Een kans. Als we het potentieel van ouderen weten te benutten, is dat voor iedereen beter.”
Gratis monteur
Door heel Krakau zijn 54 centra met activiteiten voor senioren opgericht, 3 in elk district van de stad. Iedereen ouder dan 60 is welkom voor sport, spel en allerlei workshops, van taalcursussen tot computerlessen. Bussen en trams zijn voor mensen van boven de 70 gratis toegankelijk. Een lekkende kraan of een losse deurklink? Alleenstaande 60-plussers kunnen bij de gemeente aankloppen voor een monteur, gratis en voor niets (de materialen moet je wel zelf betalen).
Senioren serieus nemen
Bijzonder trots zijn ze in Krakau op de zogeheten Gemeenteraad van Ouderen, aldus Het Parool: een groep van 25 verkozen vertegenwoordigers van boven de 60 die de senioren in de stad vertegenwoordigen. Ze adviseren de gemeente bij lopende projecten en doen op eigen initiatief voorstellen. Senioren serieus nemen, is de gedachte achter de raad, en leeftijdsdiscriminatie tegengaan.
Polen timmeren echt aan de weg
Joost van Hoof, lector Urban Ageing aan De Haagse Hogeschool, volgt al zo’n tien jaar wat er in Krakau gebeurt.” We zijn geneigd om naar de Angelsaksische wereld te kijken, maar in Polen zijn ze goed bezig. De wijkcentra, de speciale programma’s. Ze timmeren echt aan de weg. Zonder borstklopperij.”
Nederland ontzettend goed geregeld
Vergelijkend met Nederland zegt Van Hoof in Het Parool dat we het in Nederland gewoon ontzettend goed hebben geregeld. Natuurlijk gaat niet alles goed. Het Nederlandse toeslagenstelsel is onoverzichtelijk en de digitalisering gaat voor sommige mensen te snel. Graag zou Van Hoof ook wat meer creativiteit zien, vooral als het om geld gaat.