Hulp online bankieren komt nu op gang
Een op de zes volwassenen vindt het lastig om digitaal bankzaken te regelen. Banken en maatschappelijke organisaties slaan de handen ineen, aldus Trouw.
Lang dachten banken ongestraft filialen te kunnen sluiten. Die paar ouden van dagen die nog niet wisten hoe internetbankieren werkt of die moeite hebben om met hun smartphone te betalen, zouden vanzelf plaatsmaken voor digitaal vaardige jongere generaties. Nu blijkt dat die aanname op drijfzand berust, zijn de banken ‘ernstig geschrokken’, zegt Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Toegankelijk bankieren
In Rotterdam kwamen maatschappelijke organisaties en het bankwezen donderdag bijeen. Aan tien tafels in de Centrale Bibliotheek luisterden vertegenwoordigers van de banken naar de problemen die mensen ervaren. Het is onderdeel van het programma Toegankelijk Bankieren, dat de banken in januari begonnen en dat ze de komende maanden uitbreiden, meldt Trouw uit de bijeenkomst in Rotterdam.
Proef uitgebreid
In dat kader begonnen de banken een proef met ‘informatiepunten’, bijvoorbeeld in bibliotheken. Nu zijn er drie, in Deventer, Utrecht en Rotterdam. De komende maanden moeten dat negentien locaties worden, in tien gemeenten verspreid over het land. Mensen kunnen er terecht met bank- en betaalvragen.
Afhankelijker van familie
Het thema leeft enorm, zo blijkt volgens Trouw. Ömer Hünkar Illik, die een aantal migrantengroepen vertegenwoordigt, had gehoopt dat digitaal bankieren zijn achterban minder afhankelijk zou maken van familie. Het tegendeel lijkt te gebeuren. Veel migranten, vooral ouderen uit de eerste en tweede generaties, hebben door de opmars van digitaal bankieren juist meer hulp nodig van kinderen en kleinkinderen, vertelt hij.
Bankloketten in winkels
Het verdwijnen van bankfilialen is al jaren aan de gang. Banken spanden zich daarom al in, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken, bijvoorbeeld door financiële zorgcoaches aan te stellen of bankloketten te openen in winkels. Maar toen alles door corona digitaal werd, begon op te vallen dat meer mensen dan gedacht niet konden meekomen.