Gezonde eters zijn cognitief jonger
Gezond eten kan cognitieve achteruitgang afremmen. Hoe ouder, hoe groter het verschil tussen gezonde en minder gezonde eters.
Mensen die gezond eten zijn op hun 65ste cognitief net zo sterk als 63-jarigen met een minder gezond eetpatroon. Ook gaan cognitieve functies langzamer achteruit bij gezonde eters. Hoe ouder, hoe groter het verschil in cognitie tussen gezonde en ongezonde eters. Dit blijkt volgens NRC uit een studie van het RIVM onder ruim drieduizend Doetinchemmers die twintig jaar werden gevolgd.
Goed voor het brein
Naar schatting 290.000 Nederlanders hebben dementie. Veel studies laten een verband zien tussen een gezonde leefstijl en cognitieve functies op hogere leeftijd. Deze cohortstudie, waarin het gedrag en de gezondheid van de deelnemers al ruim 25 jaar worden gevolgd, bevestigt de aanname dat gezond eten goed is voor het brein.
Elementen voor goede voeding
Of de deelnemers nu een mediterraan eetpatroon volgden, de Nederlandse Schijf van Vijf of de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie, ze scoorden beter op de testjes dan leeftijdgenoten met een minder gezond eetpatroon. Richtlijnen voor goede voeding bevatten overal in grote lijnen dezelfde elementen: veel groente, fruit en volkoren granen, weinig verzadigd vet, weinig bewerkt en rood vlees en weinig zout en suiker.
Risico op dementie verkleinen
“Dat gezond eten belangrijk is om hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te voorkomen, weten de meeste mensen wel. Minder bekend is dat je er ook cognitieve achteruitgang mee kunt vertragen en het risico op dementie kunt verkleinen”, zegt onderzoeker Monique Verschuren in NRC . Ook Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU, vindt dat de belangrijkste boodschap uit het onderzoek.