Erfenis van drie ton heel normaal

Ouderen gaan de komende jaren een gigantische berg geld achterlaten voor hun kroost. “De hoogte van erfenissen is enorm toegenomen”, zegt een kandidaat-notaris in de Telegraaf.

“Veel ouderen kochten veertig jaar geleden een huis. De hypotheek hebben ze netjes afgelost en ondertussen zijn de huizenprijzen enorm gestegen. Waar vroeger een erfenis van enkele tienduizenden euro’s de norm was, is drie ton inmiddels niet vreemd meer. Al dat vermogen gaat over naar de volgende generatie.”

Rijkste generatie ooit

Cijfers van het CBS vertellen volgens de Telegraaf ook dat de huidige ouderen de rijkste generatie Nederlandse ouderen ooit is. Een kapitaal van enkele tonnen is voor 65-plussers heel gewoon. In totaal waren er in 2022 bijvoorbeeld meer dan een miljoen oudere huishoudens met een netto vermogen hoger dan 200.000 euro.

Meer senioren met schulden

Daar staat tegenover dat een groot deel van de ouderen helemaal geen eigen vermogen heeft, zegt ANBO-PCOB in de Telegraaf. “Heel veel senioren zijn financieel heel kwetsbaar en komen al snel in de problemen bij een onverwachte rekening. Er zijn inderdaad heel wat 65-plussers die het beter hebben dan vroeger, maar wij zien ook heel wat mensen die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.” Het aantal huishoudens met een kostwinner van 65-plus die netto in de schulden zitten neemt toe.

Rijk in stenen, arm in geld

Een kandidaat-notaris merkt in de Telegraaf op dat veel mensen rijk zijn in stenen, maar arm zijn in geld: het meeste vermogen zit bij huizenbezitters. Omdat het vermogen vast zit in stenen, profiteren de ouderen zelf daar vaak niet van. “De gemiddelde erfgenaam is tegen de zestig”, zegt een macro-econoom.  “Vermogende mensen worden vaak ouder, wat betekent dat hun kinderen ook op oudere leeftijd erven.”