Enorm potentieel bewonersinitiatieven
De tijd dat bewonersinitiatieven alleen maar klein en schattig waren, is voorbij, zeggen Floor Ziegler en Teun Gautier in de Volkskrant. Er ligt een enorm potentieel braak van mensen die heel veel kunnen overnemen van de overheid als ze de kans krijgen. Voor minder geld, met beter resultaat en met hechtere gemeenschappen en gelukkiger inwoners als bonus.
Ziegler en Gautier schreven het boek ‘Een wereld van gemeenschappen’, dat volgens de Volkskrant vol staat met inspirerende voorbeelden van wat zij ‘de leefwereld’ noemen. Bewonersinitiatieven, die zij plaatsen tegenover de ‘systeemwereld’, zeg maar het formele openbaar bestuur en marktpartijen.
Weinig vergaderen
Kenmerk van deze initiatieven is dat ze uit mensen zelf komen in plaats van vanuit de overheid. Ziegler: ‘Het zijn mensen die in de eigen omgeving iets goeds doen voor de wereld. Heel concreet. Ze vergaderen weinig. Ze zitten twee keer bij elkaar en dan gaan ze aan de slag.’
Stadmakerscoöperatie
Maar dat is steeds vaker ook beroepsmatig: ‘Je hebt bewoners die het zo intensief doen dat ze hun vak ervan hebben gemaakt. Sleutelfiguren met grote netwerken.’ Gautier zegt in de Volkskrant: ‘Die betaalde krachten kunnen wel hun hele omgeving mobiliseren en die omgeving zet zich vrijwillig in, waardoor zulke sleutelfiguren – wij noemen ze stadmakers of dorpsmakers – meer voor elkaar kunnen krijgen dan een willekeurige andere betaalde kracht.’ Gautier en Ziegler hebben met deze sleutelfiguren de Stadmakerscoöperatie opgericht.