In Japan let postbode op eenzame ouderen

Een op de vijf Japanse ouderen woont alleen en van die groep heeft een kwart geen enkel contact meer met de buitenwereld. Gemeenten vragen ondernemers om hen in de gaten te houden.

Samenwerking tussen gemeenten en lokale ondernemers komt veel voor en het in het Japans mimamori, letterlijk ‘over iemand waken’. Het gemeentebestuur van Okazaki begon met mimamori in 2013 en sindsdien zijn zo’n driehonderd lokale bedrijven bij het netwerk aangesloten, van banken tot postbezorgers en ov-bedrijven tot buurtsupers.

Buurtverenigingen

Kohei Suzuki, bestuurskundige aan de Universiteit Leiden, wijst in NRC op de belangrijke rol die buurtverenigingen , zogenaamde chounaikai, al decennia vervullen op lokaal niveau. „Iedere buurt heeft zo’n chounaikai. Lidmaatschap is niet verplicht, maar de voordelen zijn zo groot dat de meeste huishoudens lid zijn. Er zijn verspreid over Japan zo’n driehonderdduizend van dit soort verenigingen, die van alles en nog wat organiseren”, zeg Suzuki.

Noodhulp

Denk aan sportactiviteiten, zomerfestivals en het schoonmaken van straten en parken. De verenigingen vervulden een cruciale rol bij het leveren van noodhulp tijdens aardbevingen, maar men kijkt ook om naar oude, kwetsbare buurtgenoten. „Mimamori is in feite een aanvulling op deze al bestaande infrastructuur”, zegt Suzuki.

 

.”