Drillraps verheerlijken bankhelpdeskfraude
Het geld dat wordt verdiend met internetcriminaliteit, wordt door met name jongeren gezien als startkapitaal om in de drugshandel te stappen.
Het idee dat cybercriminelen computernerds zijn die op een zolderkamer toeslaan, is bezijden de waarheid, zegt Theo van der Plas (programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de Nederlandse politie) in de Telegraaf. “Via internet kun je makkelijk aan gebruiksaanwijzingen komen, het is crime as a service. Iedereen kan het doen. Er zijn, zoals in het geval van Operation Cookie Monster, zelfs helpdesks die je op weg helpen. In plaats van bij de supermarkt vakken te vullen, kiest een aantal jongeren voor digitaal zakkenvullen.”
Pakkans niet zo groot
De jongeren worden onder meer verleid door drillraps, waarin bankhelpdeskfraude wordt verheerlijkt. In de clips wordt de modus operandi uitgelegd en wordt er gewapperd met geld. „Het heeft een enorme aantrekkingskracht op een aantal jongeren om gewetenloos ouderen op te lichten. Daarnaast is de pakkans niet zo groot en is het geld makkelijk verdiend.”
Ook digitaal deur op slot doen
De bestrijding – opsporing, verstoring en preventie – staat volgens de Telegraaf hoog op de politieagenda. “Het lukt niet altijd om de daders te vinden, maar we kunnen wel de werkwijze en het businessmodel verstoren door bijvoorbeeld de server uit de lucht te halen. Daarnaast is preventie belangrijk. Thuis doe je de deur op slot, mensen moeten dat ook digitaal doen door bijvoorbeeld een tweestaps-authenticatie toe te passen.”