Datingfraude: liefdevol in de val gelokt
Fraudeurs maken volgens de Telegraaf vooral tijdens donkere dagen in december misbruik van alleenstaanden op zoek naar warmte.
Lekker daten met de feestdagen voor de boeg: het lijkt zo aantrekkelijk. Maar als je niet oplet, stuit je op datingfraudeurs, die jaarlijks zeker honderden slachtoffers maken, aldus de Telegraaf in een reportage waarin een 71-jarige man vertelt over zijn lotgevallen. En Nederlanders zijn niet altijd even alert, toont onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken. Vier op de tien singles die via het internet nieuwe contacten zoeken, vertrouwen deze contacten meteen. “Liefde maakt blind.”
Zeker met de feestdagen voor de deur is het een reëel risico, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken. “Fraudeurs weten dat veel singles in de donkere decembermaand vaker negatieve emoties hebben over het alleen zijn en spelen daarop in.”
Niet heel alert
In het onderzoek dat de NVB maandag naar buiten bracht, blijken Nederlanders bovendien volgens de Telegraaf niet heel alert te zijn. Zo zoekt iets minder dan de helft (47%) van de singles potentiële dates op naam en foto via Google. Ook het checken of bekenden deze persoon volgen (47%) of het vragen om extra foto’s (46%) gebeurt weinig. Slechts 17% van de singles vraagt bij zo’n online ontmoeting direct om een videogesprek.
Hoe fraude voorkomen
Hoe kun je datingfraude voorkomen? Volgens de NVB is het belangrijk om voor te stellen elkaar te ontmoeten, of in ieder geval een keer te videobellen. Als iemand dat niet wil, is dat een goede reden om argwanend te zijn. Het is ook slim om profielfoto’s en toegezonden foto’s te controleren via Google Images ‘zoeken op afbeelding’ of Yandex: komen dezelfde foto’s ook ergens anders voor? Maak nooit geld over aan personen die je niet persoonlijk hebt ontmoet, is het advies in de Telegraaf. Daarnaast kan het goed zijn om met vrienden en familie over je datingpartner te praten.