Bijtijds nadenken over je nalatenschap
Een toenemend aantal senioren ervaart dat fondsenwervers de ogen laten vallen op hun nalatenschap. Dat geeft irritatie, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. De oorzaak ligt volgens een commentaar van de krant echter niet in hebzucht en brutaliteit van goede doelen, maar in de groeiende rijkdom van ouder wordende Nederlanders.
Het hoge percentage eigenwoningbezit in Nederland is de belangrijkste basis onder het jaarlijks uitdijend particulier kapitaal dat via vererving van eigendom wisselt. Ooit dienden kinderen als oudedagsvoorziening voor hun ouders; zonder nageslacht was het onzeker of je goed verzorgd aan je einde zou komen. Nu gaan we volgens het Nederlands Dagblad het omgekeerde zien: kinderen die hun levensavond doorbrengen in rijkdom dankzij hun ouders. Een deel van de aankomende senioren krijgt immers plotsklaps een vermogen in de schoot geworpen als hun ouders eenmaal hoogbejaard zijn overleden.
Vrijmoedigheid en vertrouwen
Veel beter is het volgens het Nederlands Dagblad als ouders en kinderen nog bij leven en in goede gezondheid samen overleggen over hun vermogensoverdracht. “Dat vergt vrijmoedigheid en vertrouwen om met elkaar te praten; over sterven en over geld, en over zinvolle bestemmingen daarvoor. En zeker wanneer er geen kinderen zijn, of wanneer die financieel stevig op eigen benen staan, is er alle reden om daarbij nú al goede doelen te betrekken.”
Beloon warme giften
En laat de fiscus intussen vooral stimuleren dat al dat kapitaal niet tot de sterfdag ligt te verstoffen, schrijft de ND-commentator, maar reeds bij leven een zinvolle bestemming vindt. ‘Dus: beloon warme giften en belast koude erfenissen.’