Bankpasfraude enorme toename én impact

De rechtbank in Breda heeft dinsdag een complexe fraudezaak behandeld: een jonge verdachte en zijn handlangers zouden op slinkse wijze bankpassen en pincodes hebben buitgemaakt, vooral bij ouderen. De zaak illustreert volgens een reportage van de Volkskrant de enorme toename én impact van deze vorm van oplichting.

‘Er zijn weinig feiten waarvoor ik minder respect kan opbrengen dan voor deze lage vorm van oplichting’, sneert de officier van justitie dinsdagmiddag in de rechtbank in Breda. ‘Slachtoffers wordt financieel leed aangedaan en, misschien nog erger, er wordt een aanslag op hun vertrouwen gepleegd. Het vertrouwen in hun bank en in de politie.’

Explosieve stijging

Deze strafzaak in Breda is slechts een van de vele voorbeelden van dit type oplichting, dat in 2022 begon. ‘Voor die tijd kwamen we het niet tegen, en sinds die tijd stijgt het explosief’, zegt de politiewoordvoerder in de Volkskrant.. Kreeg de politie in 2022 nog 374 meldingen van deze fraude, vorig jaar waren dat er 8.347 en in de eerste helft van dit jaar al 6.496.

Campagne bewust in de zomer

Als slachtoffers de politie bellen ‘kost het onze wijkagenten heel veel moeite om hen ervan te overtuigen dat ze wél van de politie zijn’. Het is de reden waarom de politie in een landelijke campagne op radio, tv en sociale media tegen dit soort oplichting waarschuwt. De campagne ‘Is het een nepagent of is het oké? Check het via 112’ begon bewust tegelijk met deze zomervakantie ‘omdat kinderen, kleinkinderen en buren dan vaak afwezig zijn en de slachtoffers dus niet kunnen helpen als er een nepagent belt of voor de deur staat’, aldus de politiewoordvoerder.

Rond geboortejaar 1940

De hoge leeftijd van slachtoffers is dan ook geen toeval, aldus de Volkskrant. In de zaak die diende voor de rechtbank in Breda zijn vooral slachtoffers uitgezocht van rond het geboortejaar 1940. ‘Dat maakt het alleen maar erger’, zegt de aanklager in de Bredase zittingszaal. ‘Het zijn makkelijke slachtoffers die overrompeld worden en achteraf, als het te laat is, bedenken dat zij hier nooit in zouden trappen. Want nog heel veel mensen zijn niet opgewassen tegen deze geraffineerde, misselijke vorm van gemakzuchtig aan geld komen, zonder acht te slaan op wat dit met de slachtoffers doet.’